本页主题: [分享]金田一迷嘅N个后遗症 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

ronaldcai
冇脚嘅雀仔
级别: 圣人

多谢发贴的人[1059]

[分享]金田一迷嘅N个后遗症

金田一迷嘅N个后遗症 gv<9XYByt  
2;6p2GNSh  
1、问老窦:“阿爷以前係做边行嘎?係唔係做侦探啊?” v ?Y9z!M  
老窦回答:“唔係啵,问嚟做咩啊?” w3yI;P  
听道呢个答案之后,感到怅然若失,好down咁话:“咁无嘢嘞。。。。。。” 9Y-s],2V  
2、读书时唔係太介怀成绩嘅高低,但开始好在意智力测验嘅分数,时刻揾机会想证明自己IQ有180~。 n]_8!NU  
3、以优异成绩考上某间高中之后,关心嘅既唔係呢间高中嘅升学率,而係有冇人曾经係道自杀过。(……) ]A!Gr(FHQ  
4、学校要进行工程,第一时间跑到去工地现场,睇下有冇见到咩骸骨,仲留低电话号码畁啲工人,同佢哋讲话假如发掘到骸骨,唔该第一时间通知佢。 *[_?4*F  
5、迷上咗塔罗牌,学识之后成日都觉得好郁闷。原因係,点都揾唔到传说中果张“落雷之塔”。上体育课钟意用脚嚟做考引体向上,老师以及其他同学不解,问自己咩回事搞边科,于是咁样回答佢哋:“无它嘅,呢个先係我嘅‘正位置’”。从此,被身边嘅人认为黐咗总挚。 k*lrE4::a  
6、生物课解剖兔仔,以非常快嘅速度将只兔仔大卸七块,然后意犹未尽咁同老师讲:“Miss,唔该畁多六只兔仔我啊唔该。”(兔仔话:做咩要解剖我?) yNI} =Z  
7、上音乐课,带埋把卷尺去,不理旁人嘅异样目光,量度每种乐器嘅长度。(死党话:搞咩啊你?) zFv>'1$  
8、上美术课时,唔理画咩画都好,都钟意係画道加上“南十字星”,然后署名“to my dear金田一”。 ~":?})  
9、考试之前,琢磨金氏作弊手法是否可行,心里面十五十六究竟出唔出猫好;考试时,以自己阿爷个名义发誓,呢次考试一定唔可以肥!考完之后,大啖咁抖一口气,然后懒咁唔深沉咁话:“睇嚟所有嘅谜已经解开晒嘞。” 9~>;sjJk  
10、到咗大学,军训时请教军官关于摩斯密码嘅问题,个军佬唔识,抹下汗之后开始顾左右而言他。(军佬心谂:特别号码我就识!) t;E-9`N  
11、上落楼梯时为咗研究人哋嘅惯用脚,成日眼金金咁望住女仔对脚,于是搞到成日被人误认为金鱼佬同埋色狼。 +KD~/}C%-  
12、收到信之后,第一时间睇下信封有冇咩玄机,研究下信纸嘅折法有冇咩特别之处,然后字斟句酌咁琢磨信嘅内容,留意成封信有无咩自然之处;至于信嘅内容,反而无咩点留意。(镜头切换到一段时间之后,一个心仪自己嘅人係道自言自语:“封情信唔通佢收唔到?唉,算,写多封啦。”) #PtV=Ee1  
13、为咗搞清楚咩叫“精神双胞胎”、“视觉缺陷”,下定决心钻研心理学。一段时间之后,终于略有小成。有一日阿妈买完餸翻嚟,发现畁人呃秤,于是懒咁唔pro咁用“心理陷阱”等专业术语同佢解释点解畁人昆咗,话佢买嘢果时已经唔觉意中咗小贩嘅“心理圈套”嘞。 Y+WOU._46I  
14、将冰箱塞满稻草,等到稻草冻到一旧之后,攞佢出嚟然后踩上去,研究下可唔可以支撑到一个人嘅重量。(搞到老窦老母怀疑自己上咗身) uZW1 :cx  
