查看完整版本: [-- 冇结果既结果 --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 冇结果既结果 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

芝麻糊 2009-07-25 16:57
  记得曾经有个心理学家讲:女人同男人对一件事既结束有唔同既处理方式。女人大多数都需要一个“仪式”,需要对方明确甘讲一个结果。比如:从而家起,我地分手啦。但系男人呢?系面临并非太完美既结局果时,距地大多数会选择逃避,无声无息甘结束就算啦。 E`C !q X>  
  所以,果个结果系咪真系有必要?或者系寻求结果既同时,你得到既伤害比安慰更加多。当你心中已经明确知道答案系乜嘢既时候,或者唔好再逼距讲出黎,会令到大家都好过d。 >pJ#b=  
jffNA^e  
  呢段嘢,我系琴日既广州日报度抄出黎既。阿七一睇到果个古仔,就即刻将分报纸摞俾我,叫我睇,老老实实、完完整整甘睇晒距。而呢篇古仔最后既结束语就系上面既呢段话。 BnDCK@+|Q  
@6aJh< c  
  的确,我唔甘心,我唔忿气,我最唔希望既就系呢种无声无息既结束,非常讨厌!有乜嘢咪讲罗,何必要甘做呢?何必呢?!作为男人既你,甘样做其实系对果个女人既一种折磨,何必要咁样难为距?何必要咁样折磨距?大量d啦,大家都洒脱D啦好唔好啊? hd(TKFL^y  
?4aW^l6/  
  女人们,你要自强啊,无论果个男人有几好,只要距系冇答案俾你既,就唔好再拖拉,其实好多时冇答案就系答案,明唔明白啊?唔好再继续纠缠啦,唔好系被距折磨既同时折磨你自己啦,对自己好d啦好唔好?唔好再作贱自己啦好唔好啊?!

Kelvin...^_^... 2009-07-25 20:15
不要再怨了,你也有答案了。

xjb 2009-07-25 21:03
呢篇野怨气颇重,似乎系想将D责任推晒俾男人

gy77gy77 2009-07-25 22:14
女人就係鍾意幻想嘅動物 d\ 1Og\U|A  
真係狠狠比只答案妳 妳接受到咩 FMClSeO7  
又要生又要死又要刀仔吉大脾 -可悲 p4-o/8rO  
P#XID 2;  
其實要睇番對方係咩人 就用咩方法 O]1y0BOQ  
死唔接受現實/唔肯放手嘅 用時間好過千言萬語 *Of4o  
毛論男同女都一樣 Z`KC%!8K  
Nz],IG.  
送上一手...好心分首 RWg No #<  
JQ6zVS2SSS  
是否很驚訝 講不出說話 ) `A3M)  
沒錯我是說 你想分手嗎 :=/>Vbd: )  
曾給你馴服到 就像綿羊 T QSzx%i2  
何解會反咬你一下 你知嗎 [ji#U s:h  
b{]z w pf  
#回頭望 伴你走 從來未曾幸福過 Dm-zMCf}Q  
赴過湯 蹈過火 沿途為何沒愛河 I/L_@X<*r  
下半生 陪住你 懷疑快樂也不多 7w/4QiI  
沒有心 別再拖 好心一早放開我 pnbIiyV  
wT:b\km:!  
從頭努力也坎坷 通通不要好過 t-0a7 1#e  
來年歲月那麼多 為繼續而繼續 -< &D  
沒有好處還是我 若註定有一點苦楚 L&%s[  
不如自己親手割破 !VI]oRgP  
D IzH`|Y  
是否不甘心 首先給撇下 b+&% 1C  
換了你是我 你忍得到嗎 tjluk  
捱得過無限次 寂寞凌遲 A#95&kJpy  
人心態早己看得化 也可怕 i*NH'o/  
Y[K*57fs  
Repeat # 8=Z9T<K  
  "vyNxZE  
好心一早放開我 3T!lA  
從頭努力也坎坷 通通不要好過 ZsOIH<}S  
來年歲月那麼多 為繼續而繼續 @)4]b+8Z  
直接不過承認錯 若勉強也分到不多 .b6VQCS~9  
不如甚麼也摔破 s#tZg  
0iwZT&O  
難捱就無謂再拖 好心一早放開我 ^k#P5oV  
_J? Dq  
從頭努力也坎坷 通通不要好過 T 3pmVl  
來年歲月那麼多 為繼續而繼續 Ou1JIxZ)|  
沒有好處還是我 若註定有一點苦楚 }0X:F`Y-  
不如自己親手割破 %+K<<iyR|  
|>JS!NM I  

