« 1 2» Pages: ( 1/2 total )
本页主题: 我系咪好傻呢? 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

无名氏
级别: *

多谢发贴的人[0]

我系咪好傻呢?

管理提醒:
本帖被 bennypower 执行锁定操作(2018-11-20)
何倩仪。一个令我一直念念不忘嘅女人。2006年10月左右,好偶然一个情况下同佢相识,然后好顺理成章甘一齐。之后一齐左四年零7个月。好唔好彩响2011年7月佢同我分左手。我计划都系再过多半年就会向佢求婚了。(我系暗地里做紧求婚嘅准备。)但系到家阵2015年嘅今日我个心仲系放唔低佢。呢几年我唔系没拍过拖同其它女仔一齐过,但硬系就揾唔番果种恋爱嘅感觉。或者甘讲,同佢分开之后,我就“唔识得点样拍拖”了。最近屋企介绍左一个女仔同我相亲。我自己身边嘅朋友亦有介绍女仔比我。我好惊自己会再伤害果D女仔啰。我唔知点样调整自己个心理啰。网上面好多果D励志嘅句子我都睇过无数。但自己硬系个心就放唔低佢。不过我又唔想打扰人家宜家嘅生活,毕竟佢已经嫁左人,仲生左个女添。我唔想打扰人家嘅生活。因为事实摆在眼前,我同佢已经系两个世界嘅人了。我可以点做呢?今年我年纪都唔细了。我真系唔想再甘样一个人落去了。我都想结婚。我都想成家了。但我家阵真系唔识拍拖了。我唔知应该点同女仔相处。点样追女仔了。可能我净系识得做果D吃饭去街睇戏。有时候想坐低同个女仔倾下计我都唔知应该倾咩了。经常甘搞到个场面好冷,好尴尬甘。 { Ju  
y$,K^f  
思维有D乱。大家唔好见怪啦。如果甘啱睇到呢篇野嘅人,你系识得何倩仪嘅话。希望你就当没睇到算了。唔该晒。 }xZR`xP(  
顶端 Posted: 2015-05-17 23:08 | [楼 主]
mandy334455
Mandy
级别: 新人

多谢发贴的人[0]

.居然人地结左婚,你就应该放下,向前睇。。
顶端 Posted: 2015-05-18 01:57 | 1 楼
无名氏
级别: *

多谢发贴的人[0]

Quote:
引用第1楼mandy334455于2015-05-18 01:57发表的  : zrG&p Z  
.居然人地结左婚,你就应该放下,向前睇。。
Q5/".x^@  
C jsy1gA  
其实好多现实问题我都明。但我唔知点解就硬系放唔低。之后几任其实好唔负责任甘讲,我都系响度揾紧佢嘅“影子”。或者系甘多年了。佢就根本好似我屋企人一样。互相渗透左入去各自家族里面。注意。系家族。唔系家庭。佢爸爸最后一程果阵我亦陪佢一路去行流程,走仪式嘅。或者正如我所想吧,可能系佢爸爸生前比较支持我呢个“未来女婿”。因为我家阵事后观察系自从佢爸爸走左之后佢就开始对我有少少态度转变了。甚至分手前一个星期,我仲系陪佢同佢妈子去饮佢堂细佬个B嘅满月酒。当然。家阵呢D旧事都系没用。我知道同佢呢段关系已经系“死局”了。没得挽回了。我家阵只求有无办法可以放低。唔好话忘记啦。甘刻骨甘动情去爱过一个人。点可能忘记呢?我只系为将来嘅太太想,我唔想甘唔公平去对佢。
顶端 Posted: 2015-05-18 16:15 | 2 楼
菠萝89

多谢发贴的人[0]

或者你应该出去走走吧,停一停,淋一淋。
顶端 Posted: 2015-05-23 10:35 | 3 楼
lx_jason

多谢发贴的人[13]

主要系你家镇识嘅女唔够索,等等啦,肯定有令你扯旗嘅出现
顶端 Posted: 2015-05-26 09:14 | 4 楼
carlosowen

多谢发贴的人[0]

我觉得系你自己始终放唔低即~仲有咁大个森林~体开d啦兄弟
顶端 Posted: 2015-05-26 09:22 | 5 楼
芝麻糊
优秀斑竹奖 终身成就奖
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[3777]

