查看完整版本: [-- 失敗嘅婚姻係因為我 --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 失敗嘅婚姻係因為我 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

立花正仁 2008-09-30 23:24
2006年4月16日登記結婚,2008年8月27日簽字離婚(係我目前嘅婚姻生涯) yHaGkm  
!4!~L k=  
記得啱結婚關繫都算OK,到BB出世一家人更加係沉醉歡樂中.BB出世六磅三,當時大家都好開心,因為有個新成員加入啦.然后我自己幫BB改咗個名[穎詩].大家都為咗BB將來生活會好啲所以決定移民.大家都想過好多地方(LA.瑞士.倫敦..仲有其他)最后選擇咗溫哥華. {!`6zBsP  
&p,]w~d,U  
本來以為可以從此過啲倖福嘅日子,但係我由于工作嘅原因要留返係國內,事情就開始發生變化啦.(我係深圳某一間公司度做室內設計)係BB成長期間作為爸爸嘅我冇係佢身邊真係好失職.然呢段時間我同BB聯絡嘅方法就係同過網絡同我積埋嘅假期過去睇一睇佢.BB一直都係跟住媽咪.爺爺.嫲嫲一齊生活.雖然係咁樣,但係BB最早識叫嘅都係"爹地".真係好安慰.時間慢慢咁過,而前妻嘅意見又開始越來越大.話我咁耐以來根本就冇盡過一個丈伕同爸爸嘅責任.係唔係生咗出嚟就算,究竟知唔知道自己仲有個家啊.但係我自己又何嘗唔想可以飛過去一家人好好生活啊.(因為我所在嘅公司係我嘅啓蒙恩師開嘅,佢令我從一個社會嘅邊緣人引導返上正路,由我乜都冇食餐憂餐鎮守邊關到依家嘅衣食無憂.公司當時搞緊上市好需要我係度.我唔可以係呢個時候走咗去,起飛腳)就因為咁樣我哋開始經常吵架,仲越吵越犀利.直到半年前我哋開始咗辦手續離婚.期間雙方都互有保留.因為BB仲好細,唔希望佢係單親家庭長大.不過可惜事以怨為,最終大家都係選擇離婚.離婚大家達成協議[溫哥華嘅物業歸佢,仲有我自己俾6成嘅財産佢同我每個月支付400歐元嘅贍養費] L~3Pm%{@A  
>$7B wO  
  以上嘅基本就係咁耐以嚟一直屈係心里面嘅嘢,依家講咗出嚟個人真係松晒 dO\"?aiD  
3so %gvY.'  
PS:我係唔係真係做得好錯啊?我真係冇資格做人老公同爸爸

芝麻糊 2008-09-30 23:47
唉,男人啊男人,男人就系甘架了,为左道义,真系乜春都做得出 `uFdwO'DD  
wJ]d&::@h  
  两方面罗,第一方面在于你太太既唔理解唔体谅,但系试问又有几多个女人可以忍受,你两个又有冇好好甘倾过啊?第一方面在于你 }C:r 9? T  
W!X@  
  其实最无辜既系BB,单亲家庭长大既BB同正常家庭长大既BB真系差好远架 ZNoDFf*h  
5R-6ji  
  你惊唔惊第日个BB有d乜嘢心理问题啊?你个启蒙老师打救左你,你感激距,你系冇错既,但系你抛低老婆同BB,系边个令到你老婆变成弃妇,边个令到你个BB冇爸爸啊?系你果d所谓既道义啊。 e(sk[guvX  
do%&m]#;  
  忠孝仁义,你做到边样?舍得舍得,最终你都系选择左帮你老师手。恕我坦言,我绝对相信,到今时今日,你老细间公司上市,即使冇你系度,间公司都唔会停止运作,但系你个屋企就甘破碎左。 s1rCpzK0  
+0&/g&a\R  
  呢个天平系你个心里面,究竟边一边比较重? PsYpxNr  
8y L Y  
  如果我老公甘对我,我会憎死距,如果我爸爸甘对我,好会恨死距,系距唔要我架,生我出黎做咩啊?俾人笑啊?笑我冇爸爸啊?对唔住,我好唔冷静,因为我都系单亲家庭长大既。

Mc.大儍儍 2008-10-01 00:09
结婚对于我来讲..实在太遥远.. t!XwW$@  
        10年后既事.. o4X{L`m  

yhgj 2008-10-01 02:54
顺得哥情失嫂意.无办法呢D就系现实,经常出现噶2难局面

gy77gy77 2008-10-01 06:06
冇辦法

Kelvin...^_^... 2008-10-01 10:40
的確,每一個人都有困難的時候。

ψ山村老师ζφ 2008-10-01 14:07
入来支持下晖哥!

哥哥 2008-10-01 16:47
人生就是有好多无奈。。。。

moonwalk 2008-10-02 07:41
马骝兄好MAN啊

立花正仁 2008-10-04 21:37
睇化了. q m}@!z^  
唔再需要愛情 永遠孤身上路

小加菲 2008-10-09 20:40
Quote:
引用第9楼马骝晖2008-10-04 21:37发表的: & 21%zPm  
睇化了. L0,'mS  
唔再需要爱情 永远孤身上路
tw;}jh  
系咪真架!?

立花正仁 2008-10-11 16:59
一個人真係好孤獨,好寂寞

小加菲 2008-10-12 11:59
Quote:
引用第11楼马骝晖2008-10-11 16:59发表的: js(pC@<q5  
一个人真系好孤独,好寂寞
%b$>qW\*&  
咁你咪出去沟女啰

花無缺和尚 2008-10-12 14:33
到今时今日,你老细间公司上市,即使冇你系度,间公司都唔会停止运作,但系你个屋企就甘破碎左。 X'ag)|5ot  
十分认同呢句...........呢个地球唔会因某人而停转,但一段長久分隔家庭,問題就会出現!家庭与事業點解唔可以共存呢?

