查看完整版本: [-- 點樣先可以令自己對一個不值得愛嘅人死心?! - ♀給一個人♂ --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 點樣先可以令自己對一個不值得愛嘅人死心?! - ♀給一個人♂ [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

gy77gy77 2008-11-07 21:32
最近比較忙哩篇野係我半年前睇集誌睇過~上個禮拜係哩度睇帖見到有只平時都好硬淨嘅姑娘仔~~居然因為一個惡夢/一段連佢都唔知完左未嘅感情困擾緊..重咸tim…七仔同佢飛短傾左一陣,希望佢心情可以快啲好番同學會灑脫啲將一段唔熟於佢嘅感情放低~~亞門…  8oJl ]  
D./{f8  
星期一開始朋記憶試下寫番我半年前睇一篇好啱妳睇嘅文章比妳睇~再經過三日一過唔覺意比我係個電飯煲下面搵番喎~世時果然係冥冥之中鍾意玩人~對比之下…都要讚下自己記憶力超呼傻人…經過收色…終於搞掂!! 7+P;s,mi7  
inaO{ny y  
由於七仔驚整鬼喊妳..野蠻起上嚟要七仔負責任咪利是大吉!!!所以我係當中加左一兩個妳睇到會笑出聲/一個妳會心微笑嘅位/一個係女仔睇到都會有小小嬲嘅位?!純粹想係妳消化緊嘅同時..可以輕輕咁控制妳偏激嘅情緒… iAz0 A  
♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡ ["D!IqI :  
8._uw A<[  
題:點樣先可以令自己對一個不值得愛嘅人死心?! VW\S>=O99  
-Rpra0o. C  
我冇追問佢同男朋友發生過啲嘜野矛盾同摩擦,睇嚟都係千篇一律重複嘅鬧劇一場!!!對於一個錯誤對象執迷嘅兄弟姊妹,我從來唔識安慰!?因為通常係哩後感情開始同發展嘅時候,我已經好似啲基金投資廣告後法定嘅提醒字句般說明:{哪怕放縱盲眼一樣咁愛上一只跛腳嘅壞雀仔,但係一定要知道自己嘅位置~風險~危機~咪鬼訓身亂咁嚟!!}當然..如果愛情真係可以咁理性處理嘅話,相信世界就唔會有情傷哩回事囉!! b=5w>*  
AIg4u(j  
現代女性俞嚟月硬淨可以好獨立咁處理公事~家事~感情事,邊鼠有時間同精力理會情傷丫!!所以妳地就更加應該學會唔沈淪唔值得妳愛嘅人,好讓麻甩仔令妳受嘅傷害止蝕,重新提起精神搵值得妳愛/溝嘅!!龍統啲講:[周街都係男人,唔好諗只衰人啦!!]再講就係老蓮(即係蓮+彿每季都有新鞋,做嘜成日掛Q住屋企刮腳嗰對舊鞋喎?!)**刮腳嘅鞋唔會因為妳痛而變得唔刮,相反~每次一穿上就會觸級舊傷口~又何苦呢?!?! dx@dnWRT,  
NA0nF8ek  
講左一大輪肺話式~所謂道理…整番幾個有啲啲建設性嘅解決方法過妳啦!! 8'*x88+  
No.1 ;5ki$)v"  
唔好渴求(妳上個禮拜帖中追求嘅)一個答案{真係答妳~妳接受到咩?!}唔好反問自己佢點解唔愛妳,點解要背叛妳~得唔到佢個答案而反覆咁自責只會令自己受到傷害!!...係時候喇…?!?!**人~特別係女人?!?偏愛沉迷係受害者角色入面..受人同情/憐憫~不願面對現實!!** gF,=rT1:>r  
No.2 yP{ 52%|+  
