查看完整版本: [-- 放唔开心结 --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 放唔开心结 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

cruelbaby 2009-04-28 20:15
我以为我已经放开我的心结。呢个心结已经困扰住我10几年啦。喺我7岁果年,我啊婆突然拉我去佢间房。佢话我父母成日嗌交,佢好担心佢地两个离婚。好希望我可以劝下佢地,唔好畀佢地离婚啊。阿婆话我好乖好生性,相信我一定可以令到佢地唔离婚。我7岁咋,就佄我就同细佬翻去同我父母一齐住。果时我妈开士多,我爸开发廊。两间铺相隔几个铺位。果时我父母经常嗌交。我妈因为血压低,每次嗌交佢都晕。每次嗌交我就拉老豆走。我叫细佬无论如何都要扶阿妈去张床度。我拉走佐我老豆,我就去拿风油整醒我妈。其实最衰最衰的人係我老豆兄弟姐妹同佢阿妈煽风点火。佢地都唔钟意我妈。 ZGS 4P0$  
差唔多每个星期都係佄过,从来冇安宁过。有一晚我揾唔到我妈,我以为佢跳河死佐。我成晚都冇训。第二日佢翻来,先话畀我听佢去佐广州交菜。我喊住佄同佢讲。我话‘妈,无论如何你都唔可以唸住自杀。你点都要撑落去,而且你仲有我同细佬阿。我地两个会好乖好乖。唔会令到你唔开心,你千祈唔好唔要我地阿’。结果我妈就揽实我,应承我一定唔会乱唸。 &*qAB)* *  
结果我真係好乖,从来冇令到佢唔开心,年年都考第一。到我9岁果年,我妈拿住啲钱问我。佢话‘凤阿,我想出国揾钱,但係我唔放心你地两个’。我好坚定好正经佄同我妈讲,我话‘妈,你放心去阿,我会好畀心机读书,你揾到钱就搞埋我同细佬过去。你将我同细佬畀翻啊婆凑就得拉。如果老豆唔过去的话,冇所谓伽,因为你仲有我地两个撑你啊。’就佄样我妈一个人只身去佐南美洲。 l Z tw[c  
我爸就係跟住果年(97年)去埋南美洲。 V4?]NFK  
虽然佢地两个最后都冇离婚,但係就改变佐我的性格。原本7岁的细路女係需要父母的疼爱。偏偏我就要时常安慰我妈,我要撑住我妈,唔畀佢跌倒。呢种性格到呢刻都係佄。我父母依然嗌交,而我妈就只会同我讲,问我意见。我真係觉得好攰阿。我唔想再撑落去阿。

幸福瞬間 2009-04-28 20:34
係咪發錯區呢~~~都唔知覆你好唔覆你好囉~~

wildduck 2009-04-28 20:40
父母嗌交好正常的事情哦. Qk:Lo*!  
n jWe^  
你成年人个啦,仲睇唔明白?

huanggd 2009-04-28 20:52
家家都有本难念的经

我系大只佬 2009-04-28 21:15
我都好唔中意我宜家嘅家庭环境(唔洗因为钱,喺人嘅问题),不过凡事都会有解决办法,船到桥头自然直,睇开D啦!

錺_錺① 2009-04-28 21:51
攰就申请休息,人 冇可能一直都甘坚强架

小加菲 2009-04-28 22:12
Quote:
引用第5楼錺_錺①2009-04-28 13:51发表的: 1'E=R0`pA  
9&eY<'MgP  
咁你呢?

cruelbaby 2009-04-29 16:58
Quote:
引用第1楼幸福瞬間2009-04-28 12:34 PM发表的: ,TQec:B  
係咪發錯區呢~~~都唔知覆你好唔覆你好囉~~
\Ggh 95y  
对唔住,我琴晚发错区阿。

cruelbaby 2009-04-29 17:06
Quote:
引用第5楼錺_錺①2009-04-28 01:51 PM发表的: |H?t+Dyn)q  
O k` }\NZL  
我从来都冇同我父母讲我心里面的嘢,因为我唔想畀佢地知道我当年7岁果时见到的嘢。如果我话畀佢地知道,佢地就会觉得自己好冇面嘎。呢样嘢唔方便讲。 eP-|3$  
我父母嗌交係因为钱的问题,呢个问题唔会解决到,除非我老豆的老母死佐阿,果个死老女人死佐,我父母就唔会嗌交拉。因为我父母唔使再养果啲便宜人 .Fo#Dmq3  
我自己亦曾因为呢样嘢同老豆大闹一场

cruelbaby 2009-04-29 17:07
Quote:
引用第4楼我系大只佬2009-04-28 01:15 PM发表的: FCE y1^u  
我都好唔中意我宜家嘅家庭环境(唔洗因为钱,喺人嘅问题),不过凡事都会有解决办法,船到桥头自然直,睇开D啦!
~Gu$E qQ  
我父母的嗌交已经嗌佐10几年啦。点解决到阿??

hinotori 2009-04-29 21:44
成日有大龙凤睇都几好啊喵~~

gy77gy77 2009-04-30 04:19
7歲開始鬧到妳宜家廿幾歲...十9幾年...可能係情趣

cruelbaby 2009-04-30 17:06
Quote:
引用第10楼hinotori2009-04-29 01:44 PM发表的: z?o8h N\  
成日有大龙凤睇都几好啊喵~~
E5ce=$o  
如果你同你老婆生佐仔女,你地两个成日闹交,可以拍猫狗大战!我第一个捧场

cruelbaby 2009-04-30 17:07
Quote:
引用第11楼gy77gy772009-04-29 08:19 PM发表的: WNyW1?"  
7歲開始鬧到妳宜家廿幾歲...十9幾年...可能係情趣
h4;kjr}h}  
唔係情趣,係因为家庭问题

查看完整版本: [-- 放唔开心结 --] [-- top --]