查看完整版本: [-- 你既选择 - 一起黎 --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 你既选择 - 一起黎 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

芝麻糊 2009-09-11 08:08
我发觉而家d人,一系就好现实,觉得乜嘢都有个价既,可以用钱买既。,另一种人就岩好相反 drbim8 !q~  
有句嘢系咁讲既:讲钱伤感情,讲感情伤钱 /E:BEm!  
而家大家一起黎发表吓,究竟你系情愿讲钱,定系讲感情呢

山风流水 2009-09-11 08:15
2p\xgAW?  
E z}1Xse  
有句话、两者皆可得

芝麻糊 2009-09-11 08:17
Quote:
引用第1楼山风流水2009-09-11 00:15发表的: WA43}CyAe  
.x,y[/[[)  
{\0V$#q   
有句话、两者皆可得
|TM n  
3lZl  
'q$Y m0nL  
鱼与熊掌岂可兼得? l`N#~<.  
u%:`r*r  
或者都得既,只要有足够既筹码

山风流水 2009-09-11 08:25
与筹码无关 y.D+M$f  
 d9 k`  
在乎你想唔想 ZwLr>?0$ p  
6[ 3 K@  
想嘅话、自然就会谂到办法去做

新鮮豬手 2009-09-11 19:13
仲使问,更系钱喇。唔好怪我。。

花無缺和尚 2009-09-11 19:13
感情食唔食得飽架? p@f #fs  
jGz~}&B  
金钱又買唔買到感情呢?

gy77gy77 2009-09-11 21:29
和尚兄講得啱 +vxf_*0;  
不過要有經濟能力...先可以發展感情...費事累人累物

gy77gy77 2009-09-11 21:30
講心唔講金--爆房唔駛錢呀

彩雲追月 2009-09-12 01:56
讲感情好难,讲钱都未必如愿。

wenly 2009-09-15 07:38
多余,哲学话斋,经济基础决定一切。 `dV2\ ^*A  
而且感情都係经济学咁上下嗟~!点解两个人会互相中意,你话fu又好,靓仔又好,性格又好,无钱会扮到咁靓令你望到有fu咩,无钱会培养D好嘅性格令你中意咩,唔通无啦啦会对个乞衣同杀人犯有fu咩~~!成本收益问题嗟,你有几多成本,咪考虑翻D咩收益啰。 H%Vf$1/TF  
根本就唔係二选一嘅关系,相辅相成嘅嘢,无咩好拣~

bennypower 2009-09-15 09:13
講錢比較實際~

累斗累 2009-09-15 17:17
我觉得2样都要讲

xjb 2009-09-15 19:52
我想同人地讲感情,但人地同我讲钱  

bennypower 2009-09-15 21:28
Quote:
引用第9楼wenly2009-09-14 23:38发表的: akr2Os   
多余,哲学话斋,经济基础决定一切。 a_}C*+D  
而且感情都係经济学咁上下嗟~!点解两个人会互相中意,你话fu又好,靓仔又好,性格又好,无钱会扮到咁靓令你望到有fu咩,无钱会培养D好嘅性格令你中意咩,唔通无啦啦会对个乞衣同杀人犯有fu咩~~!成本收益问题嗟,你有几多成本,咪考虑翻D咩收益啰。 KH?6O%d  
根本就唔係二选一嘅关系,相辅相成嘅嘢,无咩好拣~
[LjiLKW  
D6@ c|O{Q  
不過都係你揀人時,人揀你~唔係有冇錢既問題來既。

蝦子餅 2009-09-15 21:35
Quote:
引用第13楼bennypower2009-09-15 13:28发表的: &1T )'Bn  
$s}w23nB  
(kO(R#M  
不過都係你揀人時,人揀你~唔係有冇錢既問題來既。
x f{`uHa8  
 YMv}]  
完全同意..... ^g(qP tQ  
hzqgsmT)  
根本同有無錢系無乜關係.....

noritor 2009-09-18 07:35
因为呢度系恋爱方程式,另外主题未够针对性,所以我就以情感方面去发表下我嘅意见。睇过我喺GDBT发过感情文章嘅人都应该知道我系一个多愁善感嘅男仔,同样都系一个钟意浪漫嘅人。文章尽量诗意。可以讲,我系嗰种处处感恩嘅人,我唔要求回报。“付出就是值得”。即使输,都输系悲壮。