唔好成日將嗰條麻甩仔理想化!!唔好意圍悲劇收場就覺得哩個係傅說中可歌可泣蕩戲回腸嘅愛情故事…誤意圍佢就係妳一生最愛!! gxl7j Y  
k ;^$Pd?t  
No.3 'W(u.  
要原諒哩個傷害妳最深嘅麻甩仔?!?因為妳唔原諒~唔放底~心有不金,覺得佢欠左妳好多野嘅未還~妳就會變得執著/耿耿於懷!! h r];!.Fv  
h^ Cm\V  
♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡♀♡♂♡ wY<s  
[h'u@%N|/  
其實撤退一段苦戀嘅感情就好廁界毒一樣難~俞有破壞力有害嘅野..偏偏就俞誘惑人!!只有靠妳自己嘅決心/耐力同藍調一班兄弟姊妹陪妳吹水…毒癮過後又一大條好看~海闊天空~草草細界.. 0OM^,5%8  
WK6,K92  
唔知妳有冇聽過《後漢書》卷六十八卷~[孟敏墮甑]哩個故事呢?!睇妳個樣多數冇!!故事係記載:孟敏背著甑走,一個唔小心發軟蹄~甑墜地應聲而破~孟敏粗口都冇小番兩咀~直頭頭也不回計續向前走…哩單野咁啱比當時嘅八卦友郭林宗見到..佢就一個箭步追上去?!?唔係諗住罰佢千五個大洋~{隨地吊垃圾費}..翼都唔係想屈什麼清潔費用..只係八八卦卦咁問:[點解可以咁睇得開就咁行左去??]哩個時候孟敏就答佢:[甑既而破,視之何益!?]故事講完…妳明白嗎?!? 6bPxEILm  
妳應該學下只孟敏☆灑脫地擺脫過失,輕鬆面對..唔好作毛益嘅惋惜★ vW &G\L  
_8.TPB]no  
亦舒作品《忘記他》封面寫著:[許多身心都已經痊癒嘅女人,見到從前令佢流淚嘅人,都會訝異得不置信地問自己..係咩?!直係哩條木咀咩?!怎..怎麼可能???]{當然係用不屑嘅唱腔~帶小小死撐嘅口吻!!} @%,~5{Ir  
哩啲往往係藥干年後..一個特發性偶遇~曾經讓妳放唔開/傷心肉絕嘅麻甩仔時候嘅指定設計對白…驀然回首,流過嘅眼淚早歸塵土..哩條友仔只不過係妳生命之中可有可冇嘅過客~型啲嘅桶稱:[路人甲] K;6#v%  
$BdwKk !k  
樓上嗰本七仔有..有機會可以借比妳睇~令外有一本叫:生命白麵包系列《愛我的人我愛的人》~作者:梁芷珊哩本書都好啱妳宜家睇下..可惜借左比家姐個friend~叫劉比(即係有借冇還)或者妳可以上網/去書局搵下~真係睇得過!! 1%v6d !  
gk|>E[.  
最後七仔醒多句比妳啦~◇張小嫻の散文金句◆ q KD  
[男人一生向女人所許下的承諾, 多不勝數, 幾乎連他自己忘了。要忘記他, 也幾乎不需要花甚麼功夫。 ... 然而, 我們後來卻發現, 要忘記他, 比想象中困難許多。] 4G,FJjE`p  
%j\&}>P4$  
Ω難都要忘記架~知冇!!?!Ω s6~;)(r  
.zgh,#=  
▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽ &b|RoPV  
願~生活愉快~不勞而獲~財色兼收 Odo)h  
▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽△▼▲▽ /Z6lnm7wJ  
N)"8CvQL  
中間♀♡♂♡部份唔算原創~只係經過改編~有所加減 ;y,g%uqE  
最衰唔係網上睇到~搞到要默返出嚟 q? ">  
**當時人**冇錯係妳呀精精地放低多小打字費呀

