查看完整版本: [-- 我的心路历程 --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 我的心路历程 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

strivelife 2009-02-24 22:35
一直以来都以为自己好乐观,不过近来发生好多嘢,点都开心唔起来。毕业后返来澳门住,搵左半年工先搵到,喺马会做,由于由细到大都唔喺呢度生活(以前系江门住),对呢度好唔习惯,无朋友,同屋企人关系好似寄人篱下咁,无家嘅感觉。08年尾我公公又入左医院,发现系前列腺癌,末期,依家出左院,不过身体很差,早几个月仲可以出去饮茶,依家身体越来越差,要日日留喺屋企。婆婆同公公系我最愛錫亦系最锡我嘅人,我出世无耐,屋企人就搬去澳门,我妈捻住将我俾我嫲嫲同爷爷养,结果我嫲话:我得返半条命,你唔好搞我喇,你俾你阿妈养了,再唔系就揾人养啦!” 就呢句话,我就跟咗我婆婆佢地二十几年。之前我妈问过我,你有无怪过我地无同你一齐啊,我话无,当时真系无甘嘅感觉,嗰时一个月翻来一次,平时喺学校,好多人陪,依家日日对住佢地,佢地嘅生活习惯我接受唔到,日日翻到屋企就入房,食完饭又返入房,我知我老豆对我有意见,佢对我哥好,因为佢地一直都一齐住,不过我唔介意,我只系当呢度系宿舍,可能会话我唔识捻,其实我之前都天真过,以为我可以同佢搞好d关系,不过事实唔得。我捻无人可以同我婆婆公公比,佢地先系我嘅父母,我一直咁捻。

宾宾囝囝 2009-02-24 23:03
希望楼主你永远开心、快乐。。。 ?%(8RQ  

jackwan 2009-02-24 23:04
无论点 希望大家开开心心过每一天·

Kelvin...^_^... 2009-02-25 08:02
非常明白你的心情,因爲太陌生的關係。

小加菲 2009-02-25 08:45
畢竟都是父母! jTaEaX8+  
咁你咪比心機搵錢,跟住可以既話咪自己搬出去住,有時間咪返去探下D老人家囉!

琳γ^ō^γ琳 2009-02-25 16:03
加油啊..勉強無幸福..依家既世道..有時真系對住陌生人仲好過對住屋企人

shaek9527 2009-03-18 13:56
调整好心态就可以了!

kev696 2009-04-23 20:29
只要學多的野 甘就會有人中意

Mc.大儍儍 2009-04-24 12:21
是你去适应生活,唔系生活适应你 _C DUUr  

gy77gy77 2009-04-24 16:25
睇開d啦...畢左業又有工做唔錯啦

cruelbaby 2009-04-24 16:59
我只可以话冇得医~~~因为你地陌生到好似旅馆佄咯

77310 2009-04-25 03:37
同屋企人关系好似寄人篱下咁,无家嘅感觉.... $3zs?Fd`  
K[PH#dF5,x  
w,> ceu/  
我都是甘,但鬼叫自己无本事,只能继续一起住,真系一日都无2句 !#` .Mv Z  
XCCN6[[+  
情况差不多,一起加油

幸福瞬間 2009-04-27 20:27
屋企人係一世嘅~冇得揀~既然係事實就應該坦然接受~ ~CCRs7V/L  
w4P?2-kB  
努力嘗試從一d細節開始去同佢哋相處下啦~ UUJbF$@;  
"bZ%1)+  
你一食完飯同埋返到屋企就哩入房困住自己~ CtJ*:wF  
tSran  
連一個溝通嘅機會都唔俾大家又點去增進了解呢~ '!^5GSP3&  
=~6A c}$  
好多問題都可以解決嘅~問題係你會唔會去行出第一步~ AE? 0UVI  
1`J-|eH=Q  
逃避解決唔到問題架~而對先係最好嘅方法~ d,AEV_  
uP2e/a  
如果嘗試過都真係唔得嘅起碼都叫做努力過~無怨無悔嘛~ Vw :.'-Oi  
P|HxD0c^u  
努力啦~~

龍④爺 2009-04-28 07:14
每一日返到屋企同屋企人完全没话题...没计啦.唯有自己入去自己只房孤单单一个咯...  "TE F  
啊四老豆系香港..自细我地就分开住..依家又要住系一起...个中既感受完全明白... l*~O;do  
面对着陌生既环境.没话题既屋企人..没朋友.没同学..哎..苦.. k8IhQ{@  
你依家既心态就极端咗... [Z9 lxZ|  
同屋企人相处..沟通晤到无所谓..但你要有一种好既心态..你要知道你父母是一定会关心你的.而你都要关心他地..讲晤讲出口无所谓咖..  ~A^E_  
打死不离亲兄弟...只要你有甘既心就得啦.. |`vwykhezO  
晤好因为感觉陌生就把自己封闭起来...你有咩捻法.有咩困难就讲比他地听..他地一起会帮你分担同眯解决的... " O0p.o  
而你也要接受依家呢一个现实.晤去逃避.晤好再捻以前同婆婆相处既日子有几好..向前望.以后你同自己父母一起可以相处得好好... +9Q,[)e r  
朋友是识返来既...依家暂时没...以后都一样会有...

查看完整版本: [-- 我的心路历程 --] [-- top --]