查看完整版本: [-- 哎.一个被宠坏既小孩子. --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 哎.一个被宠坏既小孩子. [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

龍④爺 2009-01-23 04:04
早几日我家姐来咗我屋企住..自自然然.煮饭煮菜都是她一手包办.. #zmt x0  
因为她习惯吃软少少既饭.搞到我呢几日.完全吃晤饱.半夜仲要煮3个面吃.哎. 9K!kU6Gh  
)7]la/0  
今日终于语气好重甘出咗一句声.话煮既饭好软...吵起上来..而翻咗台..搞到成地都是菜.烂碗.烂碟.连台面既玻璃都烂眯.哎.自己又是衰.一家人好好地商量眯好咯.发咩细佬仔脾气啊?仲细咩?26岁人了.连个丑字都晤识写.搞到隔离屋既人都帮手劝了 xVxN @[  
3JYhF)G  
哎.到底自己几时先长大.几时先成熟.几时先可以控制自己既情绪.吵赢咗交.却输咗感情.值得咩?有用咩?垃圾.烂泥.真是好憎自己. C WBlDz  
Me 5Xd|  
哎.好记得8.9年前才第一次落来香港.老豆因为锡我.买咗包泰国金象香米.个时自己煮.放既水份刚刚好.煮出来既饭粒粒都可以分得开.硬身.香米本身又香.个时自己只是夹咗两次菜就已经吃咗两大碗饭了.之后自己就有一个好古怪既习惯..吃饭一定要吃硬身既香米饭.如果煮得软.就完全没胃口吃既..有时吃得多仲会反胃..胸闷.作呕.哎.呢一个习惯搞到我次次同朋友出街吃饭都鬼死甘晤好意思...次次出去食..都是食半碗饭..从来都晤会食得多.又或者只是吃粥粉面.试过比一个女仔朋友闹过:乜你次次都是甘咖.叫一碟饭只是吃一小半.哎.折堕啊.想话叫一碟饭两个人吃.你又晤肯. tTEw"DL_-  
#`]`gNB0Yg  
呢个习惯对自己太大影响啦.因为平时工作要出街吃饭.吃晤多.9年了.自己完全没肥过. '+EtnWH s  
所以自己以后无论如何都要改~~食完呢一包米.晤再买金象香米了.只是买普通既..出街无论如何都晤再吃粥粉面.除非已经改好咗.岩既就叫一碟饭同别人分开食咯.反正一开始就分开咗.又晤是吃人口水妹.何必介意呢.  

Kelvin...^_^... 2009-01-23 08:58
的確過分,真係要改下。

小加菲 2009-01-23 09:30
知道錯就應該去改,好過有人明知自己錯都唔肯去改! OHnsfXO_V  
依家最重要唔係改你既習慣,而係點樣同你修補你同你屋企人既關系, \.GA" _y  
同屋企人既關系修好後,再諗下改變自己既壞習慣。 1=z\,~ b  
fP8bWZ{  
重有,呢句說話好熟喎〝乜你次次都是甘咖.叫一碟饭只是吃一小半.哎.折堕啊.想话叫一碟饭两个人吃.你又晤肯.〞係邊度聽過呢!?

芝麻糊 2009-01-23 10:07
哗,你有冇搞错啊? e? |4O< @  
1zCgPiAem  
冇野系应分架,唔好甘老冯好啵 W'Y(@  
!9.\A:G  
其实你都知道自己既问题所在,既然已经反省,甘你有冇打算改过吖? "5Z5x%3I  
G_WHW(8   
你甘唔得既啵

花無缺和尚 2009-01-23 13:15
四哥叻仔,知道做男人係唔可以食軟飯嘅!

龍④爺 2009-01-23 14:45
Quote:
引用第4楼花無缺和尚2009-01-23 13:15发表的: a1QW0d  
四哥叻仔,知道做男人係唔可以食軟飯嘅!
[L ' >  
^i8(/iwdJE  
都晤是呢个问题.和尚眯讲笑啦。。 }}"|(2I  
PeLzZ'$ D  
好好地的泰国金象香米煮到甘软.。会痴住的牙噶嘛。。完全变咗晤好食. 又没咗个种香气. Gq%,'am f  
N0ef5J JM`  
哎。。不过自己都要改噶啦。人地辛辛苦苦煮出来给我食.自己就饭来张口.好又一餐.晤好又一餐咯。

龍④爺 2009-01-23 14:51
Quote:
引用第3楼点虫虫2009-01-23 10:07发表的: HXPq+  
哗,你有冇搞错啊? `}FZ;q3DP  
5v=e(Ph +  
冇野系应分架,唔好甘老冯好啵 P{: 5i%qC  
%&s4YD/{  
其实你都知道自己既问题所在,既然已经反省,甘你有冇打算改过吖? &^Gp  
.......
dOKe}?}==  
qG]0z_dPE~  
甘又晤是老冯。。我同屋企人关系好好咖.分开咗之后。她晤知道我甘既习惯噶姐. .*J /F$  
k/BlkjlNE  
讲真呢一个习惯就是离晒谱.是一定要改噶啦。自己对人既态度也一定要改.

