查看完整版本: [-- 戏、梦、人生 - 《盗梦空间》 --]

蓝调粤语 -> 恋爱方程式 -> 戏、梦、人生 - 《盗梦空间》 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

芝麻糊 2010-09-15 23:43
                戏、梦、人生 ^8{:RiN6e~  
*IV_evgM7  
        好耐之前,我写过一篇有关人生如戏既野,主要系讲,人系唔可以一直生活系自己所编造既戏里面,因为系戏里面,导演系你,猪脚系你,甚至灯光、茶水、场记都系你,问题系其他人系你既戏里面都系配角,而你系其他人既戏里面都一样只系配角。想乜嘢都自己话事?系自己部戏里面咪得罗。 qExmf%q:q  
N\W4LO6  
      而今晚我去左睇《盗梦空间》,里面所讲既估仔,就系有关盗梦既。所谓盗梦,就系通过入梦,深入一个人既心底,挖掘出最不为人知既一d野,可能系一个想法,又可能系一d机密。系呢部电影,层层叠叠既梦境,并未令我感受良多,反而系男猪脚同距太太既果份执着,令我心里面蒙上多少抑郁。 ,&0iFUwN_  
$uCY\ xqZ  
    讲返男猪脚既太太,距两公婆共同去创造一个梦,系梦里面有好多好多距地既回忆,亦都有好多好多距地共同去创造既野,系梦里面,距地两个慢慢变老,依然相爱相依。但系男猪脚开始觉得唔可以继续沉迷系梦里面,距要过返d正常既生活。距开始想要脱离梦境。但系距既太太太爱距啦,距唔想返出黎现实。只想继续留系果个只有距两个人既世界里面。男猪脚一开始并唔知道究竟点解距太太梅尔唔肯面对现实。唯有深入梅尔既梦里面,盗取距潜意识最深处既谂法:摆脱现实,继续发梦。男猪脚接受唔到,就俾左暗示梅尔,要距从梦里面醒过黎,而唯一可以摆脱梦境既,就只有系梦境里面死忙。得到暗示既梅尔,终于肯同男猪脚一起摆脱梦境。但系呢个暗示太深入梅尔既潜意识,所以距返到现实之后,分唔清究竟边度系梦,边度系现实。由于过分怀念果个得两个人既世界,距已经将梦境当成现实。距要系现实中一死,希望可以返到果个虚幻既世界。就系因为甘样,梅尔死左,令男猪脚愧疚终身。 `m=u2kxY  
y({EF~w  
  现实系咪真系甘难接受?系咪真系只可以系梦里面,或者系戏里面,先可以搵到自己呢?系咪只可以系梦里面或者戏里面先可以做到自己想做既野呢?系现实太残酷定系自己唔肯去创造呢?毕竟要系现实创造系一件非常困难既事。而戏、梦里面造梦者就系全能既神。 X$9 "dL  
#uCE0}N@  
  曾经,我俾人话过只系生活系自己既世界里面,而架呢?我究竟系梦里面,戏里面定系过紧我既人生,而呢个人生系咪我想要既呢?

花無缺和尚 2010-09-16 00:10
不知卢山真面目,只緣身在此山中。 D95$  
人生如戲,戲如人生,有時真係好難分清楚, A 7DdUNR  
有時候,我們形容人生就像一場戲,或是一場夢。 說它是戲,是因為戲總有落幕的一天,戲中可以誇張的安排許多橋段,就像我們的人生時常遇見驚喜,比喻話,能够認識老师咪係和尚一大驚喜一样,莫非和尚發紧夢.................. YfF&: "-NU  
所以,世事都不可太執着,人生如戲,戲如人生,人生本似一場夢咋!

芝麻糊 2010-09-16 00:21
Quote:
引用第1楼花無缺和尚2010-09-16 00:10发表的: % z8@;  
不知卢山真面目,只緣身在此山中。 _2f}WY3S  
人生如戲,戲如人生,有時真係好難分清楚, X]  Tb4  
有時候,我們形容人生就像一場戲,或是一場夢。 說它是戲,是因為戲總有落幕的一天,戲中可以誇張的安排許多橋段,就像我們的人生時常遇見驚喜,比喻話,能够認識老师咪係和尚一大驚喜一样,莫非和尚發紧夢.................. _mXq]r0  
所以,世事都不可太執着,人生如戲,戲如人生,人生本似一場夢咋!
=CRaMjN  
h/-7;Csv  
或者系啦~

花無缺和尚 2010-09-16 00:25
Quote:
引用第2楼芝麻糊2010-09-15 12:21发表的: )m5<gp`  
9n8;eE08  
G/<{:R"  
或者系啦~
/:awPYGH<1  
只求能扮演好人生每一階段的角色,不留空白,如此,心願已矣。阿彌陀佛! iP' }eQn]c  
|W:kzTT-T  

