查看完整版本: [-- 【偷听广州】 --]

蓝调粤语 -> 粤笑粤爽 -> 【偷听广州】 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

tiffanykk 2007-10-13 10:15
1)母:「外面好冻嘎,仔,不如着多件冷衫啦?」 hK 1 H'~c  
  子:「唔着。」 L^x h5{  
  母:「乖啦,一阵冻亲,就好似陈SIR咁嘎啦。」 w,eW?b  
  子:「好似陈SIR咁甩晒D头发呀?」 J *;= f8  
  母:「唔系,好似陈SIR咁成日咳嗟。」 57[tUO  
——近日羊城气温骤降,出门前,一对母子的对话。 xt1Ug~5  
pmgPBiU>  
2)甲:「报纸卖琴日九度,冻死咗三个乞丐啵。真系『朱门酒肉臭,路有冻死骨』嘞。」 \x<i6&.  
  乙:「依两句诗系用嚟形容旧社会先啱嘎嗟。」 T*jQzcm~?  
  甲:「咁依家又用边句先啱啊?」 aXh~w<5F  
  乙:「『死人的事是经常发生的。』」 h8hyQd$!  
  甲:「估唔到你份人咁冇同情心嘅。」 *1g3,NMA  
  乙:「你米搞错,唔系我讲,系毛主席讲嘅啵。」 xzz0uk5  
——两个老茶客饮早茶时吹水。 tx,q=.(  
rBZ0Fx$ /[  
KuZZKh  
1)琴晚,天寒地冻,住三楼的李生两公婆带埋狗仔阿财,到街口的小饭馆撑台脚打边炉,结果两个饮到忽下忽下,埋单后要互相搀扶着走。刚出小饭馆不远,一阵风吹来,女的说:「支酒啊!」 她忽然醒起,支酒未饮完,唔记得攞番。 话刚出口,只狗就一支箭咁跑番入店里。女的就说:「阿财识听人话嘎,我话你又唔信。」男的说:「叫你唔好饮咁多嘎啦,都唔知D酒劲定系你本身无脑,你用下个死人脑啦,就算佢识听,点样担支酒啊?」 谁知话口未完,阿财担着一旧嘢跑番嚟,低头一看,原来系一支统骨 。女的就说:「阿财:你净系拎番自己D嘢咋?」众人大笑。 #R*7y%cO  
g<g$c<sm  
2)「阿SIR:乜你好等钱使咩?」 =+w!fy  
——禁摩令后第四天,在海珠区,「顶风」上路的摩托车还是时有出没。交警截下了一辆摩托车,检查证照后,提醒车主说:如果再次违反禁令上路,被抓住会处以二百元的罚款。可是车主一点不紧张,还跟交警开起玩笑「阿SIR:乜你好等钱使咩?」 A\ r}V-  
ErxvGB(2  
,C0D|q4/!.  
fxknfgbg  
AwWo,Y399h  
无论有无笑过,俾个THX黎呢

spica 2007-10-13 10:28
搞嘢咩?

心褂褂ing. 2007-11-02 18:27
Quote:
引用第1楼spica2007-10-13 10:28发表的: wm9wnAy  
搞嘢咩?
7W5Cm\  
几啊...

table1314 2008-03-01 16:50
觉得嘛嘛者.....

forestb 2008-03-01 16:55
我都系觉得一般般甘,不过听到可能会觉得几有意思

datiandae 2008-03-11 23:48
阿sir最搞野

kewin 2008-04-10 16:15
藏龙卧虎,厉害!厉害啊!

Mao毛毛Mao 2008-04-13 12:35
咁都俾你偷聽到....

迪新 2008-05-06 00:18
嘛嘛地~~

86513079 2008-05-11 20:50
点解题目叫偷听广州

86513079 2008-05-26 23:51
楼主没答我

道心仲魔 2008-06-06 09:48
無語無奈無野講````````````

8wing 2008-06-08 16:06
一般啦。

忌廉棉花糖 2008-06-10 01:39
個THX 俾得值得吖!!!!!! ]<c\+9  
?5,I`9  
继续努力啊!!!

道心仲魔 2008-06-10 17:40
一般般咯```

87仔 2008-06-26 13:19
Quote:
引用第9楼865130792008-05-11 20:50发表的: ^=PY6!iW  
点解题目叫偷听广州
CVEo<Tz  
因为系LZ系广州偷听人地讲野,其实我都有感既习惯(唔知道算唔算8卦呢?) D]|{xKC}  
第一个好笑,咳咳。

zjcsing 2008-07-10 12:06
我都幾等噶~!有多就比D錢來洗下~!我唔介意噶~!

查看完整版本: [-- 【偷听广州】 --] [-- top --]