查看完整版本: [-- 向人示爱的最好诗 --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 向人示爱的最好诗 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

cruelbaby 2009-05-07 18:19
呢首係英文诗,係一个鬼仔送畀我的第一份情人节礼物,一份我觉得好难忘的礼物。你可以送畀你女朋友或者你想追求的人啊。祝福你地。可惜係英文 pp-Ur?PM  
Since the dawn of time, ]#qdA(Kl  
Great thinkers have said that 7oWv'  
No perfect beauty lives here on Earth fXqe7[  
And they may have thought that was true 1jF}g`At  
But then again, they never saw you! YA|*$$  
Love looks not with the mind 1,mf]7k$  
But with the heart! 5N6%N1  
Both my mind and my heart o4J K$%  
Hope that you'll be my Valentine( girlfriend,wife) {u1t .+  
The gentleness of our love, m$ JQ[vgh  
And the sweetness of your kiss feeds my soul V&>7i9lEz  
Your warm, dark eyes fill my heart with peace vB,N6~r>  
I love you, babe WV6vM()#!C  
Pf!K()<uJ  

cruelbaby 2009-05-08 17:31
等我来翻译翻啊,琴晚赶住訓,所以冇翻译到。 fygy#&}~  
开天辟地时(女娲时期阿) u{\`*dNx  
创造者曾经话过呢个世界係冇完美的美人 "#p)Z{v"!  
佢地都以为係真 iPs()IN.O  
只因佢地从来未见过你 CE?R/uNo{  
爱係由心而发, *rqih_j0  
唔係讲下就係 5[;^Em)C  
而家我的身心都好希望你可以做我的情人节伴侣(女朋友,老婆,你地自己钟意阿) OCX?U50am  
我地神圣的爱 a#mdD:,cF  
我的灵魂充满你对我的爱 ~fS#)X3 D  
你的一切印在我心里 lk+)-J-lj'  
我爱你 AU >d1S.  
i1scoxX3\  
TX 12$p\  
可能译得唔係佄好,请原谅,因为我的中文水平差啲阿

nike024105 2009-05-09 02:11
搞到好深奥甘喔~! jCy2bE  
#$#{QEh0}  
怕送卑人都未必睇得明喔!! 8T1`TGSFC  
6)H70VPJ  
.kBAUkL:  
收低先拉~~辛苦晒了!!

傻哥 2009-05-09 03:09
英文就系英文,上一句同下一句可以系完全唔拉更嘅,但系又可以总结响一齐

gy77gy77 2009-05-09 04:59
睇過類似有幾只字同次序唔同...係中英翻譯網站

cruelbaby 2009-05-09 20:26
Quote:
引用第2楼nike0241052009-05-08 06:11 PM发表的: -V<i4X<|,+  
搞到好深奥甘喔~! Inr ~9hz  
PN<Y&/fB  
怕送卑人都未必睇得明喔!! U4Qc$&j>  
yzXwxi1#  
II),m8G  
.......
O^ f[ ugs  
3~M8.{ U#V  
呢首诗的最主要意思係话你钟意的人係你心里係最完美的美女阿。任何一个女仔听到都会冧死啦

cruelbaby 2009-05-09 20:28
Quote:
引用第3楼傻哥2009-05-08 07:09 PM发表的: oXfLNe6>L  
英文就系英文,上一句同下一句可以系完全唔拉更嘅,但系又可以总结响一齐
Lt=#tu&d  
()XL}~I{!A  
小学未毕业的我的中文水平係佄上下伽,而且我喺英国除佐同父母同埋朋友讲中文,其余时间都係英文阿

Mc.大醜醜 2009-05-11 09:12
~vG~Z*F  
+-HaYB|p  
示爱好简单啫,只需要几样野就足够喇`` UB?a-jGZ K  
.rax`@\8  
勇气,真诚,浪漫, 还有一句.."爱老虎油"...

cruelbaby 2009-05-11 18:39
Quote:
引用第7楼Mc.大醜醜2009-05-11 01:12 AM发表的: mtmtOG_/=  
v ;{s@CM m  
#^#N%_8  
示爱好简单啫,只需要几样野就足够喇`` eEupqOF*:W  
g9p#v$V  
勇气,真诚,浪漫, 还有一句.."爱老虎油"...
%p@A8'b  
5ahAp];  
乜叫做‘爱老虎油’啊??唔明白

Mc.大醜醜 2009-05-14 01:15
Quote:
引用第8楼cruelbaby2009-05-11 10:39发表的: 3E:wyf)i"  
~ia#=|1}  
)7[>/2aGd  
乜叫做‘爱老虎油’啊??唔明白
0M-Zp[w\-  
x~A""*B~  
2' _Oi-&  
甘就证明你无睇黄飞鸿喇`

qyjie33 2009-05-14 03:18
都吾错呀,可以呃下女仔呀

cruelbaby 2009-05-14 16:39
Quote:
引用第9楼Mc.大醜醜2009-05-13 05:15 PM发表的: +X"TiA7{j  
cfa#a!Y4  
%GjF;dJ  
l'?/$?'e_Z  
甘就证明你无睇黄飞鸿喇`
?Tt/,Hl?D  
,$7LMTVDrE  
嘻嘻,好少睇电影,不过睇过黄飞鸿,唔知道边套有呢句

xjb 2009-05-14 21:58
可以参考下

Mc.大醜醜 2009-05-15 01:34
Quote:
引用第11楼cruelbaby2009-05-14 08:39发表的: UYGl  
}a|S gI  
~\Fde^1  
嘻嘻,好少睇电影,不过睇过黄飞鸿,唔知道边套有呢句
H\ 8.T:>  
U/wY;7{)#  
!5Z?D8dcx  
十三姨教黄飞鸿``黄飞鸿同距老豆讲,距老豆就周围同人讲...

查看完整版本: [-- 向人示爱的最好诗 --] [-- top --]