gy77gy77 2009-07-25 22:17
戀愛最精彩的地方不在於結果- t[oT-r  
而是在於相愛的過程 jr!?v<NoX  
能夠在一起已經是一種緣份- nC}6B).el  
又何必在甜蜜的回憶裏加上傷害呢?? !gv`F E9y  
緣盡情了時... 讓愛離別...別讓愛破碎

芝麻糊 2009-07-25 22:27
有开始就应该有结局 [.S#rGYk  
做人系应该要有始有终 4 5MLt5^|  
开始既时候唔系不明不白架,唔系无声无息架 D?8rO"  
点解要烂尾? :C65-[PSdO  
唔可以好好咁结束? Bxfc}vC.  
一场拉锯战,到最后女人想要既不过系一个答案 yzLpK;  
得到呢个答案就会如释重负,可以重新开始

gy77gy77 2009-07-25 22:38
Quote:
引用第5楼芝麻糊2009-07-25 14:27发表的: :h&fbBH  
有开始就应该有结局 'b #0t#|TM  
做人系应该要有始有终 I9 mvt e  
开始既时候唔系不明不白架,唔系无声无息架 EVVP]ND  
点解要烂尾? d\61; C  
唔可以好好咁结束? },>pDeX^P  
.......
"gne_Ye.  
g)_e]&  
兩個人一齊...有冇將來/結果唔係要去到最尾一分鐘先知!! 3`ELKq  
大家想計續落去就會一齊解決問題...或者不了鳥知... v {jQek4  
月嚟月冷淡...直到求其一邊頂唔順...提出分手!!! .Jrqm  
G1"zElug  
可能大家都唔想做醜人去終結一段感情...一未拖拖拉拉直到有新戀情

xjb 2009-07-25 22:52
Quote:
引用第4楼gy77gy772009-07-25 14:17发表的: u#V5 ?i  
戀愛最精彩的地方不在於結果- 1!1 beR]  
而是在於相愛的過程 &b?LP]   
能夠在一起已經是一種緣份- `(f!*Ru@/z  
又何必在甜蜜的回憶裏加上傷害呢?? sM?MLB\Za  
緣盡情了時... 讓愛離別...別讓愛破碎
%T)oCjM[\  
Okm{Xx  
C_n9T{k  
2;^y4ssg  
过程固之然紧要,但我觉得结果都同样重要!每一次恋爱,我都希望同对方开花结果嘎,但只系天不从人愿乍!

山风流水 2009-07-25 23:35
唔好咁执着啦 @ W^| ?  
p"FW&Q=PN  
施主 }*ZHgf]~#  
)~+e`q  
sm\f0P!rv  

xjb 2009-07-26 00:27
Quote:
引用第5楼芝麻糊2009-07-25 14:27发表的: 3$m4q`J  
有开始就应该有结局 2Ri{bWi  
做人系应该要有始有终 /}PF\j9#4  
开始既时候唔系不明不白架,唔系无声无息架 @*qz(h]\  
点解要烂尾? ;Ww7"-=sw  
唔可以好好咁结束? CMCO}#  
.......
Mnz!nWhk  
B';6r4I-  
VH(S=G5Yb  
男仔惊讲个答案出黎,尴尬啊嘛!其实讲同5讲分别都5大啦!

彩雲追月 2009-07-26 03:13
何妨以不了了之。

傻哥 2009-07-29 17:29
Quote:
引用第6楼gy77gy772009-07-25 14:38发表的: g*F'[Z."  
sp ]zbX?  
h~(D@/tB  
兩個人一齊...有冇將來/結果唔係要去到最尾一分鐘先知!! 8Y_ol#\L  
大家想計續落去就會一齊解決問題...或者不了鳥知... lr{?"tl_  
月嚟月冷淡...直到求其一邊頂唔順...提出分手!!! xritonG/F  
.......
GN0`rEh  
7yz4'L  
T<L^N+<,{N  
有乜情况就梗系马上散档噶啦!!!

查看完整版本: [-- 冇结果既结果 --] [-- top --]