本页主题: 帮我分析分析下,我应该真么做? 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

无名氏
级别: *

多谢发贴的人[4]

帮我分析分析下,我应该真么做?

我,27岁,所有条件都过得去。恋爱上算是白痴,今年年初家人介绍了个女仔给我认识,23岁,家境可以,但样貌中下,那时的我都没什么所谓了,想随便找个女的结婚,解决个人终生问题。所以我们很快就拍拖了。 S}K-\[i?  
  大半年过去了,现在问题出现了,我一星期大概约她两到三次出来,但她竟然闲我烦,又成日都借话题来讽刺我,经常不回我信息又不接我电话,做什么事情都不跟我打声招呼(例如:去旅游,回家乡,去香港买野)搞到我几日都找不到她。 WrR8TYq9D]  
  讲真,我觉得她很不尊重我,给我的感觉就是有没有我都没所谓,但我又比她大几岁,不好发她脾气,就话她两句就算。我同她讲:“我是很认真的,是为了结婚,是为了未来的,你现在的行为令我对未来很没信心。”她话:“我喜欢你,一年后都不分就结婚。”我讲:“你是不是有其它比我好的男人追你,所以你现在才对我不松不紧?” ZQmg;L&7  
她说:“请你相信我,没有” 我只好相信她了。 $BOpjDV8  
  今晚,我约她出来散下步(我们4天没见面了)她竟然话我无聊,不出。我说就当陪下我都可以吧,她就死都不出来。最后,我终于发脾气了,话你不出就以后都不好出拉。她先勉强出来陪我走了两圈。一路无话,大家黑着面。。 {<i(aq?  
""jl  
GD!!xt  
基本资料 !X=93%  
  我,27岁,外资企业做技术员,月入可以,有身高,样貌不算靓仔,独子,有车有楼,但并非大富大贵,两个字形容:平凡 |xpOU*k  
  她,23岁,文员,工资是我一半,够用。超瘦,无波无锣。样子中下(在我眼中不代表他人看法),独女,家庭环境并不富裕,但够吃够用,勉强算是无负担。 ,u14R]  
uC2 5pH"  
  大家话,我应该点做,系我的问题还是她呢?我算是个感情上的白痴,大家帮我分析下。讲真,我还是挺在乎她的。不想分手。我应该点做?
顶端 Posted: 2010-10-31 00:50 | [楼 主]
Kelvin...^_^...
最緊要開心
级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[4878]

根据你以上这样写,根据你以上这样写, 强调一次, 根据你以上这样写, 她根本不喜欢你。 Dizc#!IGU  
/KD KA)  
我想问问你, 你拍拖会不会觉得很甜蜜? hh\}WaY  
(ZR+(+i,  
因为你们相睇的,所以才这样问。
光榮家族
顶端 Posted: 2010-10-31 05:22 | 1 楼
ManHand
我是一个大苹果!
级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[1751]

佢可能唔钟意你啦~你又咁求其...
欢迎加入蓝调粤语NO.1,QQ群号码:385221309
顶端 Posted: 2010-10-31 10:46 | 2 楼
feng0001
级别: 新人

多谢发贴的人[4]

你们所说的可能是我不想承认的。。。。
顶端 Posted: 2010-10-31 13:09 | 3 楼
feng0001

多谢发贴的人[4]

那我应该怎样做呢?
顶端 Posted: 2010-10-31 13:44 | 4 楼
肥牛肉
信望愛
级别: 普通人

多谢发贴的人[14159]

拜拜啦,27岁仔大把時間搵个更好嘅!
I see,I go,I conquer.
顶端 Posted: 2010-10-31 14:55 | 5 楼
xjb

多谢发贴的人[3730]

Quote:
引用第5楼肥牛肉2010-10-31 14:55发表的: CjRU3 (Q  
拜拜啦,27岁仔大把時間搵个更好嘅!
/)+V(Jlu  
e\8|6< o[  
e4h9rF{Cxn  
27岁仔,5算细啦,我就5认为距有大把时间可以慢慢拣啦! &\Ze<u  
{ l0[`"EF  
;?h+8Z/{  
但有车有楼甘好既条件又真系可以俾距慢慢拣下既! M6nQ17\{  
5>Kk>[|.  
Zk: Kux[7  
如果系一个无车无楼既27岁男人,都应该会几苦恼! 7.mYzl-F(  
 \iP=V3  
8-||  Nh  
#fGI#]SG?  
顶端 Posted: 2010-10-31 15:17 | 6 楼
肥牛肉
信望愛

