查看完整版本: [-- 希望大家睇完佢。大家发表下睇法啊~觉得会唔会有D怪呢? --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 希望大家睇完佢。大家发表下睇法啊~觉得会唔会有D怪呢? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

表妹(高中生,都有做下兼职咁啦)之前系一D补习班到认识左一个男仔(24岁左右)呢个男仔系系补习班到当文员之类。表妹读左补习班唔够3个月就发现个补习班有问题,冇读了,而我表妹就见过呢个男仔几次而已,。宜家呢个男仔都冇系补习班做。 "A,]y E  
) dwPD  
呢一个月呢个男仔不断话约见我表妹出来,话有D野讲我表妹知道,我表妹一直冇在意,直到一日系个QQ同个男仔闲聊,表妹话佢知道其实我已经冇再上补习班喇,跟住个男仔话其实一直我约你见面就系想同你讲呢个问题,又不断问我表妹咩时候有时间出来聊天声称系普通朋友见面而已。好喇,我表妹见佢经常约见。而且之前系个QQ度提醒我表妹小心补习班(当时佢未知道我表妹冇读),见佢有D诚意,就应承佢出来饮下野之类喇。我表妹就同佢讲,果日我表姐都可能会系到,因为我两个一起行街嘅(加上呢个男仔有同我表妹提及过想见我,因为我表妹提及过我D学习经历同呢个男仔有D相似),虽然通常都系我表妹比人请吃饭多,但每一次都会尽量AA,我同我表妹约见呢个人都打算AA制的 Gvl-q1PVC  
[1 w  
重点来了,大家睇下男子发的短信 {C|#<}1  
e=1&mO?  
XX Wi hQ j  
你请客我肯定给面加! +%$!sp?  
下半年要存钱呀,要追我心目中的女生,要花钱,又要存老婆本呀! pkjL2U:  
XX p\b:uy6#  
你放心,我吃好小的,因为我识赐住你的荷包啦,而且我知你环境不错哦! 你是有钱女我知加 最多吃你30元内!吾多呀!而且可以教你少东西,因为我的学识几有用加! u5$\E]+ _  
XX0:22:55 L7%Dc2{^(  
吾好甘认真啦!有钱女! 甘你这个大小姐是不是要我请呀? I zM=?,`  
甘姐系点?你又要带表姐出来,我想请都不能啦,你叫表姐出来就你请!我是想尽男士风度,但我真的要节俭呀!因为现在这个时世,我还算好啦,有份稳的工作!不过真是要存老婆本呀!理解下啦!甘你表现你们有钱人家的风度罗!出面有的人挣几千一个月都没咩钱剩,而且不稳定!我还好工作稳定而且工作不算辛苦! Y'%sA~g  
我是赞你才讲你有钱,不要误会了! K?(ls$  
y3c]zDjV  
大家有冇睇法呢?我表妹就话普通朋友见面就冇所谓,而已会注意,不过唔会咁随便囖,我就觉得应该唔好约呢个人囖,怪怪地! tJbOn$]2"  
IAhyGD{b  
如果要拒绝见呢个男,用咩借口或者方法好D呢?

山风流水 2009-10-09 01:54
冇咩睇法

Quote:
引用第1楼山风流水2009-10-09 01:54发表的: Be]o2N;J  
冇咩睇法
yp*kMC,3  
Ue,"CQ6H  
咁你同厄帖冇咩分别。真系

Kelvin...^_^... 2009-10-09 04:37
成日講老婆本,老拒條命。

芝麻糊 2009-10-09 07:21
要拒绝既,根本冇需任何藉口,直接同距讲就系啦 ;F0A\5I  
in+`zfUJ9  
真系要讲既咪话唔得闲罗

zhuo40 2009-10-09 10:31
捉得住女仔个心,可以话点都得。

xjb 2009-10-09 12:53
5系好明LZ篇野讲表达D咩!系咪话个男仔想追你表妹?定系话个男仔孤寒啊?其实我觉得你表妹同个男仔出黎坐下饮下野,食下饭有咩问题姐?普通朋友嘛!就算个男仔5肯出钱,你表妹出钱都无乜问题姐!朋友间无计较得甘多既!