唔傻~有乜甘傻既,放唔低,米唔好放低罗,终有一日,你会自动放低
本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
顶端 Posted: 2015-07-01 09:20 | 6 楼
leoca1030

多谢发贴的人[0]

我唔系一样,街都唔敢出,人我都怕见,人对哎我出去玩,我都稳各种借口推左,算了,既然已经系甘,冇办法改变了,就慢慢来,往前睇,总会行返出来概~~~~
顶端 Posted: 2015-07-21 17:21 | 7 楼
anson200321
我的个性去哪了?
级别: 普通人

多谢发贴的人[0]

真搞嘢,念住上来下部电影,居然见到楼主发表D感慨!见楼主写咁多嘢,无理由唔发表支持下既! m-4P*P$X  
其实,得不到的永远是最好的!所以,你想稳一个足够优秀的代替之前个个,系无可能的!你应该换个念法,就系庆幸自己遇到过一个如此优秀的女子,但系好景不长,你地最后都系分开了(也正正因为你地分开了,你先会觉得呢个女子系如此既优秀,呢个系非常关键的原因),往后的日子,你就应该用结婚的目标,去物色合适的女子!你要知道,爱情里面的女朋友,同婚姻生活里的老婆,系完全两回事!谨记!最后,祝你开心,幸福!下班去!
顶端 Posted: 2015-07-21 17:39 | 8 楼

多谢发贴的人[0]

女人如衣服,等你过多几年,你就觉得逆自己好岸狗。
顶端 Posted: 2015-09-10 21:33 | 9 楼
amwfjpbtg

多谢发贴的人[0]

梅艳芳——《等》
顶端 Posted: 2015-09-10 22:09 | 10 楼
mc稀稀囝8

多谢发贴的人[0]

其实道理个个都明白, 但系到自己真系真正做到噶 又有几多个啊.....我明白你感受...因为我都 系 等紧一个人, 一个明知道无可能噶人, 你话傻? 其实好多野 明知道系无用,但系唔做过自己个心永远都唔会心死, 就算死了 但系又唔知道系边度 又死灰复燃, 其实唔错过,做过 点知道 到最后 系岩唔岩呢..........
顶端 Posted: 2015-09-11 15:27 | 11 楼

多谢发贴的人[0]

吾系傻··我米一样···2005年一起···2010年结束··那时候我以为她是我的一切···到最后看到她结婚才知道什么是放下··再也没了当年的感觉···知道和前度分手··也走了两年的感情···到现在也放不下两年这个··爱得深···伤得深···
顶端 Posted: 2015-09-28 14:49 | 12 楼
天天天蓝天蓝
级别: 普通人

多谢发贴的人[21]

结果摆在眼前,净低就是时间问题了,接受现实是需要时间的,其实你衣家可能更多就是心有不甘,或者你自己都唔承认,因为你真心付出过,而且时间也有不少,只要你多想想,每个人人生都会有遗憾的,世界上无话付出就要有回报的,或者说你希望的回报,有呢段经历证明你年轻过,是人生的宝贵回忆。能舍才能得,是自己用时间去学会的。现实中无咁多爱情童话,珍惜自己,了解自己,稳到自己生活的意义,学会生活,先是你人生不断要思考的问题。爱情也是只是你人生的一道菜,并不是全部。比D时间自己,比D时间自己关心多D父母同朋友。
顶端 Posted: 2015-09-28 16:46 | 13 楼
sk99888

多谢发贴的人[0]

同我一样,宜家真系唔识拍拖了
顶端 Posted: 2015-09-28 18:05 | 14 楼
mc稀稀囝8

多谢发贴的人[0]

你都识讲 励志噶句子 你睇过无数甘多....其实 我地噶说话都系一样叫你 放低之类..... 8XfhXm>~  
u@&e{w~0  
解决办法只有一个。。就系你自己....你自己都唔let go...点样会move on 到呢... J9aqmQj('  
rhff8C//'  
你可以休息一段时间..离开几个月 去到另一个地方....识一D 新的朋友 新的地方..会令你无甘多想法.... lw+54lZX|  
F*u"LTH  
努力啦...因为我都系好似你咁...努力紧...一样放不低...但系可以点...只有离开一个距曾经存在过的地方...咁自己先无咁辛苦... gq%U5J"x;J  
2 |`7_*\  
keep fighting n gd luck
顶端 Posted: 2015-10-02 11:04 | 15 楼
nicholson

