查看完整版本: [-- 爱嘅定义!? --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 爱嘅定义!? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

winnercream 2008-12-25 16:26
爱嘅定义究竟係乜!? TrlZ9?3#D  
如果以结婚嚟讲,有人话如果爱渠,就唔应该俾渠挨苦~如果唔係就唔应该娶渠~ ;rF\kX&Jh  
但係咁样可能会令人觉得呢个女人係为咗钱先嫁个男人~~ /s x@$cvW  
又有人话如果爱,就应该一齐挨苦~咁就可以证明两个人真心相爱~~ |cK*~  
但係咁嘅话又会有人觉得个男人冇用,唔可以令自己爱嘅人幸福,而且咁会令到个男人越来越自卑~容易婚变~ m8A#~i .  
      幸福~真係咁难咩!?幸福嘅定义对每个人唔一样~幸福可以好简单~ 4w*Skl=F}  
咁爱呢!?

nike024105 2008-12-26 00:17
呢个问题啊 {^ m(,K _  
UWZa|I~:J  
就好深奥嘅 <W`#gn0b6  
OdQT2PA_  
我都系到体会ing

3133280aa 2008-12-27 16:12
只有你同女GF经历得多就体验到啦

winnercream 2008-12-27 17:49
Quote:
引用第1楼nike02410526-12-2008 00:17发表的: O<j PGU  
呢个问题啊 x $wd O  
4g}FB+[u  
就好深奥嘅 WKpA|  
Y7GF$}%UL  
我都系到体会ing
`k; KBW  
哦哦~~~~ .lBgp=!  
咁到时你未可以将你嘅体会发表上嚟同大家分享下啰~~ !ph" mf$-  
呵呵~

winnercream 2008-12-27 17:50
Quote:
引用第2楼3133280aa27-12-2008 16:12发表的: sp QLG_o,J  
只有你同女GF经历得多就体验到啦
{kLGWbo|Q  
哦哦~~~ Fl{WAg  
咁呢层我知道嘅~~ a=xT(G0Re  
不过如果係XGF呢!?

yhgj 2008-12-28 10:51
精神上黎讲同甘共苦系1种表现,实际上黎讲,以1个正常人标准5使挨最好

心入面好挂住呢个人,想同佢喺埋一起,呢D先叫做“爱”。 lFUWV)J\  
#FYAV%pi  
患难见真情只需要一次,唔需要长期。。。 r7] "?#  
2X88:  
身为男人,应该充分咁表现男士嘅责任。日求三餐、夜求一宿。你连呢D最基本嘅都比唔到人哋,你叫人哋父母点放心交个女比你照顾! kax\h  
U@Tj  B  
至于你个方面,对于一个你钟意嘅女人,你会唔会比佢受D咁嘅委屈啊?佢去唔去做嘢系佢嘅事,你就一定要肩负起养佢嘅责任!

Mc.大醜醜 2008-12-28 13:59
爱情的基本特征 ogeL[7  
PzZZ>7_6S  
专一性和排他性。排斥第三者亲近对方。 V5D2\n3A  
平等性。不存在依附或占有关系。 _7kM]">j  
强烈性。感情强烈,冲破束缚。 P2 0|RvE  
持久性。内容包含于恋爱和婚后全过程。 !&] z*t  
PoShQR<  
LS.r%:$mb  
 m@rSz  
0{^H]Y  
,xths3.K  
有一份征婚广告,每次读到它都会怦然心动! 8cm@a*2%  
它不是诗,但比诗更壮丽!不是酒,却比酒更醇美! ]M,06P>?  
这就是刻在英国马歇丘雪斯郊外一块墓碑上的征婚广告:“纪念 约翰-费得斯顿,死于1080年8月10日,他很为他的遗妻悲伤,极 希望有情人去安慰她。她很年轻,芳龄36岁,并具有一切好妻子的美德。 她的住址是本地教堂街4号。” 6'OO-o  
天呵,死者居然在为生者征婚,这,难道不是一个世界上最伟大的奇迹! RbQ <m!A  
读着这样的征婚广告,怎能不让人肃然起敬! F9XT lA  
是的,费得斯顿先生已经永远永远睡着了,但他的爱却穿透了长夜,永远熊熊不息地燃烧着! I<h=Cj[[  
$ v} <'  
谁说爱情的定义难下了? Nm ]% }  
费得斯顿先生的广告就是一个绝美的答案! ~# 7wdP  
它是那么深刻地昭示着爱情的真谛——它绝不平庸!它绝不狭隘! 它坦荡无私!它慷慨无比! .tF|YP==  
啊!爱情?原来是一种最壮美的奉献!

winnercream 2008-12-29 13:26
Quote:
引用第5楼yhgj28-12-2008 10:51发表的: . %(^mK)zQ  
精神上黎讲同甘共苦系1种表现,实际上黎讲,以1个正常人标准5使挨最好
K%{ad1$c  
甘又系既~~ +T _ p8W+j  
但系如果要做到精神同实际两全其美又有无咩办法呢?!?!?