Quote:
引用第6楼xjb2010-10-31 15:17发表的: >vPv 4e7&3  
g)mjw  
le|Rhs %Z%  
~K/_51O'  
27岁仔,5算细啦,我就5认为距有大把时间可以慢慢拣啦! ?/}N  
y*#YIS56I  
.......
?E}9TQ  
27岁无车无楼嘅男人多的是啦,冇咪去搵囉! oQiRjDLx  
37岁都冇就大鑊D!
顶端 Posted: 2010-10-31 15:56 | 7 楼
xjb

Quote:
引用第7楼肥牛肉2010-10-31 15:56发表的:  jf.WmiDC  
y(wb?86#W5  
27岁无车无楼嘅男人多的是啦,冇咪去搵囉! 25j?0P"&  
37岁都冇就大鑊D!
=pBr_pGz=  
H]}mg='kI  
ZPG~@lU  
牛牛兄,话稳就稳到嘎?
顶端 Posted: 2010-10-31 16:15 | 8 楼
幸福瞬間
隨意門@nnie
终身成就奖 优秀斑竹奖
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[9704]

喺女仔嘅角度~~~佢其實係騎牛搵馬囉~~ 9{}"tk5$h  
因為佢覺得佢係Ok嘅~而且仲要有嘅係青春~~所以仲可以唔緊~ 86eaX+F  
直d講~~其實佢真係唔愛你~唔尊重你&根本唔在乎你囉~ 4M!wm]n/%5  
再講樓主你一開始就話求其搵個女嘅結婚完成件終身大事其實你都唔係咁尊重婚姻囉~ E5 #ff5  
婚姻唔係求求其其去街市買棵菜or出街食餐飯咁簡單咁冇所謂咁求其架~ H|$ *HQm  
27歲對於一個男人嚟講唔細唔大~~但都應該要識得尊重自己尊重人哋囉~婚姻都要你去尊重架~ VN0KK 1 I  
你哋真係好好咁傾下啦~~唔好為咗要結婚而結婚囉~~搵一個同自己情頭意合~真係想一齊過人世嘅先結啦~ oJ tmd}  
你嘅條件30歲後都未遲啦~
本人管理的範圍: 生活休閒區 -  藍調俱樂部、手機相關、活動區

~~幸福就如同天上流星...瞬間即逝~~

顶端 Posted: 2010-10-31 17:00 | 9 楼
肥牛肉
信望愛

Quote:
引用第8楼xjb2010-10-31 16:15发表的: fq4uiFi<  
ao0^;  
4e?bkC  
vRn]u57O  
牛牛兄,话稳就稳到嘎?
|3~]XN-  
呢樣我明嘅, W9oWj7&h  
但本身冇家底;除咗努力d之外仲可做乜吖! BR-wL3x b  
顶端 Posted: 2010-10-31 18:32 | 10 楼
无名氏
级别: *

多谢发贴的人[4]

Quote:
引用第9楼幸福瞬間2010-10-31 17:00发表的: *z#du*f[  
喺女仔嘅角度~~~佢其實係騎牛搵馬囉~~ |H]0pbC)w  
因為佢覺得佢係Ok嘅~而且仲要有嘅係青春~~所以仲可以唔緊~ 3Agyp89}Q  
直d講~~其實佢真係唔愛你~唔尊重你&根本唔在乎你囉~ 7 , _b  
再講樓主你一開始就話求其搵個女嘅結婚完成件終身大事其實你都唔係咁尊重婚姻囉~ ,%BDBZ  
婚姻唔係求求其其去街市買棵菜or出街食餐飯咁簡單咁冇所謂咁求其架~ >4-9 @i0FV  
.......
`iN\@)E  
eX lJ=S}  
我承认一开始我对她是没什么大感觉,可以话一开始是她主动的。我已经够尊重她的,易很重视这份感情,但大半年过去了,她成功令我喜欢她了,但她却表现出这种态度。我是否应该学她一样 騎牛搵馬 好过直接同她讲分手呢?
顶端 Posted: 2010-10-31 19:05 | 11 楼
feng0001

多谢发贴的人[4]

其实我都觉得她已经是不喜欢我了,只不过她还未找到更好的。只是我不想承认而已,我应该点做呢?真的拖住,对她不松不紧这样?加上我父母都很喜欢她,这个是我最头痛的问题。。。。
顶端 Posted: 2010-10-31 19:12 | 12 楼
幸福瞬間
隨意門@nnie
终身成就奖 优秀斑竹奖
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[9704]