多谢发贴的人[0]

大部分人都會有呢種類似感情經歷,包括我自己都經歷過...... "L4ZE4|)  
放唔低都要放低,無論你休息幾耐、離開呢個地方幾耐,你同佢一齊走過嘎日子所有所有嘎記憶都唔會消去,經過嘎路....去過嘎地方....幫襯過嘎店鋪....等等等等.... zv .#9^/y  
放唔低係因為唔甘心,唔係愛,你唔甘心佢掉低你,而選擇別人,男人都係佔有慾好強嘎動物 6JgbJ bUi  
但現實畢竟人地已經結婚有小朋友,人總要向現實低頭,要接受宜個現實,過往嘎記憶只能鎖係心裡面! &/m0N\n?  
你唔應該再去了解佢宜家嘎生活、接觸佢嘎朋友,唔好再打探佢宜家所有事情了,咁樣你只會更加辛苦、難受....要係陰霾中走翻出嚟啊,兄弟...
顶端 Posted: 2015-10-02 11:47 | 16 楼
simk123

多谢发贴的人[0]

回忆是放在昨天,才叫会回忆,别让过去成为你的现在
顶端 Posted: 2015-10-08 22:43 | 17 楼
racheltootoo

多谢发贴的人[0]

系未内心深处有个输唔起噶种子未发芽,所以一直都跟前任作比较呢?捂心自问,自己究竟有几中意呢?定系俾过去噶所谓回忆绑住自己只脚,就算你有几放唔低,都系唔可以回到过去啦~唔系你唔识点拍拖,只系你一直都无放心思在段新恋情度,咁点拍啊?一个巴掌拍唔响!
顶端 Posted: 2015-10-13 22:14 | 18 楼
fengzi520

多谢发贴的人[0]

同情主人你
顶端 Posted: 2015-10-31 09:02 | 19 楼
tianvlan
内容设置隐藏,请回复..

多谢发贴的人[0]

睡了别人老婆5年你好意思放不下?人家老公知道了这才叫放不下好吧
顶端 Posted: 2015-10-31 09:49 | 20 楼
tommy_903

多谢发贴的人[0]

同我經歷一樣,我依家冇事嘍,原來時間喺可以沖淡一切的!加油吧兄弟!
顶端 Posted: 2015-10-31 10:20 | 21 楼
chrisrey

多谢发贴的人[0]

睇就伟大到似情圣,实际就只系活在自己幻想里面,唔好话放唔低,系你自己唔想放低而已
顶端 Posted: 2015-10-31 13:40 | 22 楼
fengzi250

多谢发贴的人[0]

不用吧别人的名字也说出来吧
顶端 Posted: 2016-07-31 18:57 | 23 楼

多谢发贴的人[0]

就是因为突然失去,才是觉得珍贵,当然,如果非要回到从前关系,我觉得只会更痛苦,毕竟时间是一把刀,已经破坏你们各自珍贵的回忆,回去也是痛苦,何不把本质看清楚,建议你要看清本质。
顶端 Posted: 2016-09-22 16:48 | 24 楼
kenny_sheng

多谢发贴的人[0]

你的经历和我有D相似,哎,宜家霖起仲有少少拿住拿住的感觉。。。
顶端 Posted: 2016-09-23 10:58 | 25 楼
sam_leung412

多谢发贴的人[0]

每个人心里面都住着个类似的人
顶端 Posted: 2016-11-02 12:29 | 26 楼
stephy
開心樂園餐
级别: 高人

多谢发贴的人[303]

霖甘多做咩啊,拍拖同结婚有好大既唔同,你唔好认为婚后既生活会同你霖既也一样,如果唔是,你又会好似宜家甘后悔
顶端 Posted: 2016-11-08 21:52 | 27 楼
whfsky168

多谢发贴的人[7]

或者你和她结了婚,会发觉自己更傻啊!
顶端 Posted: 2016-12-28 19:16 | 28 楼
bennyl

多谢发贴的人[0]

或者你应该出去走走吧,停一停,女人如衣服,等你过多几年,你就觉得逆自己好岸狗。
顶端 Posted: 2017-07-24 14:23 | 29 楼
« 1 2» Pages: ( 1/2 total )
帖子浏览记录 版块浏览记录
蓝调粤语 » 恋爱方程式