查看完整版本: [-- 睇住PT站就心痛! - 藍調應該要開始選擇了。 --]

蓝调粤语 -> PT讨论区 -> 睇住PT站就心痛! - 藍調應該要開始選擇了。 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

bubualex 2010-09-14 06:23
日日都登陸藍調PT一次, =,J-D6J?  
不過見到資源系咁樣減少, :>*0./hG  
人氣系咁樣唔見增加, O!k C  
真系有啲心痛。 3Hi[Y[O`%P  
(&!x2M  
我覺得我哋應該做出一個選擇, ^JY,K  
就系應唔應該將所有影視資源全部發佈到PT內站, 7?p >v34A  
將外站下載最大限度咁樣縮細, O"e brv  
如果唔系咁樣,實在唔知道PT可以電影發展! 6R|^IPOGp  
實在唔知道PT仲可以維持幾耐! 5_[we1$P  
5_+pgJL  
如果仲有會員因為唔識用PT或者PT軟件作為一個藉口唔接受PT嘅話, 4 3s8a  
咁樣呢一類人我哋可以完全放棄, Xk9 8%gv  
換另一個角度睇,PT就系比起BT更加講求分享精神嘅地方, zF@ /8#  
如果PT都唔接受,叫佢BT嗰陣,保種之類嘅分享行為更加唔好要求了! giH WC%/  
{:TOm0eK  
儘快做出選擇了,宜家唯一一個粵語PT站做唔落去嘅話, h1+y.4  
真系粵語人種嘅一個莫大悲哀!

loritong1989 2010-09-14 21:09
我提出過叫管理人員直接轉做PT站 停BT 原站變為 普通討論用,我亦想幫手因為我係香港用戶 ;Q8LA",5d  
100M 光纖 加上又係粤語站 我想信我都幫到唔少忙

mrass 2010-09-14 22:25
的确PT的推广力度仲是唔够~希望纹虎兄可以尽快落实~

bubualex 2010-09-15 06:18
Quote:
引用第1楼loritong19892010-09-14 21:09发表的: riz[ AAB  
我提出過叫管理人員直接轉做PT站 停BT 原站變為 普通討論用,我亦想幫手因為我係香港用戶 vd]75  
100M 光纖 加上又係粤語站 我想信我都幫到唔少忙
Udl8?EVSz  
BE LxaV,  
聽到真系開心,穗港兩地合作嘅話, au~}s |#  
呢個PT用戶基礎真系好大, +L>?kr[i[  
只要有用戶,跟住就系有市場, r.#"he_6!.  
跟住就系有廣告,PT站肯定可以企得穩啦。

poi852 2010-09-15 06:50
支持开PT站,长远的来说是有利可图的。

thepringles 2010-09-20 08:04
PT里面人太少了 资源也不多 PT不好做啊

don888 2010-10-05 22:42
PT站我看过甘多,无一个多人噶!吾知道系点人吾识用定系。。。。。。

odear 2010-10-20 00:06
蓝调pt人群太少了,要聚人气係个问题。 D N#OLk  
而且蓝调本来就存在发布资源的人太少嘅问题,现在大部分都係转载人地嘅资源。 {(j1#9+9  
要自己下载完了,再在站内发布,总係慢人一步。 ml\2%07  
本来人就少发布比人慢,下载速度也都会慢,好难发展。 p"k[ac{  
最好可以联合几个发布站,一起搞pt。 `S+B-I0  
最仲要係定一个方向,係搞高清pt,定係乜嘢资源都pt先 Z`{ZV5  
[)L)R`  
我一路都係喺CHD pt站。服务器做种,有需要我可以帮手

holon7 2010-10-29 19:04
的确太少资源啦

honeyhuang 2010-11-30 23:27
对,太少资源啦,我上torrentgui几乎每日十多个资源更新啊...

bennypower 2010-12-03 02:35
领导不拍板难以有作为,但老虎或许也有担忧毕竟现在BT多竞争,而且网民大部分又比较不想用脑从新花时间去学用PT,大家转换下角度想想假如停了BT,网民会转向其他有BT影视的论坛继续下载而放弃这边蓝调的情况吗?