我唔係話你唔尊重佢呀~~ _Y/*e<bU  
個問題係~你哋根本都好似冇溝通咁~~ /Hq  
一段感情如果冇咗溝通其實已經好危險~~死咗大半了~ 6Z' K1  
個人認為應該清清楚楚坦坦白白咁傾下囉~~睇下大家嘅真正需要同埋諗法~好過估估下囉~ z*q+5 p@~  
乜嘢叫做你都學佢咁騎牛搵馬啫~~d咁唔成熟咁不負責任嘅嘢係唔應該學同埋唔應該做囉~ -:"KFc8A  
你父母都好鍾意佢~?!!!咁你自己呢~?!咁佢呢~?!你問心啦~~鍾意一個人愛一個人唔係咁架~ GA/afc,V  
雖然父母嘅意願都緊要~~但重點係個老婆係你架~對佢成世嘅人係你自己囉~!! _dz ZS(7M6  
你自己好好咁諗清楚啦~~
本人管理的範圍: 生活休閒區 -  藍調俱樂部、手機相關、活動區

~~幸福就如同天上流星...瞬間即逝~~

顶端 Posted: 2010-10-31 20:57 | 13 楼
gy77gy77
親口講您累得很
灌水天才奖
级别: 强的不是人

多谢发贴的人[27339]

樓主寫得出根本就已經有自己嘅睇法...寧缺莫縱!!! vu91" 4Fa  
佢最鍾意嘅人是自己...感情嘅野一方面維繫唔到架,您條件算好...要您對住佢一世...您自己都覺得辛苦喇...如果1+1唔係等如2....免強落去都唔會有好結果!!
「龍遊氹仔不須記,苦樂平常志高飛。」
顶端 Posted: 2010-10-31 22:28 | 14 楼
xjb

Quote:
引用第10楼肥牛肉2010-10-31 18:32发表的: 3)LS# =  
|6DJ5VFzD  
呢樣我明嘅, ;<' 'oY  
但本身冇家底;除咗努力d之外仲可做乜吖! ~*y7%L4B  
pY3/AO=  
.d[ ^&<^  
#I.~+M  
);i J9+ V}  
系罗,实在系5知道有咩可以做啦! SqRM*Cf=  
8v8-5N  
mwsBj)  
顶端 Posted: 2010-11-01 08:08 | 15 楼
waterboy584
淼淼大人
级别: 高人

多谢发贴的人[168]

咪要拒拉
顶端 Posted: 2010-11-01 20:04 | 16 楼
MR.BLACK
独笑当下

多谢发贴的人[252]

呢个世上中有大把净女啦,而呢D净女中有好多好好的,何必为左个甘的女而吊死一棵树呢(最大问题系无波无罗嘛),当有的选择的时候,你会明白边个好D噶啦
顶端 Posted: 2010-11-05 10:58 | 17 楼
Mc.大醜醜
寂寞空虛。
级别: 强的不是人

多谢发贴的人[6997]

- -, X[$|I9  
相體五系第一次岩就结婚嘅咩。。。。 i%<NKE;v7m  
我超级怕相體,但我老豆偏偏就要搞埋呢D野。。唉

.....................
顶端 Posted: 2010-11-07 02:38 | 18 楼
メ一笑而过

多谢发贴的人[15]

LZ..有D事系唔可以勉强.. +e*C`uP!  
我唔系教你分手.. {g`!2"  
你系锺意距就去追.. 4|5;nxkGm8  
距唔锺意你..你追到适当噶时候..距锺系唔锺意你.. NT5##XOB  
甘你就唔好烦自己了... 6)Za K  
而且你条件甘好.. 3dbaCusT$  
好多女仔都锺意.. sKKc_H3YSH  
虽然唔系话稳就稳到.. fH_l2b[-3@  
但你可以企事业上去稳麽...
顶端 Posted: 2010-11-08 00:30 | 19 楼
♂风♂
幻术师
级别: 高人

多谢发贴的人[255]

飞左距 个人认为你条件非常好 j r .{M  
但系,都想比个真心话你,下次拍拖,唔好只为下一代,感情真系好重要,你甘样噶想法难听D讲一句会有D似出去叫鸡人噶想法,只不过系解决一下自己生理的需要,有物为?
顶端 Posted: 2010-11-28 13:04 | 20 楼
lvan709394

多谢发贴的人[9]

个人认为。。楼主条件年龄都未到话一定要结婚概程度啊。。觉得楼主对条女最多系日久生情。。时间一耐可能就淡了。。其实楼主仲同距一齐原因系乜嘢你自己最清楚啦。。你倒转霖如果宜家有个可以取代你同距一齐概原因。。而身材样貌又比距正概。。你会点拣先。。个人觉得:如果我有你概条件我会搵个我爱距多过爱自己概咯。。因为从你所讲之中。。你爱自己多过爱距
顶端 Posted: 2010-11-29 18:01 | 21 楼
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 恋爱方程式