芝麻糊 2008-11-07 21:41
阿哥哥仔,唔该你进修下你d中文啦,唔该 |C+ 5  
-"^"& )  
睇到我眼都突埋啊,头都大埋啊,顶你个肺~~~

Kelvin...^_^... 2008-11-07 21:41
Re:點樣先可以令自己對一個不值得愛嘅人死心?! 3e;K5qSeo/  
LWM& k#i  
:/Y4I)'  
如此簡單:追另外一個姑娘仔開心下。 {[H#lX 4  
J{EK}'  

gy77gy77 2008-11-07 22:20
Quote:
引用第2楼Kelvin...^_^...2008-11-07 21:41发表的: [.G~5%974  
Re:點樣先可以令自己對一個不值得愛嘅人死心?! lQ.3_{"s  
jI}{0LW&F&  
).C>>1ZC  
如此簡單:追另外一個姑娘仔開心下。 Tkf4`Gxd  
cz>`$Zz  
.......
=PBJ+"DQs  
{\!@ k\__  
有見地喎!!

肥牛肉 2008-11-08 11:25
點樣先可以令自己對一個不值得愛嘅人死心? P}p6{  
同佢借一大舊錢啦,包保好卵快就唔Q記得佢噶喇. K)8 m?sf/  

Mc.大醜醜 2008-11-08 11:46
牛牛嘅建议果然狠··

gy77gy77 2008-11-10 18:40
Quote:
引用第1楼点虫虫2008-11-07 21:41发表的: D8_-Dvp7H  
阿哥哥仔,唔该你进修下你d中文啦,唔该 &5wM`  
.hXdXY  
睇到我眼都突埋啊,头都大埋啊,顶你个肺~~~
Os7 3u#!'  
O/Wc@Ln  
唔怪得知個心口哩幾日有啲痛!!! $y*[" ~TJ  
原來比粗口妹頂左一野都唔知TIM 3UX})mW  
頂妳個頭呀~我啲中文不知幾好...風褲魚落姓亞

芝麻糊 2008-11-10 19:13
Quote:
引用第6楼gy77gy772008-11-10 18:40发表的: r5?qz<WW~  
!23#Bz7  
\uV;UH7qe  
唔怪得知個心口哩幾日有啲痛!!! ~\m|pxcj  
原來比粗口妹頂左一野都唔知TIM _7zER6#}  
頂妳個頭呀~我啲中文不知幾好...風褲魚落姓亞
`#~HCl  
Ea*Jl<  
N^. !l_  
唉,冇眼睇啊 *m sW4|=^2  
D~Y 3\KP  
d错别字好碍眼啊 ~m56t5+uw  
.<`Rq'  
丰富娱乐性?吓吓要估就真

Mc.大醜醜 2008-11-11 14:05
Quote:
引用第7楼点虫虫2008-11-10 19:13发表的: xe6 2gaT  
@GG Pw9a  
b|*A%?m  
$fY4amX6Z  
唉,冇眼睇啊 eS jXa Zh  
cwxO| .m  
.......
JtU/%s  
a[GlqaQy+-  
h&vq}  
食脑阿嘛..

Mc.大儍儍 2008-11-12 11:32
死心做咩囖.. .;n<k  
        努力奋斗囖.. ET`;Tfq M  

jay_pen 2008-11-12 12:54
老实讲,7仔尼篇野系我第一次睇晒既,非常好。最搞系莲+佛果篇。

傻哥 2008-11-13 10:08
死心 有无咁严重啊

肥牛肉 2008-11-14 01:54
哎!其實做乜要死心喎,自己鐘意佢都冇計噶. Au" [2cG  
v GC^1AM  
u[^(s_  
或者你應該保存呢份希冀同埋渴望 ?iUAzM8  
俾你相信 世上有一幸福系垂手可得 Y2w 9]:J  
但系永遠系掌握之外 gBq,So  
有時激情捉系手裏面會化為灰燼 8 lt P)K4  
反而藏系心裏面可以曆久常新 gRKmfJ*u  
貪求思慕只因癡 +MeEy{;  
一切眼淚和思憶都系徒然 pscCXk(|A`  
5HioxHL  

小加菲 2008-11-14 03:13
Quote:
引用第12楼肥牛肉2008-11-14 01:54发表的: Q4Q*5>  
哎!其实做乜要死心喎,自己钟意佢都冇计噶. ^^%sPtp  
lvb0dOmY  
V D.p"F(]  
或者你应该保存呢份希冀同埋渴望 ^owEB%  
俾你相信 世上有一幸福系垂手可得 8sg8gBt  
.......
. dVo[m;  
牛牛…你唱歌呀!?