芝麻糊 2010-09-16 00:29
Quote:
引用第3楼花無缺和尚2010-09-16 00:25发表的: 8'g/WZY~~  
"lN<v=  
只求能扮演好人生每一階段的角色,不留空白,如此,心願已矣。阿彌陀佛!  :VLuI  
(T'inNbJe  
mjs*Z{_F^  
3]} W  
2px5>4<  
好! }zLe;1Tx  
hih`:y  
我会好好甘参透其中之玄机架啦

花無缺和尚 2010-09-16 00:42
Quote:
引用第4楼芝麻糊2010-09-15 12:29发表的: O5k's  
C: e}}8i  
kN>d5q9b%X  
4eIu@ ";!  
好! VT'$lB%IK  
DC/CUKE.d  
.......
dWm[#,Q?  
以你彗根,一定得架。

小加菲 2010-09-16 08:54
人生裡面,不論戲又好現實也好,都有自己喜歡同唔喜歡既事, aty K^*aX  
就係你自己點去睇果件事,如果你祇求歡喜既事,就比心機去夢裡面做一個你自己認為開心既人生!但夢裡面可能祇有你自己一個開心! dc lJ  
至於現實,如今呢個世界係好殘酷架,但如果你既人生無起起跌跌過,平平靜靜咁過,你會甘心咩?人生無色彩,老時邊有回憶! aG=Y 6j G  
-F5U.6~`!  
唉…有時我都唔接受我現在既人生,但奈何,我自知,現實就是現實,我唔想活係一個夢、唔現實既世界,雖然殘酷,但我都會努力面對既!! f#X`e'1  
QMfYM~o  
但你自己就要問番你自己要一個咩既人生啦! Bpk%,*$*)  
[N7[%iQ%  
zlFl{t  
1 !\pwd@{  
G.oaDGy  
c[",WB<9  
& 6}vvgz  
x$s#';*  
好!發完up風,我都唔知自己講乜

花無缺和尚 2010-09-16 11:03
Quote:
引用第6楼小加菲2010-09-15 20:54发表的: Rj E,Wn  
人生裡面,不論戲又好現實也好,都有自己喜歡同唔喜歡既事, h+$_:](PC  
就係你自己點去睇果件事,如果你祇求歡喜既事,就比心機去夢裡面做一個你自己認為開心既人生!但夢裡面可能祇有你自己一個開心! =,0E3:X^  
至於現實,如今呢個世界係好殘酷架,但如果你既人生無起起跌跌過,平平靜靜咁過,你會甘心咩?人生無色彩,老時邊有回憶! z1V0WDVm  
PDpIU.=!0  
唉…有時我都唔接受我現在既人生,但奈何,我自知,現實就是現實,我唔想活係一個夢、唔現實既世界,雖然殘酷,但我都會努力面對既!! w=^*)jZ8  
.......
&Vonu*  
花开花落,物转星移。人生就像一出戏,戏演完了人生也就结束了。 UiYA#m  
其实我们大家演的都是同一出戏,只是有人戏份多点,有人少点, *dKA/.g  
有人做主角,有人做配角,有人做好人,有人做坏人, zBjqYqZ<+  
有人长命百岁,有人昙花一现,有人荣华富贵,有人饱受饥苦, BO{J{  
有人一帆风顺,有人一世坎坷...................每个人的际遇不同,他所演的戏也就不同。 % [p[F~Z^Z  
1":{$A ?OB  
如果你出身富贵人家,你演的就是一个富家弟子, mIr{Wocx  
如果你出身贫困之家,你演的就是一个在底层挣扎向上爬的人。 slPFDBx  
我们不要相信命运,我们要相信努力;我们不要抱怨命运,我们要勇敢面对; 0kiW629o  
我们不要奢望永远,我们要把握现在;我们不要期望太远,我们要珍惜眼前。 g~V{Ca;}  
每一场戏都有落幕的时候,正如每个生命都有走向终结的时候。 :+R ||q i  
a7d78 2~  
随遇而安啦,安守本份,做好自己的角色! OI`Lb\8pP  

gy77gy77 2010-09-18 16:55
戲一場...夢一生 Nq9(O#}  
哭一場...嘆一生 M>v M @j  
笑一場...累一生 eg,S(;VEt  
愛一場...記一生 _5X}&>>lhF  
錯一場...悔一生 -6H)GK14b  
c}{e,t  
所以都係嘜都唔做...搵陣

敖鬼 2010-09-18 18:30
种子呢~!??

芝麻糊 2010-09-19 08:42
Quote:
引用第9楼敖鬼2010-09-18 18:30发表的: aFC3yMKXh  
种子呢~!??
+"SBt}1  
TvQAy/Y0  
自己去搵啦,呢度系情感区啊,唔系求种区啊

moonwalk 2010-09-19 15:24
Quote:
引用第9楼敖鬼2010-09-18 18:30发表的: Mv9s  
种子呢~!??
qrdA?V V  
$h$+EE!  
z.jGVF4  
呵呵 胆敢喺虫草姐地头求种 爽得少顶了

tobyzhang 2010-09-19 22:09
自己去搵啦,呢度系情感区啊

查看完整版本: [-- 戏、梦、人生 - 《盗梦空间》 --] [-- top --]