累斗累 2009-10-09 13:58
我觉得这种男人 #F{|G:\@[  
根本不是男人啦 Ahwu'mgnC  
)7`~U"r  
约女仔出黎都讲钱讲的甘严重,小心比人扼啊(有钱女) }oU&J81  
5rcno.~QO  
甘噶男人无Q用识黎都系稳笨 x)Th 2es\  
4@W.{|2~  
至于拒绝 距 #{ ?oUg>$  
U NAuF8>K  
我觉得你个表妹同距又悟熟 4%6Q+LS']Q  
要拒绝 距根本不需要理由 bFJn-g n  
q;AQ6k(  
系我理都悟理距

Quote:
引用第6楼xjb2009-10-09 12:53发表的: [{c8:)ar  
5系好明LZ篇野讲表达D咩!系咪话个男仔想追你表妹?定系话个男仔孤寒啊?其实我觉得你表妹同个男仔出黎坐下饮下野,食下饭有咩问题姐?普通朋友嘛!就算个男仔5肯出钱,你表妹出钱都无乜问题姐!朋友间无计较得甘多既!
pKJ[e@E ^  
9"aTF,'F/  
我冇想表达d咩复杂问题。而系想大家觉得如果系你,你会唔会见呢个男,而且你睇晒d内容会有d咩心态。 bQ4 }no0  
M<L< mP}  
不过点都好,多谢你回复意见

山风流水 2009-10-09 18:52
Quote:
引用第2楼匿名2009-10-09 02:10发表的: g[n8N{s  
IpP0|:}  
$k? L?R1  
咁你同厄帖冇咩分别。真系
sd6Wmmo  
Qp54(`  
>fdN`W }M  
CNz[@6-cYU  
通常 -,tYfQ;:  
Qi}LV"&L  
对D无名无姓嘅人士 C G7 LF  
.G]# _U  
咁嘅回应系好正常  

Quote:
引用第7楼累斗累2009-10-09 13:58发表的: 0_EF7`T  
我觉得这种男人 ZL>V9 UWN  
根本不是男人啦 [:'n+D=T3M  
O+$70   
约女仔出黎都讲钱讲的甘严重,小心比人扼啊(有钱女) ChG M7uu2  
lN'/Z&62  
.......
75HL  
~}AP@t*  
咁我表妹又唔会咁蠢果d人,佢唔小心的话都唔会同我商量啦

leezanwai 2009-10-10 09:00
啲咁嘅男人,识来做乜啊? Uk9g^\H<D  
直头唔去见拒,如果你觉得要搵个接借口嘅,就话临时唔得闲,唔去赴约喇,之后就谢绝所有通信来往,咁个男嘅就知道咩回事啦!

Quote:
引用第9楼山风流水2009-10-09 18:52发表的: Y zS*p~|  
mW-W7-JhO7  
}hYE6~pr  
f zO8by  
}D+8K  
通常 l,FoK76G  
.......
5KR|p Fq  
o }A #-   
咁你早D训啦~~~ gpWS_Dw9  
唔好系到扮清高了

anomesdia 2009-10-11 14:25
直接同距讲。。。不要再繁再骚绕

傻哥 2009-10-11 14:59
你叫你个妹同佢讲:“唔好意思啊,我男朋友唔想我同D陌生嘅男仔见面!”

彩雲追月 2009-10-11 18:37
小器又贪钱。

心褂褂ing. 2009-10-14 19:39
一餐饭啫.咁死孤寒米约人咯..顶!