gy77gy77 2008-11-14 19:13
Quote:
引用第12楼肥牛肉2008-11-14 01:54发表的: >u~ [{(d ,  
哎!其實做乜要死心喎,自己鐘意佢都冇計噶. yc4mWB~gyU  
~|pVz/s|G  
v)+wr[Qs  
或者你應該保存呢份希冀同埋渴望 Jnm{i|6N  
俾你相信 世上有一幸福系垂手可得 lb&tAl"D  
.......
|z|5j!Nfh  
sN 7I~  
牛大俠中環情場幾廿年~果然係有見地

gy77gy77 2008-11-14 19:23
牛大俠句:貪求思慕只因癡~好正呀

肥牛肉 2008-11-14 20:02
Quote:
引用第15楼gy77gy772008-11-14 19:23发表的: -^$CGRE6A  
牛大俠句:貪求思慕只因癡~好正呀
x-U:T.+{  
7哥唔係連"天各一方"都冇聽過呀!

小加菲 2008-11-14 20:13
谁令我能情深一片 u sR19_E-  
      令我轻柔如水清澈 z> &Py(  
      令我心灵回复恬静 av gGz8  
      令我抛弃内心牵挂 Rmn|"ZK  
      重拾往年纯洁美梦 X!CLOHVA a  
      让我心灵重得安慰 Q{H88g^=J  
      让我安躺月下

芝麻糊 2008-11-14 22:46
呢首歌我系网上翻唱过架

gy77gy77 2008-11-15 02:58
Quote:
引用第16楼肥牛肉2008-11-14 20:02发表的: wv ,F>5P  
U-3KuR+0  
7哥唔係連"天各一方"都冇聽過呀!
&EXql']  
.pi#Z /v  
嘜係歌仔嚟架 有理由相信七仔未出世

小加菲 2008-11-15 09:11
Quote:
引用第19楼gy77gy772008-11-15 02:58发表的: i{T0[\4  
"KW\:uc /  
-G;4['p  
唛系歌仔嚟架 有理由相信七仔未出世
{^"c>'R  
士多仔,得闲搵黎听下啦!几好听架!

荷b仔 2008-11-23 22:01
柳暗花明又一春啊

越☆界 2008-12-04 02:58
唔该你进修下你d中文啦,唔该

gy77gy77 2008-12-04 03:18
Quote:
引用第22楼越☆界2008-12-04 02:58发表的: ( y2%G=.j  
唔该你进修下你d中文啦,唔该
B:qZh$YN  
lp!@uoN^T  
係嘅月介兄

傻哥 2008-12-04 05:05
只要能够远远这样看着你 V_Wv(G0-\  
看着你   看着你 E:&=A 4 %  
}j+ZF'#  
就算伤心心里还是好想你 # T$^{/J  
好想你   好想你 !j%vUe;t  
b0 PF7PEEQ  
只要能够紧紧这样陪着你 #&1mc_`/  
陪着你   陪着你 5z5#_*)O  
s$ &:F4=?  
就算分手还是选择喜欢你 (t>BO`,  
喜欢你   喜欢你 f g*IHha  
jGb+bN5U7  
我好希望整个地球只剩下我和你 rzLpVpTaz  
我就能勇敢的说我还爱你 -+Kx^V#'R  

wincezhong 2008-12-07 11:09
用一把锋利O既刀往胸口中央偏左方迅速刺落去就得~效果显著啊~~

gy77gy77 2008-12-11 23:40
Quote:
引用第25楼wincezhong2008-12-07 11:09发表的: x: `oqbd  
用一把锋利O既刀往胸口中央偏左方迅速刺落去就得~效果显著啊~~
] RN&s  
7xMvf<1P  
歡迎大俠放條片上嚟~來過臨床親身視飯

gy77gy77 2008-12-17 22:26
由於攝案人士近日旧病复发~惡疾反覆再度出現!! (5cc{zKtR  
唯有頂番上去比佢睇多一次~順便握番五個大洋!!

