查看完整版本: [-- 啱分手的我 --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 啱分手的我 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

cruelbaby 2009-04-13 17:11
唔知点解,呢几日好矛盾。我同我前度男朋友经常倾电话,而且都係好似以前佄关心对方。我地两个喺埋一齐5年啦,不过真正相处过的日子就只有1个月;因为喺4年几前我就移民到英国。虽然相隔两地,但係我地经常倾电话,感情好深。最近我开始明白到我父母唔会畀我嫁畀佢,因为全世界的人都认为佢冇呢本事令到我唔使做得太辛苦。其实一直以来我地两个都知道,但係就相信感情唔变,点难都可以挨过去。不过原来係唔得伽。现实生活係唔允许我地的任性。佢话5年啦,喺呢5年里佢好努力佄尝试来英国,不过都唔得。佢觉得好攰,唔想再两地相隔,所以佢决定分手。果一刻我个心好痛好痛,但係又唔可以做任何野。我曾经好想好想飞翻去揾佢,但係我又唔想我父母担心。我应该点做先好啊??放弃我的父母的生意翻去揾佢,定係放弃我地5年的感情继续我父母的生意阿?

小加菲 2009-04-13 18:28
面對現實,永遠現實係殘酷既!

傻哥 2009-04-13 20:05
睇你嘅对话,我觉得你已经选择咗 宜家嘅你应该要理解你所选择嘅意义 w`Z@|A  
SI l<\  
我觉得你已经系选择咗你男朋友了

cruelbaby 2009-04-13 20:29
Quote:
引用第1楼小加菲2009-04-13 10:28发表的: X@7e 7  
面對現實,永遠現實係殘酷既!
0>?78QL9<  
我唔知应该点做先好啊,我唔想放弃喺英国的野,但係我知佢已经唔想再拖累我拉

cruelbaby 2009-04-13 20:35
Quote:
引用第2楼傻哥2009-04-13 12:05发表的: ^,Y#_$oR  
睇你嘅对话,我觉得你已经选择咗 宜家嘅你应该要理解你所选择嘅意义 `Df)wNN1  
~%:23mIk  
我觉得你已经系选择咗你男朋友了
DadlCEZv  
我觉得你话错佐,喺英国我乜都有,如果我同佢结婚的话,我会一无所有。佢一事无成。其实我自己只不过係一时之间唔舍得完全放弃同佢之间的感情。喺度都係舒缓下心情咋~~多谢你的关心

小加菲 2009-04-13 22:19
Quote:
引用第3楼cruelbaby2009-04-13 12:29发表的: `BH Pj p>  
fDY#&EO: %  
我唔知应该点做先好啊,我唔想放弃喺英国的野,但係我知佢已经唔想再拖累我拉
h3Z0NJ=xM  
你已有你既答案,照做吧

tsm2000 2009-04-14 02:15
重要的还是你地有没有信心可以一起。如果有,就算多长时间都会等的。

傻哥 2009-04-14 02:32
Quote:
引用第4楼cruelbaby2009-04-13 12:35发表的: sIh,@b  
,.<l^sj5  
我觉得你话错佐,喺英国我乜都有,如果我同佢结婚的话,我会一无所有。佢一事无成。其实我自己只不过係一时之间唔舍得完全放弃同佢之间的感情。喺度都係舒缓下心情咋~~多谢你的关心
LHz-/0 [  
E7qk>~Dg  
 cUz7F  
和我差不多,感情系唔值钱嘅,所以唔值钱嘅我都懒得去諗

芝麻糊 2009-04-14 04:06
我地既生命里面有好多过客,有d人停留既时间长d,有d人停留既时间短d。有时缘尽左就唔应该再继续纠缠落去,毕竟对大家都冇好处。 %<w)#eV?  
其实只要系相处既时候大家都珍惜对方既,就算情尽都唔会有乜嘢值得惋惜,毕竟曾经过 bR!*z   
过左去就由得距过去啦,以后既日子仲有排啊,你一定会遇到真正属于你既人

yi^Ng^ 2009-04-14 04:16
Quote:
引用第4楼cruelbaby2009-04-13 12:35发表的: t)O$W   
v(/T<^{cuk  
^?H3:C S  
你憨居,可能你真系好有钱,但你真系觉得你同佢结婚之后会一无所有咩? ?_9A`LC*  
真希望你男朋友睇到呢张贴,佢肯定会觉得自己既决定系0岩

cruelbaby 2009-04-14 16:19
Quote:
引用第9楼yi^Ng^2009-04-13 20:16发表的: E1'HdOh&z  
WBgS9qiB  
你憨居,可能你真系好有钱,但你真系觉得你同佢结婚之后会一无所有咩? Z!P7mH\c}  
真希望你男朋友睇到呢张贴,佢肯定会觉得自己既决定系0岩
$Aw"?&d"  
我并唔係好有钱,而且我男朋友知道亦唔会嫐我。我地两个都好尊重对方的唸法。我讲的一无所有係因为佢而家唔係做野,而且佢钟意做的係偏门,唔係一个踏实的人。而我亦唔係要踩底佢来抬高我自己,否则我都唔会同佢一齐5年佄长。我想要的係一个真係可以畀到我幸福的人。呢刻我好唔舍得放开。因为我係佢教出来的,嘻嘻