15、平常有你冇你就搣一下个friend块脸,睇下佢有无戴面具同埋易容,确定佢唔係“地狱傀儡师”。(friend:你个人啊,变态嘎你?做咩成日搣我啊?) wRUpQ~=B2  
16、得闲无事学人研究魔术,睇到网上有有关个书籍或者视频,毫不犹豫就click下去啲链接,down佢落嚟先再算。 +B*ygv:  
17、成日係文章道引用“藏一片叶子,最后就把它藏在树林里”呢句说话,即便係写请假条。 WvN5IHo 8i  
18、爱上War Game以及一切相关嘅嘢,为咗玩War Game咩都得。 WKmGw^  
19、钟意分析啲唔啦更嘅嘢,睇下佢哋之间有无咩共同点。心血来潮嘅时候,会将啲认识嘅人嘅名通通罗列晒出囄,睇下有无咩隐藏嘅联系。 oIbd+6>f  
20、去商场买Cam(摄像机),店员问要咩型号,咁样回答:“唔该‘佐木’用果只model啊。”店员无言而对。 [ Ma&=2h  
21、见到啲旋转门时,好钟意係入面转个不停。而见到啲一字排开嘅门,则有冲动想係啲门上面晃嚟晃去。 ,D~C40f  
22、嚟到一个陌生环境或者新地方,首先留意下空间嘅闭密性,检查一下有无秘道之类嘅嘢,并且尽可能揾到果道嘅平面图。进入咗一间门被反锁嘅房,四周围检查一次,睇下呢间係米“密室”。(你係米想搞密室杀人啊?唔好啊!) # {!Qf\1M  
23、对于慈眉善目嘅阿姨、性格和善嘅uncle、天真无邪嘅女仔、温文尔雅嘅男仔,总係私疑对方有一段凄惨过去,有不为人知嘅另一面。 .cle^P  
24、某人不经意咁提起几年前死咗嘅一个人、一个神秘传说或者一件怪事,假如呢个时候有人面色突然一沉,气氛变得好尴尬嘅话,脑里面会掠过一种不详嘅预感,硬係觉得即将会有咩事发生。(你谂得太多嘞,小心谂坏脑啊) %'EOFv]  
25、去旅行果时,首先係事前调查下目的地究竟係米新开辟嘅旅行区,係米一个孤岛或者封闭小区;如果係人迹罕至嘅地方,会感到相当不安。会关注天气预告,留意届时会唔会因为暴风雨或者其他恶劣天气而导致要滞留当地。再次,到达目的地后,时刻留意通讯工具係米仲係身,提醒身边嘅人小心保管好。 @KNp?2a  
26、将任何非正常死亡嘅事件都睇成係谋杀案。 K3 "co1]u  
27、上网嘅第一件事就是睇下呢张帖有无人回帖。

如果阁下觉得我嘅帖都仲几搞笑或者会产生共鸣嘅话,咪求其点下个Thanks咯。
Friend嚟嘎嘛,係咪?
顶端 Posted: 2006-05-23 21:46 | [楼 主]
hillsonho
级别: 新人

多谢发贴的人[0]

你甘得闲无野做不如帮我睇下边度有148集金田一下载仲好啦
顶端 Posted: 2006-06-03 16:58 | 1 楼
prayer

多谢发贴的人[0]

哈哈!不过我觉得金田一真系好好睇啊!
顶端 Posted: 2006-06-08 21:24 | 2 楼
cat444

多谢发贴的人[1]

我也好喜欢呀
顶端 Posted: 2006-10-10 17:07 | 3 楼
lifenhao

多谢发贴的人[2]

顶·我要金田一一噶真人版·睇下有没得下载咯·
顶端 Posted: 2006-11-09 22:23 | 4 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » Anime-动漫讨论区