芝麻糊 2009-09-19 04:05
Quote:
引用第15楼noritor2009-09-17 23:35发表的: f@!9~s  
因为呢度系恋爱方程式,另外主题未够针对性,所以我就以情感方面去发表下我嘅意见。睇过我喺GDBT发过感情文章嘅人都应该知道我系一个多愁善感嘅男仔,同样都系一个钟意浪漫嘅人。文章尽量诗意。可以讲,我系嗰种处处感恩嘅人,我唔要求回报。“付出就是值得”。即使输,都输系悲壮。
Z}0{FwW"4  
{_(R?V]w,  
kw z6SObQ  
一系感情,一系钱,咁都仲唔够针对阿?点先为之针对阿? 7=yM40  
|) ~-Wy  
你发过既文章?几多年前架? fCNQUK{Gs5  
2jhJXM=~  
唔要求回报?系咩?直到而家,我听过讲呢句嘢既人都不过系空口说白话,讲果时一套,做果时一套,我好明白感性同理性之间存在一定既差距既。 b 4^O=  
4=^Ha%l  
讲得输赢既,就唔好讲乜嘢唔要求回报啦,唔要求回报既又点会用输赢去定论啊?

花無缺和尚 2009-09-19 11:16
施恩莫望報.望報勿施恩! `"ks0@^U  
.'66]QW  
受人恩果千年記,得人花戴萬年香............善哉善哉。

山风流水 2009-09-19 11:33
Quote:
引用第16楼芝麻糊2009-09-18 20:05发表的: iu<Tv,{8  
sd+_NtH  
<%w TI<m,-  
]vR Ol.  
一系感情,一系钱,咁都仲唔够针对阿?点先为之针对阿? nnBS;5  
v~AshmP  
.......
8VU(+%X  
$$p +~X  
on8$Kc  
感性同性感又点区分呢  s=:LS  
r@i)Sluf  
%}N01P|X>  
G2n. NW#d4  
凭谁来定对与错

Mc.大醜醜 2009-09-20 08:20
兩樣都有吧, +|GHbwvp  
DsxNg  
有感情,但無錢, 無用.. +Q5' !@8  
p;, V  
有錢, 無感情 , 交易..

龍④爺 2009-09-21 10:30
虽然讲钱实际。但都是选择讲感情。。 & \5Ur^t  
或者钱可以买到好多野。可以令人享受高质素既生活。但夜阑人静既时候一样感到空虚寂寞。 O+'k4  
只属镜花水月梦一场。 ;^E\zs  
感情。虽然生活艰苦。但带着一丝丝既温暖幸福。

累斗累 2009-09-21 22:03
Quote:
引用第20楼龍④爺2009-09-21 02:30发表的: suaP'0  
虽然讲钱实际。但都是选择讲感情。。 cRag0.[  
或者钱可以买到好多野。可以令人享受高质素既生活。但夜阑人静既时候一样感到空虚寂寞。 NODg_J~T  
只属镜花水月梦一场。 ,=@WE> ip  
感情。虽然生活艰苦。但带着一丝丝既温暖幸福。
}YC=q  
I WT|dA >  
AYoTCi%7E  
4R01QSbd  
念发系美丽 P9`CW  
但系现实生活 `T%nGVl>\  
系好难做到  iSX:H;  
&Nr+- $  
无话女人 v ?nGAn  
sy(bL _%  
就算系男人 S:g6z'e1  
你愿意稳个家庭情况非常之麻烦的女友吗 $mq+/|bn  
你不止要养你自己的家 cZ`%Gt6g  
还要负担起她的家 ?)Gb=   
如果你没钱的话更加麻烦 9}K K]m6u}  
Mz) r'  
meap;p  
不是要向钱看 j{t r''yN  
但是生活钱是不能不想的

龍④爺 2009-09-22 02:52
Quote:
引用第21楼累斗累2009-09-21 14:03发表的: =b6G' O[  
[ f<g?w  
i3(5 '  
>*l2] 3' `  
$`C$|9S  
念发系美丽 xo-}t5w6t  
.......
PCBV6Y7r  
g+&wgyq5  
依家多数都是独仔独女啦。照顾两边老人家好正常啊。 }U%E-:  
两个人真心系眯一起。 0!axAvBV  
4q@[k: '  
负担虽然是重好多。 .lz= MUR  
何必去计较对方家庭既麻烦呢?如果是既。女友点解晤是稳一个比自己有钱既人啊? &MrG ,/  
^d9o \  
6k7x7z  
人心不足蛇吞象。知足常乐。 3)^ 2X  
一入侯门深似海。黯然悲伤。

wildduck 2009-09-23 19:54
我都同你讲感情啦.哈哈.