Quote:
引用第11楼leezanwai2009-10-10 09:00发表的: #ya|{K  
啲咁嘅男人,识来做乜啊? x 5Dt5Yp"o  
直头唔去见拒,如果你觉得要搵个接借口嘅,就话临时唔得闲,唔去赴约喇,之后就谢绝所有通信来往,咁个男嘅就知道咩回事啦!
;|QR-m2/  
}27 Vh0v  
呢个办法都值得考虑喔。

龍④爺 2009-10-14 22:55
洗咩借口啊?直接叫他唔好再烦你了。同他好熟啊?洗同他客气?再吵就打7他。

noritor 2009-10-18 17:17
24岁,其实拒绝冇话乜借唔借口,拒绝难讲,咪用行动表达咯。就好像觉得SORRY难讲出口,可以买啲对方钟意食嘅嘢送俾对方,或请对方食饭等。同理,你可以唔回短讯、QQ消息等,或者直接讲唔得闲就OK啦。其实大家唔熟,有事做,唔得闲唔一定要向对方讲清楚。

02127309 2009-10-19 04:37
直接同你表妹讲,个男人出口埋口都讲钱,又小气。应该系属于无赖个类,唔识好过识啦。

蝦子餅 2009-10-27 13:50
距開口埋口有錢..... Y0O<]2yVx  
:TYzzl43  
唔系就話距要儲錢.... 0Y*gJ!a  
( L\G!pP.  
拒絕呢D人根本就唔需要藉口.....一句講曬..."我唔想同你吃飯"...搞掂 1r& ?J.z25  
!9LAXM  
叫距自己番屋吃蕉啦....

芝麻糊 2009-11-02 23:53
感情事,外人系冇资格去评论是非既 , )pt_"-XA  
D.R|HqZ  
呢条系距自己拣既路,距自己要去承担既,不过都系成长既一部分,距会冇事既,慢慢黎啦

ht23hq 2009-11-04 15:48
唔洗借口,直接讲

szzenghb 2009-11-07 03:03
睇钱睇嘚哽重就冇学人扣女啦```一喝车距埋墙啦``晒时间

山风流水 2009-11-08 04:55
Quote:
引用第12楼匿名2009-10-11 14:11发表的: n[:AV  
"jJdUFN  
>wk=`&+V@  
咁你早D训啦~~~ rn[}{1I33Q  
唔好系到扮清高了
o p5^9`"  
`) !2E6 =  
obc^<ZD]  
%%,hR'+|  
咁你食自... $CwTNm?  
Oj lB 0  
呀、唔系 :mV7)oWH  
X`v79`g_  
系自己食

44444444 2009-12-04 11:43
下下都讲钱,有乜好见!唔方好人!

錺_錺① 2009-12-05 14:40
直接无视,无反应得啦~~ l^y?L4hg)  
不过前提系,你表妹5系中意左呢个日日都将储老婆本挂响嘴边,叫人有钱女甘无礼貌既男人的话·~~ )tI2?YIR  
-KJ!  
正所谓同距出一次街或者食一次饭,不单止浪费时间,仲浪费金钱,自己约自己班F食返餐算数啦·~~嘎嘎

发烂渣 2009-12-07 11:49
哗~~条友又想沟女又唔想比钱~~~~~~~~点追女仔啊

benben23 2009-12-09 06:23
好明显呢个男,又孤寒又小气,又唔舍得出钱沟女..over

fishscott 2009-12-13 17:25
又见识到一种罕见既男人了.....

yuangkang 2009-12-16 19:13
甘就同距讲:我带条仔出黎就吾洗你请啦```我条仔会请埋你架啦.

起舞弄清影 2009-12-19 00:40
在那男的约你表妹的时候,你打电话,或是发消息过去,说是要找你表妹有急事,外人在不方便,让他知难而退

apollo800 2009-12-19 22:29
想沟女仲想个女噶贴钱……要唔要都罢了……

查看完整版本: [-- 希望大家睇完佢。大家发表下睇法啊~觉得会唔会有D怪呢? --] [-- top --]