〖阿良¤囝〗 2009-04-17 23:09
分手喇....人总要现实d嘅.........事业唔系个个都有...但男朋友冇佐可以稳过.. YULI y -W  
;{79d8/=  
理智d.......

bosconet 2009-04-18 00:43
稳过过咪算罗!!!你基本都唔想跟巨!

hinotori 2009-04-18 04:53
我要感情都唔会要生意噶喵~~~ 等5年不只系你啊喵~~仲有其他人有差唔多嘎遭遇噶喵~~你加油啦喵~~~

zzzio 2009-04-18 17:55
事实系事实,爱情系现实

Mc.大醜醜 2009-04-18 18:11
甘都可以5年,难得..

cruelbaby 2009-04-18 18:13
Quote:
引用第12楼bosconet2009-04-17 16:43发表的: xx`xDD  
稳过过咪算罗!!!你基本都唔想跟巨!
RjC3wO::  
如果我唔想同佢一齐,我就唔会等佢5年啦.而且我自己都好唔舍得嘎.我自己都好伤伽

cruelbaby 2009-04-18 18:19
Quote:
引用第11楼〖阿良¤囝〗2009-04-17 15:09发表的: |sP;`h}I%  
分手喇....人总要现实d嘅.........事业唔系个个都有...但男朋友冇佐可以稳过.. ' U]\]Wp  
I!FIV^}Z(  
理智d.......
{ z~n`ow  
我明白呢样嘢,但係我到呢刻都揾唔到一个同我心灵相通的人啊

cruelbaby 2009-04-18 18:25
Quote:
引用第15楼Mc.大醜醜2009-04-18 10:11发表的: kiYHJ\a  
甘都可以5年,难得..
)ry7a .39b  
嘻嘻,我都冇唸过

花無缺和尚 2009-04-18 21:59
站在山頂和站在山腳下的兩人,雖然地位不同,但在對方眼裏,同樣的渺小。 5`Q*  
_"_ 21uB  
你若不想做,會找一個或無數個藉口;你若想做,會想一個或無數個辦法。 6pJFrWe{  
RT+pB{Y  
#`Af  
善哉善哉

琳γ^ō^γ琳 2009-04-21 09:35
Quote:
引用第4楼cruelbaby2009-04-13 12:35发表的: d- X6yRjnj  
_HMQx_e0YM  
xDqJsp=]-  
91f{qq=#J{  
好欣赏你讲嘢咁直接...真的..好少人做到咁清醒.亦都好客观好实制.. v2Ft=_*G|  
_*l+ze[a  
现实就系咁噶啦..你今日都已经觉得佢一事无成..觉得佢系拖累你了..假若就算比你返到来大陆同到佢一齐了..咁又点呢? kAV4V;ydh  
:@rq+wvP  
系咪就唔使生活呢?要知道依家系中国稳吃..要做到生活无忧..唔系讲咁容易.. 84f(BE  
2ezk<R5q+  
而且仲有一个重点..就系你哋大家既"爱"究竟有几爱..系咪"爱"到保证呢一生一世都唔会变..唔会被任何野影响(例如:屋企人啦.朋友啦.社会啦.一D外在环境因数啦.) $^TxLv  
Z=+Tw!wR>  
任何人讲乜都无用..最紧要就系自己..加油..精神上支持你..

Mc.大儍儍 2009-04-21 11:40
Quote:
引用第19楼花無缺和尚2009-04-18 13:59发表的: >sm~te$5  
站在山頂和站在山腳下的兩人,雖然地位不同,但在對方眼裏,同樣的渺小。 WJlJD*3  
9^?2{aP%  
你若不想做,會找一個或無數個藉口;你若想做,會想一個或無數個辦法。 W-RqooEv  
$6l^::U  
$RA+StF!]  
.......
u<U8LR=)V5  
傻傻受教 pP-L{bT  