bubualex 2010-12-03 07:18
Quote:
引用第9楼honeyhuang2010-11-30 23:27发表的: 2ms@CQy(00  
对,太少资源啦,我上torrentgui几乎每日十多个资源更新啊...
6<>T{2b:(p  
Yp(F}<f?  
資源一啲都唔會少, .QVZ!  
問題系根本冇人上去, N_^s;Qj  
只要規定咗所以新資源都喺PT首先發佈嘅話, n) xLEx,  
人氣多了,資源就唔會再系問題了。

bubualex 2010-12-03 08:35
Quote:
引用第10楼bennypower2010-12-03 02:35发表的: `%oJa`  
领导不拍板难以有作为,但老虎或许也有担忧毕竟现在BT多竞争,而且网民大部分又比较不想用脑从新花时间去学用PT,大家转换下角度想想假如停了BT,网民会转向其他有BT影视的论坛继续下载而放弃这边蓝调的情况吗?
 66 @#V  
r>Rm=eKJ  
BT多競爭呢個的確系事實, hiBZZ+^[  
不過一個網站要生存我相信有一個因素就系資金來源:“廣告”, G>f2E49BXt  
我唔知宜家藍調廣告收入有幾多,  tQSJ"Q  
不過發展PT嘅前景肯定有一個好處就系: *uG!U%jY)  
人氣聚得到,廣告收入亦都會增加。 eemw I  
至於嗰啲“唔想用腦”嘅網民, X+LG Z4]D  
佢哋喺呢度唔肯用腦,去到其他地方都系“唔想用腦”, K#_x.: <J  
呢部份嘅人肯定要面對被淘汰嘅, j$ h>CZZ  
我哋唔淘汰呢部份人,用我哋嘅資源養住一班其他網站都唔想要嘅人, BfOQ/k))  
何必呢??!! H)VzPe#{  
BfUM+RC%5  
況且我哋冇必要停BT,只不過BT嘅發佈要遲過PT發佈一個星期甚至兩個星期, .m/$ku{/J  
等部份“想用腦”嘅人知道邊個地方系可以提供更快更新嘅下載方式, RW I7eC  
況且PT有一個非常好嘅地方就系要考核“分享率”、“長期做種”, W3aFao>!OZ  
我哋可以知道邊啲人系會為PT肯付出嘅,邊啲就系自私嘅, s.qo/o\b  
對於嗰啲下載完就唔理凈系顧住自己睇嘅嗰啲人, W _JGJV.^f  
即刻踢佢走啦! .`@)c/<0  
優化藍調嘅會員組成,提供我哋藍調嘅素質, p^>_VE[S  
咁樣藍調先至可以長久發展落去。 Pua| Z x  
f:hsE  
事實有啲人環境、條件唔允許進入PT嘅, !${7)=|=1  
咁樣佢等BT咯,只不過唔可以好似宜家咁快唧。

longlong 2010-12-04 21:10
以蓝调而家嘅群众基础,好似难咗少少先 ...

sleant 2010-12-27 17:46
PT系趨勢啊。。。應該儘早發展

雨之炼金术师 2010-12-31 10:56
我都觉pt站好冷清,希望管理层想下办法搞好距,支持

joezhou888 2010-12-31 11:08
睇下PT站

me473 2011-01-05 22:42
PT里的人必然会少的,因为这里还是小水管居多,而PT更适合大水管。

bubualex 2011-03-13 22:07
Quote:
引用第17楼me4732011-01-05 22:42发表的: rU!QXg]uD  
PT里的人必然会少的,因为这里还是小水管居多,而PT更适合大水管。
x,81#=m^h  
::`#qa4!  
PT嘅關鍵就系無私分享, ky#5G-X  
其實大水管雖然可以好快咁樣出得到種, R!Lh ~~@{(  
不過實際支撐一個PT站點嘅都系所謂嘅小水管, cM 5V%w  
亦即系家陣占咗主流嘅ADSL, OAw- -rl  
雖然一個AD仔上傳速度有限, b<bj5m4fz>  
不過好多AD仔為咗積分又好、為咗上傳量都好, 68 \73L=  
積少就可以成多!如果一個720p新種出嚟, hI>vz "J  
大水管可以喺三四個鐘出到幾個種嘅話, d.3cd40Q  
大家螞蟻搬家咁樣就可以好快傳播資源出去了。