wincezhong 2008-12-18 18:46
Quote:
引用第26楼gy77gy772008-12-11 23:40发表的: r.lH@}i%n  
Dwj!B;AZ_  
9 ]c2ub7  
歡迎大俠放條片上嚟~來過臨床親身視飯
$.a<b^.Xi  
M56 ^p ,  
甘LZ要死心麻~甘心死就系最好O既方法啦~~

gy77gy77 2009-05-23 08:14
生日快落呀...粗口妹 g j8rrd |  
應該解決嘅解決左未呀

芝麻糊 2009-05-24 11:39
Quote:
引用第29楼gy77gy772009-05-23 00:14发表的: ]JVs/  
生日快落呀...粗口妹 ?3D|{  
應該解決嘅解決左未呀
~Z9Eb|B  
NoTEbFrV  
wN>k&J  
快落罗,如果有得许愿就更加好啦~~~

cruelbaby 2009-05-24 17:18
其实要一个人死心係唔係应该问下自己点解令到对方钟意你呢? PIR#M('  
就算你揾其他女仔,佄就可以令到佢死心了乜?我觉得唔係咯 ,pM~Phmp  
我反而觉得你应该用你的大道理讲服佢仲好啦

芝麻糊 2009-05-24 17:30
Quote:
引用第31楼cruelbaby2009-05-24 09:18发表的: $ \M<gW6  
其实要一个人死心係唔係应该问下自己点解令到对方钟意你呢? -sO[,  
就算你揾其他女仔,佄就可以令到佢死心了乜?我觉得唔係咯 Ir&rTGFN  
我反而觉得你应该用你的大道理讲服佢仲好啦
W; yNg  
me:~q#k  
t5t,(^;f  
中意就系中意,唔中意就系唔中意,如果爱情系可以用道理去说服既,根本就冇可能有甘多情伤

cruelbaby 2009-05-24 18:34
Quote:
引用第32楼芝麻糊2009-05-24 09:30 AM发表的: (3 cJ8o>&  
'NJGez'b ,  
\d"JYym  
 wJyrF  
中意就系中意,唔中意就系唔中意,如果爱情系可以用道理去说服既,根本就冇可能有甘多情伤
B7 PkCS&X  
:btb|^C  
佄除佐佄,仲可以点阿??唔同要揾过其他女人乜??而且都冇佄快啦

芝麻糊 2009-05-24 22:22
Quote:
引用第33楼cruelbaby2009-05-24 10:34发表的: $HgBzZ7A2  
Y-2IAJHS8  
mzw`{Oy>L  
佄除佐佄,仲可以点阿??唔同要揾过其他女人乜??而且都冇佄快啦
kN7 J Z12  
UWU(6J|Fk  
KLb"_1z  
如果可以随便搵第二个既,甘根本就唔会有呢篇野出现啦

龍④爺 2009-05-25 07:18
次次都甘长篇咖?睇到头都晕眯.

3e3e 2009-05-26 01:34
睇到你呢篇文章 X0:V5 e  
>+ ,w2m@0  
我觉得真系好大触动 U  ?iw  
rA+UftC:p6  
因为我都犯紧同你所描述女主角同一个错误 OaTnQ|*  
x,wXR=H  
而家正在学会放手 ),{v  
u<L<o 2  
但系 %G0J]QY{(x  
l7h6R$7; 0  
好似比较难 -VZn`6%s  
87!D@Xn  
不过睇完你呢篇 我觉得有时好多野 唔系唔得 TxJoN]Z.  
oW}nr<G{<  
其实系睇我地自己肯唔肯姐 m}UcF oaO  
zH"a>+st=  
but anyway thank you ./ ]xn  
6ZO6 O=KD  
I was touched 1JQ5bB"  
BiY-u/bH9a  
借问声 我可否转载呢???