winnercream 2008-12-29 13:31
Quote:
引用第6楼匿名28-12-2008 12:56发表的: 4nX(:K}>  
心入面好挂住呢个人,想同佢喺埋一起,呢D先叫做“爱”。 #q4*]qGHm  
=B5E0x  
患难见真情只需要一次,唔需要长期。。。 w@N{ @tG  
C;#" td  
身为男人,应该充分咁表现男士嘅责任。日求三餐、夜求一宿。你连呢D最基本嘅都比唔到人哋,你叫人哋父母点放心交个女比你照顾! L :U4N*  
.......
^o%_W0_r  
完全同意~~~ fuSq ={]  
甘想同渠喺埋一齐但系又唔敢又叫乜?!无胆?犹豫!?

winnercream 2008-12-29 13:34
Quote:
引用第7楼Mc.大醜醜28-12-2008 13:59发表的: \j:gr>4  
爱情的基本特征 +Hy4s[_|  
xw%)rm<t  
专一性和排他性。排斥第三者亲近对方。 GAJ~$AiwHH  
平等性。不存在依附或占有关系。 P06 . 1  
强烈性。感情强烈,冲破束缚。 r%!FmS<  
.......
mq`5w)S)\o  
好似你讲既呢几样都有我既份喔~~ T0L+z/N_m.  
呵呵~~ ku3D?D:V  
不过都系唔多明~~ 8xo;E=`   
可能呢D野真系无法子解释的~~ cqg=8$RB  
哈哈~~

傻哥 2008-12-29 23:32
Quote:
引用第9楼winnercream2008-12-29 13:31发表的: jlRS:$|R0  
a#R %8)  
完全同意~~~ )_pt*xo  
甘想同渠喺埋一齐但系又唔敢又叫乜?!无胆?犹豫!?
D5[VK `4Z  
B? TpBd  
G"fdu(.@  
呢D咪叫暗恋咯

winnercream 2008-12-30 14:40
Quote:
引用第11楼傻哥29-12-2008 23:32发表的: {*nEKPq(_*  
4d6% t2  
;:^ Lv  
.='3bQ(UZ4  
呢D咪叫暗恋咯
d.b?! kn  
啊!!!!!! P[1m0!,B  
唔系下哇~~ {SH qW5VX  
甘搞法!?!?

荷b仔 2008-12-30 20:46
有人话如果爱渠,就唔应该俾渠挨苦~如果唔係就唔应该娶渠~ w2K Wa-BO  
如果系甘呢个世界有好多男人做和尚 SDJ;*s-  
有好多女人嫁吾出

winnercream 2009-01-01 15:02
Quote:
引用第13楼荷b仔30-12-2008 20:46发表的: ,?t}NZ Y&  
有人话如果爱渠,就唔应该俾渠挨苦~如果唔係就唔应该娶渠~ ZtKQ]jV&@  
如果系甘呢个世界有好多男人做和尚 HUD7{6}4  
有好多女人嫁吾出
3[,wMy"  
你咁讲又啱喔!!! S]5VEn;pV  
哈哈~~

小栋栋 2009-01-01 17:20
年轻人,无资本无人会怪你,心态摆得对就可以,那就叫上进心 CF,8f$:2  
有钱再稳女仔这心态我以前都有,大把人比我们有钱,难保她不会找更有钱的 1Q0%7zRirI  
现阶段有基本的物质支持就可以了.有方向有理想,一起走

lukechan 2009-01-01 20:44
愛的定義~~只能用心詮釋~~~ %f>X-*}NI-  
kf}F}Ad:%  
只能意會~~不能言傳~~~~說了出來~~愛會變質~

gy77gy77 2009-01-01 20:47
學下野先!!

winnercream 2009-01-02 19:02
Quote:
引用第15楼小栋栋01-01-2009 17:20发表的: Y1m}@k,+M  
年轻人,无资本无人会怪你,心态摆得对就可以,那就叫上进心 T-hU+(+hg  
有钱再稳女仔这心态我以前都有,大把人比我们有钱,难保她不会找更有钱的 y *y`t6D  
现阶段有基本的物质支持就可以了.有方向有理想,一起走
h85 (N  
哇!!! RI#lI~&)  
好似好有道理咁啵!!! >cBGw'S  
学到嘢啦今次!! k, $I59  
哈哈~~

winnercream 2009-01-02 19:03
Quote:
引用第16楼lukechan01-01-2009 20:44发表的: I rtF4ia.  
愛的定義~~只能用心詮釋~~~ "3U{h]  
L?Kz P.(t+  
只能意會~~不能言傳~~~~說了出來~~愛會變質~
Bf D,z  
哦哦~~~ s_S<gR  
乜原来係咁咖~~ m_{%tU;N  
明白明白~~

winnercream 2009-01-02 19:04
Quote:
引用第17楼gy77gy7701-01-2009 20:47发表的: &cv@Kihq(  
學下野先!!
)OW(T^>_'I  
呵呵~~~ s=\LewF1<  
学到咩吖咁!?

查看完整版本: [-- 爱嘅定义!? --] [-- top --]