芝麻糊 2009-04-21 14:51
Quote:
引用第19楼花無缺和尚2009-04-18 13:59发表的: /EW=OZ/  
站在山頂和站在山腳下的兩人,雖然地位不同,但在對方眼裏,同樣的渺小。 ;S9 z@`a.  
3dx.%~c  
你若不想做,會找一個或無數個藉口;你若想做,會想一個或無數個辦法。 ,7I    
_<6E>"*m  
Yc:>Yzj(z  
.......
(kVxa8 0  
`.g'bZ<v/  
6/.kL;AI  
讲得好啊,抄低距先

cruelbaby 2009-04-21 16:40
Quote:
引用第19楼花無缺和尚2009-04-18 13:59发表的: <M,<|Y*)  
站在山頂和站在山腳下的兩人,雖然地位不同,但在對方眼裏,同樣的渺小。 %KPQ|^WE  
L@S1C=-/  
你若不想做,會找一個或無數個藉口;你若想做,會想一個或無數個辦法。 }ww`Y&#  
"H9q%S,FH  
,*sKr)9)  
.......
b%h.>ij?  
其实有个问题想问你啊~~~我个人认为你係一个已经结佐婚的人而且都几有文化,唔係的话你唔会讲出呢啲嘢。你的确讲得好啱,人係好渺小,但人总会向上爬。可能因为我係一个自尊心比较强而且好硬颈的人,唔输得,亦唔愿意输。我好怕畀我讨厌的人睇死。我相信人地做得到的,我都可以。家家有本难念的经阿~~花和尚

cruelbaby 2009-04-21 16:42
Quote:
引用第20楼琳γ^ō^γ琳2009-04-21 01:35发表的: l\TL=8u2c  
_=9m [  
4,&f#=Y  
好欣赏你讲嘢咁直接...真的..好少人做到咁清醒.亦都好客观好实制.. ,E8g~ZUY9  
Q?bC'147O  
现实就系咁噶啦..你今日都已经觉得佢一事无成..觉得佢系拖累你了..假若就算比你返到来大陆同到佢一齐了..咁又点呢? t^=S\1"R\  
.......
NOFH  
多谢你~~~我屋企人唔钟意佢,亦唔舍得我嫁畀佢~~希望我嫁得好噢~~

花無缺和尚 2009-04-21 20:30
Quote:
引用第23楼cruelbaby2009-04-20 20:40发表的: EvT"+;9/p  
Q6p75$SVq  
其实有个问题想问你啊~~~我个人认为你係一个已经结佐婚的人而且都几有文化,唔係的话你唔会讲出呢啲嘢。你的确讲得好啱,人係好渺小,但人总会向上爬。可能因为我係一个自尊心比较强而且好硬颈的人,唔输得,亦唔愿意输。我好怕畀我讨厌的人睇死。我相信人地做得到的,我都可以。家家有本难念的经阿~~花和尚
M 9 N'Hk=  
只要你在蓝調時間耐D,你就好容易清楚和尚係點樣一个人。 ?z3|^oU~d  
L% T%6p_  
不過最紧要你知道自己是怎樣一个人得咯。 2gW+&5; 4  
6ZQ$5PY  
不要刻意去曲解别人的善意,你应当往好的地方想。 (e32oP"  
[7l5p(=  
看轻别人很容易,要摆平自己却很困难。 [4-u{Tu  
AgWG4C=  
你只管活你自己的,不必去介意别人的扭曲与是非。 !N/?b^y  
aW#^@||B  
阿弥佗佛................ a fB?js6  
XcKyrh;i  

花無缺和尚 2009-04-21 20:32
Quote:
引用第22楼点虫虫2009-04-20 18:51发表的: Bm;@}Ly=G  
_:Ov-HIR  
ah!fQLMH  
;nb>IL  
讲得好啊,抄低距先
OQ _wsAA  
我都係抄人地咋............

bennypower 2009-04-22 02:18
結果係難以預料,我也唔好畀意見樓主最實際。畢竟選擇同真正去DO係兩回事。能衝破世俗眼光畢竟非常少。我都好想去倫敦大學進修建築...哎~~~難吖...離題tim~~~

花無缺和尚 2009-04-22 08:15
Quote:
引用第20楼琳γ^ō^γ琳2009-04-20 13:35发表的: Rp.FG   
)Ju$PrO  
[,qb) &_  
好欣赏你讲嘢咁直接...真的..好少人做到咁清醒.亦都好客观好实制.. (z'!'?v;  
5G#K)s(QC  
现实就系咁噶啦..你今日都已经觉得佢一事无成..觉得佢系拖累你了..假若就算比你返到来大陆同到佢一齐了..咁又点呢? Ay\!ohIS3  
.......
fQ,(,^!;  
係呀,知己你好叻呀 真係叻女咯,加油呀...........

