查看完整版本: [-- 用粤语,你还能好好交流吗? --]

蓝调粤语 -> 粤语吹吹吹水区 -> 用粤语,你还能好好交流吗? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

001yz 2018-07-05 10:31
现在的广东,已经是世界大同的混合体,无论是在工作单位,还是走在大街上,无论你是在公园,还是在商场,无论你是购物还是简单的买菜,用粤语,你已经不能好好说话了,因为你只会粤语的话,许多人听不懂,弄不明你要表达的意思,你只能用半咸半淡的普通话一再申明你的意思,世界大同已经是大趋势,不是你想用粤语就用粤语了,除非你不再与外人交流。粤语会漫漫地消失,虽然还很远,很远,我说的是漫漫地……消失

rechars 2018-07-05 10:32
支持用满化汉奸语,粤语必须消失,让我们一起做满化汉奸狗,go!

65180871 2018-07-05 19:31
唔系鸠UP就可以解决,最起码做好自己,教好自己仔女讲粤语。只要有下一代传承,文化就唔会消失。

yj020533 2018-08-25 16:24
依家见到好多小学鸡1年级嘅,屋企人都系土生土长广州人,但小朋友就吾识得讲。
以后自己个小朋友点被老师【www.canton8.com不良信息过滤】讲唔好普通话都好,我都要教好讲粤语     哈哈哈哈哈哈

me473 2018-08-26 18:27
依家D细路,基本都只用普通话沟通,粤语反而有唔少根本就唔会讲,悲哀啊。

lily_yamap 2018-09-08 16:36
喺广州,而家仲有唔少本土嘅国企或者老字号,都仲有好多本地人,入去消费,都系可以听到纯正嘅粤语,只耳仔好舒服~久而久之就高度帮衬呢D店

hao6633 2020-11-05 14:15
唔知道有冇湖南头D仔女唔识讲湖南话嘅?!世界大同系咪应该全世界都讲粤语呢?唔知楼主有冇见过粤语流利嘅鬼佬呢?

楼主系边度人?大家估下。

奉劝楼主:你唔中意粤语,入嚟做乜七啊!吊!

wjjo32 2020-11-08 03:25
要每一个讲广东话既人一齐努力去捍卫。如果有一日自己既下一代系自己土生土长既讲唔出自己既母语,我觉得系一件悲哀既事。返学被迫讲国语边个都控制唔到,但系返到屋企一家人沟通点可以唔讲广东话。
利申:土生土长既广州人

wjjo32 2020-11-08 03:31
Quote:
引用第6楼hao6633于2020-11-05 14:15发表的  :
唔知道有冇湖南头D仔女唔识讲湖南话嘅?!世界大同系咪应该全世界都讲粤语呢?唔知楼主有冇见过粤语流利嘅鬼佬呢?

楼主系边度人?大家估下。

奉劝楼主:你唔中意粤语,入嚟做乜七啊!吊!

就系因为广东人太善良不停咁迁就d过年果几日唔系度既人做成今日佢地d人可以咁L串!真系DLLM!

ufgukg 2020-11-19 16:06
母语教学是要一代代传承的,广州话也是

查看完整版本: [-- 用粤语,你还能好好交流吗? --] [-- top --]