gy77gy77 2009-05-26 04:09
Quote:
引用第36楼3e3e2009-05-25 17:34发表的: 6|mHu2qXm  
睇到你呢篇文章 D`|8Og  
(k^% j  
我觉得真系好大触动 /^]/ iTg  
_:N=  
因为我都犯紧同你所描述女主角同一个错误 ,.kJF4s&  
.......
OV G|WC  
bO i-QD  
轉就轉啦...不過好多錯字

gy77gy77 2009-05-26 09:04
Quote:
引用第30楼芝麻糊2009-05-24 03:39发表的: +>&i]x(b  
+\doF  
?gsPHPUS  
vfd<qdi3p(  
快落罗,如果有得许愿就更加好啦~~~
oE.Ckz~*d  
&6^ --cc  
有嘜願望呀...講嚟聽下

芝麻糊 2009-05-26 20:12
Quote:
引用第38楼gy77gy772009-05-26 01:04发表的: 3PjX;U|  
&cWC&Ws"  
1{ H=The  
有嘜願望呀...講嚟聽下
 >akC  
ECyG$j0  
Pn,>eD*g  
系咪全部都可以实现既先?如果讲左又冇得实现既,就费事讲啦

gy77gy77 2009-05-26 22:59
Quote:
引用第39楼芝麻糊2009-05-26 12:12发表的: bv;. 6C(T<  
1V wcJd  
K'}I?H~P_  
,#czx3?4  
系咪全部都可以实现既先?如果讲左又冇得实现既,就费事讲啦
p"FWAC!  
Q:j~ kutS|  
生日蛋糕食哂未呀?!肥婆

bennypower 2009-05-27 01:34
愛情猶如投機風險~

dee寅 2009-06-03 10:35
頭都大埋.救命...

daydreamzeus 2009-06-06 05:57
第一次睇呢篇文章,觉得几新奇 _s+G02/q1  
好想简单讲一句,既然5值得爱,做乜5死心? :L{*B$c  
觉得5值得?觉得5应该放弃?觉得距系自己既最爱? z9:yt5ar  
我念,应该问下自己,是爱一个人,还是爱自己的爱情? bSz@@s.  
而且,我觉得,该忘记的,始终会忘记,该死心的,始终会死心,5需要刻意甘去做(虽然有少少觉得自己讲紧废话,但系,系自己的亲身体会) )@p?4XsT4J  
每个人都有属于自己的幸福 ,只是时候未到吧?

gy77gy77 2009-06-06 06:46
Quote:
引用第43楼daydreamzeus2009-06-05 21:57发表的: @`#x: p:  
第一次睇呢篇文章,觉得几新奇 u|Oc+qA(  
好想简单讲一句,既然5值得爱,做乜5死心? n!.=05OtX  
觉得5值得?觉得5应该放弃?觉得距系自己既最爱? c3Gy1#f:#2  
我念,应该问下自己,是爱一个人,还是爱自己的爱情? j /_&]6!  
而且,我觉得,该忘记的,始终会忘记,该死心的,始终会死心,5需要刻意甘去做(虽然有少少觉得自己讲紧废话,但系,系自己的亲身体会) D^2lb"3  
.......
$hHV Ie]+  
>gs_Bzy]  
真係榮幸...只發過四帖嘅小兄弟都嚟頂番棍

花無缺和尚 2009-06-07 07:48
Quote:
引用第40楼gy77gy772009-05-26 02:59发表的: w[D]\>QHa  
`|Hk+V  
wx[m-\  
生日蛋糕食哂未呀?!肥婆
qp)Wt6 k?  
乜佢真係好肥咩,點解你同只加菲都甘話人架? 依家真係買小見小喇! ^%!SKhRIK  
c_CVZR?  

daydreamzeus 2009-06-15 05:27
Quote:
引用第44楼gy77gy772009-06-05 22:46发表的: (X Oz0.W  
真係榮幸...只發過四帖嘅小兄弟都嚟頂番棍
P[-do  
一直有留意拧个论坛,不过之前无办法注册,所以就唯有观望......

查看完整版本: [-- 點樣先可以令自己對一個不值得愛嘅人死心?! - ♀給一個人♂ --] [-- top --]