龍④爺 2009-01-23 14:58
Quote:
引用第2楼小加菲2009-01-23 09:30发表的: o1-_BlZ  
知道錯就應該去改,好過有人明知自己錯都唔肯去改! 10bv%ZX7  
依家最重要唔係改你既習慣,而係點樣同你修補你同你屋企人既關系, *u< ZQq  
同屋企人既關系修好後,再諗下改變自己既壞習慣。 azO7C*_  
)l`VE_(|  
重有,呢句說話好熟喎〝乜你次次都是甘咖.叫一碟饭只是吃一小半.哎.折堕啊.想话叫一碟饭两个人吃.你又晤肯.〞係邊度聽過呢!?
Ry?f; s  
_sY; dS/  
一世人.两子弟.没乜问题噶啦。 ?0qP6'nWx  
x+DecO2  
乜你听过呢一句说话咩?甘奇怪既.眯搞风搞雨喔。听过都当没听过啦。

小加菲 2009-01-23 15:19
Quote:
引用第7楼龙四2009-01-23 14:58发表的: I~;H'7|e  
'u d[#@2  
MT$)A:"  
一世人.两子弟.没乜问题噶啦。 6& 6|R3  
SDVnyT  
乜你听过呢一句说话咩?甘奇怪既.眯搞风搞雨喔。听过都当没听过啦。
,zxv>8Nt  
我無搞風搞雨,我當時在場,重好清楚添!使唔使我講埋邊個講呀!

龍④爺 2009-01-23 15:37
Quote:
引用第8楼小加菲2009-01-23 15:19发表的: KKWv V4u  
IFhS(3 YK[  
我無搞風搞雨,我當時在場,重好清楚添!使唔使我講埋邊個講呀!
Fh|{ib  
DKkilqVM  
唯有出绝招。。闪........走人.88。

gy77gy77 2009-01-23 15:50
自討沒趣

龍④爺 2009-01-24 00:41
Quote:
引用第10楼gy77gy772009-01-23 15:50发表的: NFR>[L V  
自討沒趣
P%N)]b<c*  
T''<yS  
呢D只是各人既沟通方法.。。。没话有趣没趣既.

小加菲 2009-01-24 02:33
Quote:
引用第11楼龙四2009-01-24 00:41发表的: \PcnD$L  
bZ``*{I/  
mrr~#Bb>  
呢D只是各人既沟通方法.。。。没话有趣没趣既.
t[@>u'YKt  
咁叫溝通方法,學你話齋,你威,.威晒啦!

花無缺和尚 2009-01-24 04:40
Quote:
引用第8楼小加菲2009-01-23 15:19发表的: 9%1J..c  
ivyaGAF}+o  
?_cOU@n  
我証明,果日我都在場听倒!我知邊個講架!

花無缺和尚 2009-01-24 04:43
Quote:
引用第5楼龙四2009-01-23 14:45发表的: wy0?*)~  
c+ByEP4EG  
o]<9wc:FZ  
都晤是呢个问题.和尚眯讲笑啦。。 - l^3>!MAM  
l;L_A@B<  
好好地的泰国金象香米煮到甘软.。会痴住的牙噶嘛。。完全变咗晤好食. 又没咗个种香气. ,v,rY'  
.......
0bT[05.  
你唔係講緊食軟飯咩.............

龍④爺 2009-01-24 07:38
Quote:
引用第12楼小加菲2009-01-24 02:33发表的: M +r!63T  
JXYZ5&[  
咁叫溝通方法,學你話齋,你威,.威晒啦!
q! ?*M?Oz  
K +3=gBU*w  
你威D.之威是你.我?小儿科.仲渣过细佬哥..

小加菲 2009-01-24 07:56
Quote:
引用第15楼龙四2009-01-24 07:38发表的: % hvK;B?Y|  
5<R m{  
s&(;  
你威D.之威是你.我?小儿科.仲渣过细佬哥..
i >s  
你威D,台你都反得,我都未試過

混混馄饨 2009-01-24 07:58
比着我系你家姐我兜巴煎死你叫你以后吃自己。 _Uq' N0U  
乜嘢烂习惯。比女人都麻烦~

龍④爺 2009-01-24 09:07
Quote:
引用第17楼混混馄饨2009-01-24 07:58发表的: 4]ni-u0*  
比着我系你家姐我兜巴煎死你叫你以后吃自己。 ,7]hjf_h  
xI{4<m/0N  
dkZe.pv$j  
每个人都他既坏习惯同眯缺点噶啦....... g}xL7bTlI>  
UI+6\ 3  
有时晤是晤想改...只是未严重到一定要改.. <78|~SKAV  
*}d N.I L,  
或者人就是甘噶啦...... r~j [Qm"CJ  
<ak[`]  
一般人都没可能发现有少少缺点,有少少坏习惯就立刻去改.. z qo0P~  
[49Cvde^  
所以两个人相处或者家人相处.最重要既就是原谅同眯包容.

龍④爺 2009-01-24 09:08
Quote:
引用第16楼小加菲2009-01-24 07:56发表的: )Y7H@e\1  
3I_ ^F&T  
你威D,台你都反得,我都未試過
b-sN#'TDg  
7v ZD  
你威咧...下次我搬到几张台比你反下咯.人一世物一世.咩都要试下既.

龍④爺 2009-01-24 09:10
Quote:
引用第13楼花無缺和尚2009-01-24 04:40发表的: nn_O"fZi  
d_@ E4i  
我証明,果日我都在場听倒!我知邊個講架!
&v{#y zM  
4]h/t&ppq  
和尚哥哥...晤使证明咖.也晤使讲野..一切在尽在不言中..就够噶啦..

芝麻糊 2009-01-24 09:14
Quote:
引用第17楼混混馄饨2009-01-24 07:58发表的: r exv)!J  
比着我系你家姐我兜巴煎死你叫你以后吃自己。 QxYm3x5  
Q)DEcx-|,  
/?'~`4!(  
eU1F7LS  
做得好,系我就两巴架啦 $[>{s9E  
.Vbd-jr'M  
楼主真系抵打架

Mc.大醜醜 2009-01-28 00:36
e*7O!Z= O  
ba|xf@=&  
仲要翻台....4仔```你甘系五得噶...下次五好喇```系都翻电视喇```印象深刻D嘛..

查看完整版本: [-- 哎.一个被宠坏既小孩子. --] [-- top --]