傻哥 2009-09-26 13:05
只要系牵涉感情嘅都应该系盲目,包括情亲、爱情、友情。。。就算你系错嘅,我都会为咗你同人吵,宁愿返到去我打返身你!呢D就叫感情,感情同钱有好大嘅性质分别。。。金钱系物质,感情系思维,两者好难比较,就等于一只猪加两只牛等于几多,系无得计算嘅,如果觉得钱可以买到感情,系因为佢唔明白乜嘢叫感情!!! !83 N#Y_Mz  
94rx4"AN8;  
反而系对人嚟讲,你觉得钱重要咪讲钱,好似我训底比你薱两啷就散水嘅亦有其人。只不过系有无做到出面咁解!

wiky711 2009-10-04 20:54
我唔识你,好实际,讲钱,唔好怪我

tommybobo 2009-10-04 22:10
感觉好多时候,唔理讲边样都唔系公平的,你付出噶值唔翻回报,讲真都系伤感情...

芝麻糊 2009-10-08 00:08
讲感情,我负担唔起 m&_!*3BAG  
讲钱,我又冇啵 s"wz !{G4  
M?ElD1#Z  
Z= pvoTY  
 <j_  
睇黎,我真系唔适合拍拖

xjb 2009-10-08 03:49
Quote:
引用第27楼芝麻糊2009-10-08 00:08发表的: aSSw>*?Q  
讲感情,我负担唔起 A6Wtzt2i  
讲钱,我又冇啵 z&|sks7   
1lv. @-  
6"bdbV=t  
s:sk`~2<gd  
.......
c/G ^}d%  
QnH~' k  
SYv5{bff =  
m8v=pab e  
O~F8lQ  
甘你适5适合结婚啊?

蕃茄+沙糖 2009-10-11 08:59
曾经以为自己係个讲钱唔讲心嘅人 ur/:aI  
p-%m/d?  
但事实上当你爱上佢之后 O#b%&s"o  
onUF@3V  
钱係最冇所谓嘅嘢

傻哥 2009-10-11 09:45
Quote:
引用第29楼蕃茄+沙糖2009-10-11 08:59发表的: 7cT ~u  
曾经以为自己係个讲钱唔讲心嘅人 !\1Pu|  
~@ hiLW  
但事实上当你爱上佢之后 HY'-P&H5(  
J]4U h_>)  
钱係最冇所谓嘅嘢
C?VNkBJ>\  
^y&sKO  
g=n /w  
我要保证30岁前都要头脑清醒,所以无打算放感情落去

tiffanykk 2009-10-12 14:26
车,两样都唔讲就完全HAN返

Mc.大儍儍 2009-10-12 15:59
甘穷人连女人都唔得望? q EV>$>}  

累斗累 2009-10-12 16:35
Quote:
引用第22楼龍④爺2009-09-22 02:52发表的: O;?Nz:/q  
YB'BAX<lI  
5]yby"Z?}  
依家多数都是独仔独女啦。照顾两边老人家好正常啊。 \ J,pV  
两个人真心系眯一起。 mR6hnKa_53  
$^j#z^7  
.......
uiIS4S_  
w [7vxQ!-  
&i?>mt  
x 2Cp{+}  
你都无错 %T'<vw0  
2个人开心就一起 eJwHeG  
DDwm;,eZ  
我意思都悟系话,什么稳个有钱人做对象 VgyY7INx9  
]:r6  
但系我体谅呢种情况 ]KE"|}B  
M|xs>+r*  
呢D叫现实

累斗累 2009-10-12 16:43
Quote:
引用第30楼傻哥2009-10-11 09:45发表的: $;%k:&\f  
k~=_]sLn  
]XhX aoqL  
Ek%mX"  
我要保证30岁前都要头脑清醒,所以无打算放感情落去
|g,99YIv>  
@pkQ2OM 2  
::R5F4  
 J_rb3  
我都系甘话 H4"'&A7$  
不过我起马60岁前都头脑清醒 c$#7Kp4  
对任何女人都无打算会放感情落去

daydreamzeus 2009-10-30 02:47
呢个问题,我忽然觉得好似,有鸡先,定有鸡蛋先。。。

yao0515 2009-11-02 16:02
Quote:
引用第6楼gy77gy772009-09-11 21:29发表的: {DWL 5V#M  
和尚兄講得啱 KI Xp+Z  
不過要有經濟能力...先可以發展感情...費事累人累物
:^H2D=z@  
5-?*Boi>i  
B3g # )  
&5d~ODO  
呢句夠經典!!!因為自己都系咁嘅狀態!!總覺得唔好累咗最愛嘅人

查看完整版本: [-- 你既选择 - 一起黎 --] [-- top --]