花無缺和尚 2009-04-22 08:18
Quote:
引用第27楼bennypower2009-04-21 06:18发表的: }u'O<d~z?  
結果係難以預料,我也唔好畀意見樓主最實際。畢竟選擇同真正去DO係兩回事。能衝破世俗眼光畢竟非常少。我都好想去倫敦大學進修建築...哎~~~難吖...離題tim~~~
XJf1LGT5  
甘就速速飛赴倫敦敦倫去啦.............

cruelbaby 2009-04-22 17:55
Quote:
引用第27楼bennypower2009-04-21 18:18发表的: vM2\tL@"  
(`Q_^Bfyl  
我就认为建筑的係美国好啲。美国的教学比较多元化,而且英国而家喺设计上有些少落后。当然只有当事人先清楚啊~~我就唔係好钟意英国的教学方式拉。比较钟意美国或者加拿大

cruelbaby 2009-04-23 17:20
我第一个来发表下自己的感觉先,我就话可能因为我贪玩而且成日都令到身边的人嘻哈大笑~~~我係佢地个开心果。而且我又识得中英文咯~~哈哈

Kelvin...^_^... 2009-04-23 19:09
好威窩,條命甘好仲想點。 4kQL\Ld#E%  
rDWqJ<8  
哎,永遠都有野擋住我去路。

荷b仔 2009-04-26 09:41
节哀顺变

nike024105 2009-04-28 03:47
感情嘅野好难讲嘅~!

gy77gy77 2009-04-28 04:13
分隔咁遠真係好難維持

龍④爺 2009-04-28 06:47
异地恋本身就是痛苦的.... >P\/\xL=  
你地两个相处既时间甘少....无论你有几甘爱一个人...相处晤来就是相处晤来...  ~WG#Zci-  
每一个人都有自己的坏习惯...两个人相处就有两难既局面... !ZlNPPrq}  
虽然可以包容体谅,但勉强没幸福.... =24<d!R  
讲是没用咖..实事求是.. yasKU6^R'  
放晤低就返去真真正正同他好好地相处一段时间..再考虑以后... gT6@ 0ANq  
放得低就晤好再捻他了...做人要向前望...过去咗就过去咗...回忆只可以缅怀晤可以回顾.

cruelbaby 2009-04-28 17:25
Quote:
引用第35楼gy77gy772009-04-27 08:13 PM发表的: 8TnByKZz  
分隔咁遠真係好難維持
;1 02ddRV  
你又知?你试过阿??

exploiter 2009-04-29 06:18
会过去的~~~

cruelbaby 2009-05-11 19:21
今日突然有好多好多感慨,我突然觉得好开心。可能会有好多人都唔明白阿。同佢分手后反而更开心,因为我唔需要再责备自己拖累佢啦。虽然我知道如果有日佢话畀我听,佢揾到个女朋友或者老婆,我一定会好唔开心,话唔定会喊起来。但係我会祝福佢,亦替佢开心。我终于明白到‘钟意一个人唔一定要拥有佢’。係真嘎。好似而家我时不时打电话同佢倾计,我地两个都好开心。我地係因为了解而分手。好多人话分手后唔可以做朋友。其实唔係伽,所谓唔可以做朋友只不过係因为唔知点面对以前自己钟意的人。其实只要放开就会明白伽。一直以来佢对我好好,我好怕失去佢。好怕有日我最迷惘的时候冇佐佢对我的关心安慰,我会方寸大乱。虽然呢刻我都係,但我识得点样去面对。 ` `R;x  
呢刻的我从来未试过佄舒服,一身轻啊~~~ H A(e  
呢几日唔舒服,同佢讲佐,佢只傻嘢好担心我。我唔知道佢心里面係唸乜,但我知佢依然对我好关心。我突然好想好想同佢讲声多谢阿

cruelbaby 2009-05-11 19:29
我唔想好似以前佄执着阿。我相信以后我会更加开心。其实一直以来我都尝试接受其他人,只可惜同其他男人冇法沟通,我的唸法同做事做人都好奇怪。就连好多人都唔明白。每个人都觉得我好天真,仲有啲傻气。所以好多人都想保护我呢个傻妹。但每次同我相处落后,佢地就会觉得我好特别,唸的嘢同平时好唔同。平时的我会嘻嘻哈哈就一日。好似冇烦恼同畀到人的感觉就係大细路。只有佢先知道真正的我,一个掩饰的我。佢成日都话我伽,成日钟意自欺欺人,又钟意掩饰自己的真面目。

cruelbaby 2009-05-11 19:34
人人都话分手后就唔会再见面,更唔会倾计,因为彼此係熟识的陌生人。但我反而觉得佢係我的亲人,一个唔可以失去的亲人。从来未试过有呢种感觉

dee寅 2009-06-03 10:38
過去的經驗告訴我,這樣的感情...不可靠的.. glppb$oB\  
純粹個人而言..

cruelbaby 2009-06-03 17:38
Quote:
引用第42楼dee寅2009-06-03 02:38 AM发表的: |0mVK `  
過去的經驗告訴我,這樣的感情...不可靠的.. 8vcV-+x  
純粹個人而言..
5E/z.5 q  
/IC7q?avQN  
多谢你啊,不过暂时同佢係朋友

查看完整版本: [-- 啱分手的我 --] [-- top --]