龍④爺 2008-10-12 20:16
我觉得你没错咯. 6k%f  
女人永远晤会明白男人既义气.... {7[Ox<Ho  
师傅带得你出身...到自己学有所成...报答返师傅是好正常咖.. BmT!aue  
其实只是你前妻同你晤合..有D人晤合就晤合噶啦. V3Bz Mw\9r  
如果当时你系她身边..又如何?眯又是甘.只不过是为其他事而吵... G|Ti4_w  
晤好去追悔.展望未来..

小加菲 2008-10-13 12:57
Quote:
引用第14楼龙四2008-10-12 20:16发表的: LVy yO3e  
我觉得你没错咯. 5xiEPh  
女人永远晤会明白男人既义气.... awRX1:T#;O  
师傅带得你出身...到自己学有所成...报答返师傅是好正常咖.. }MySaL>  
其实只是你前妻同你晤合..有D人晤合就晤合噶啦. w0. u\  
如果当时你系她身边..又如何?眯又是甘.只不过是为其他事而吵... +{]j]OP  
.......
iZmcI;?u  
衰仔…令教人打仔呀

kilos850622 2008-10-16 18:53
有时候呢D野是好难选择!

jorterzzw 2008-10-17 10:58
事情都已成事实,都系睇开点,现在唯一的补救就系个BB果到,在外国思想比较睇得开,BB的在单身家庭成张应该不会太受歧视,另外你必须多陪BB,不但维持两代人之间的感情,仲有利于BB对父母离婚的睇得开。

Quote:
引用第15楼小加菲2008-10-13 12:57发表的: >_} I.\ X  
tPvpJX6kP  
衰仔…令教人打仔呀
e20-h3h+  
KvS G;  
佢个仔好似得两岁咋

Quote:
引用第0楼马骝晖2008-09-30 23:24发表的: P>L +t`'  
2006年4月16日登記結婚,2008年8月27日簽字離婚(係我目前嘅婚姻生涯) $>gFf}#C  
rNM;ZPF#  
記得啱結婚關繫都算OK,到BB出世一家人更加係沉醉歡樂中.BB出世六磅三,當時大家都好開心,因為有個新成員加入啦.然后我自己幫BB改咗個名[穎詩].大家都為咗BB將來生活會好啲所以決定移民.大家都想過好多地方(LA.瑞士.倫敦..仲有其他)最后選擇咗溫哥華. Z)!C'cb  
mOSv9w#,  
本來以為可以從此過啲倖福嘅日子,但係我由于工作嘅原因要留返係國內,事情就開始發生變化啦.(我係深圳某一間公司度做室內設計)係BB成長期間作為爸爸嘅我冇係佢身邊真係好失職.然呢段時間我同BB聯絡嘅方法就係同過網絡同我積埋嘅假期過去睇一睇佢.BB一直都係跟住媽咪.爺爺.嫲嫲一齊生活.雖然係咁樣,但係BB最早識叫嘅都係"爹地".真係好安慰.時間慢慢咁過,而前妻嘅意見又開始越來越大.話我咁耐以來根本就冇盡過一個丈伕同爸爸嘅責任.係唔係生咗出嚟就算,究竟知唔知道自己仲有個家啊.但係我自己又何嘗唔想可以飛過去一家人好好生活啊.(因為我所在嘅公司係我嘅啓蒙恩師開嘅,佢令我從一個社會嘅邊緣人引導返上正路,由我乜都冇食餐憂餐鎮守邊關到依家嘅衣食無憂.公司當時搞緊上市好需要我係度.我唔可以係呢個時候走咗去,起飛腳)就因為咁樣我哋開始經常吵架,仲越吵越犀利.直到半年前我哋開始咗辦手續離婚.期間雙方都互有保留.因為BB仲好細,唔希望佢係單親家庭長大.不過可惜事以怨為,最終大家都係選擇離婚.離婚大家達成協議[溫哥華嘅物業歸佢,仲有我自己俾6成嘅財産佢同我每個月支付400歐元嘅贍養費] 9L9sqZUB  
.......
!k%#R4*>  
[lAp62i5  
你的错?一个结婚证明嘅签名要两个人签、戒指要交换来戴、一方的追求都要得到另一方嘅接受。就连“囍”字都系两个喜字组合的,“囍”字用于乜嘢场合唔需要我多讲啦!唔通你嘅婚姻要按照图纸去施工??

sun1986320 2008-10-17 22:36
我地无资格评论你的对错的。 Ymgw-NJ;(  
你为道义放弃感情。 {*KEP  
系呢个版区里面你就系错啦。 BY*Q_Et  
呢度爱情第一。 U.TA^S]`g  
.543N<w  
讲笑姐。 CARzO7 b\w  
u>$t'  
其实无话岩5岩的。呢D野5发生都发生佐咯。 edV\-H5<  
如果距真系紧张距。距又等得你的。你米做完呢边的工作第一时间去追返人咯。 4YHY7J  
如果距无等到你咯。你米做返一个男人应该的责任咯。 % nIf)/2g  
鱼与熊掌难兼得。借7楼的噶句话:人生就系有好多无奈。 *A< 5*Db:F  
不过差我地努5努力甘防止呢D无奈发生姐!

查看完整版本: [-- 失敗嘅婚姻係因為我 --] [-- top --]