查看完整版本: [-- 小聪明,大智慧 - 第一次系尼个版度写贴,支持下啦 --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 小聪明,大智慧 - 第一次系尼个版度写贴,支持下啦 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

jay_pen 2008-10-29 14:24
小聪明就系指天生就有既野,由人好细个就可以体现到出嚟。而且长大之后,尼种小聪明系唔会消失既。例如三国时期既曹植同埋杨修。距地都属于有小聪明既人,但系无大智慧。以至于到最后仲比自己既小聪明累到无埋条命。 5+M,X kg  
  大智慧就系指后天培养同经历而得到既智慧,每个人得到既大智慧都唔同,会随着人既经历而增加同改变。例如曹操距既大智慧就比较奸诈,所以就成为一代枭雄。而刘备既大智慧就比较得民心,所以就成为一代明君。 B\RAX#  
  其实小聪明就系我地宜家讲既 IQ ,而大智慧就系我地讲既 EQ 咯。 :C} I6v=  
  以上系我为左厄钱所写既。米当真。

芝麻糊 2008-10-29 15:35
咸湿兔,甘你系乜Q啊?

哥哥 2008-10-29 19:49
讲得都几有道理!

jay_pen 2008-10-29 23:46
Quote:
引用第1楼点虫虫2008-10-29 15:35发表的: 1 sza\pR<  
咸湿兔,甘你系乜Q啊?
$o+@}B0)  
我就梗系小聪明加大智慧啦。 不过大智慧仲未够多,多D就更好喇。

gy77gy77 2008-10-30 05:19
多撞板~多反思=長大

Kelvin...^_^... 2008-10-30 06:35
我對大智慧好有興趣。 _Rj bm'kC  
S~ckIN]  

查看完整版本: [-- 小聪明,大智慧 - 第一次系尼个版度写贴,支持下啦 --] [-- top --]