暗少 2011-06-21 23:18
大家都說得很好。先不管 管理層怎麼想,首先從自己做起。。。。

editcue 2011-08-05 18:00
第一系无资源 E>I\m!ue  
第二系无人气 hb ="J349  
第三系无大水管支撑 rZ#ZY  
第四系无特色(比如:你专门做咩资源,定位是什么?你呢个PT站特色系咩?) J1UG},-h  
第五系无独占的录压制、字幕小组(有了小组,自然就有自己的原创资源。不然全部资源都是转过来,那我还不如到其他网站下载好了。) -g\;B  
建议建立一个ODay录压制、字幕制作小组,专门负责录制原汁原味的香港高清连续剧,综艺节目等等。这些都是一个影音论坛聚拢人气的必备法宝。 s{9 G//  
我想这样才有得搞。不然怎么搞也搞不起来。 ` G- V %  
虽然说起来简单,但这需要很大的投入,无论是人力还是物力。 $s]vZ( H  
还是小小的搞好了。搞这么多真的很累。

finemod3 2011-08-09 23:57
PT 似乎大水管適合d,係香港我都有用,係大陸就比較難,因為水管小到不得了。

vinflg 2011-11-11 16:18
可以参考一下动漫花园的虽然我还没有进入到他们的PT,但我觉得佢地多小有同我地相似的地方!

vinflg 2011-11-16 14:32
Quote:
引用第9楼honeyhuang于2010-11-30 23:27发表的 Re:睇住PT站就心痛! : r7^oqEp @B  
QCAoL.v  
aDZ,9}  
不如叫版主组个QQ群征集一班想搞起PT的人,一齐发种搞起呢个唯一的纯粤语PT吧,在其他地方我都试过发纯粤语的种,结果多数都被BS掉了!!~有多小人同意这个想法呢?

kenhai 2012-01-19 00:49
迟D我就会嚟撑蓝调的PT站,不过要等有带宽好D嘅时候先得。

hughxm 2012-01-30 22:19
市场决定一切,存在即合理。

sleven 2012-02-18 21:42
强烈支持发展PT,因为比D吸血迅雷抢占太多资源~~

gzmud 2012-05-01 20:45
http://www.canton8.com/forum/post.php?action=quote&fid=12&tid=357323&pid=3715805&article=26 (Cb;=:3G  
其实讲到底都系中国电信搞成甘嘅,宜家大陆就算系光纤上网,下载有100M(约12Mbyte/S),但系上传都只系得500k(约50Kbyte/S)。  <BiSx  
V| &->9"  
用PT讲究平衡上传下载,你叫D人点用得起啊,所以咪人人都拣迅雷咯。

taoshao 2012-05-04 19:54
人气唔够!蒲开CHD 个边人气够强!

02127309 2012-07-02 11:59
我就觉得是资金和人手问题多了,出资购买蓝光盘同做种,都严重不足。根本没资金去搞个蓝调发布组。

fishleong 2012-10-10 16:51
哎,普通家庭宽带,上传可怜的50KB/s,怎么玩PT呢

gzcd 2012-10-20 12:40
支持PT,我屋企组左NAS,长期开机。

robb 2013-01-14 09:10
有pt站当然最好啦,不过你睇好多人都系"伸手党"就知道啦! + l hJ8&  
但我都系会支持蓝调的!

nhtbgvf 2013-01-18 20:52
人太少了!

小鸟勿语 2013-07-02 01:52
惭愧 我到现在才知道蓝调粤语有pt 其实我觉得一个pt站 如果没有自己原创的压制组 或者独家的圆盘资源 很难做的下去~可惜 蓝调的原创 越来越少了 那没人下载 没人上传 没人保种 一个pt站也就废了

ming202 2013-08-17 20:07
Quote:
引用第20楼editcue于2011-08-05 18:00发表的 Re:睇住PT站就心痛! : ykYef  
第一系无资源 B~B,L*kC2  
第二系无人气 (YM2Cv{4  
第三系无大水管支撑 s}F.D^^G  
第四系无特色(比如:你专门做咩资源,定位是什么?你呢个PT站特色系咩?) qV0GpVJZU?  
第五系无独占的录压制、字幕小组(有了小组,自然就有自己的原创资源。不然全部资源都是转过来,那我还不如到其他网站下载好了。) wxo* \WLe  
.......
G =/^]E  
同意,希望这网站人气蒸蒸日上啦~

查看完整版本: [-- 睇住PT站就心痛! - 藍調應該要開始選擇了。 --] [-- top --]