查看完整版本: [-- 【教學】錄歌教學 Cool Edit Pro 2.0 - ~~轉載~~希望可以幫到有興趣錄歌嘅朋友~ --]

蓝调粤语 -> 影音技术学习交流 -> 【教學】錄歌教學 Cool Edit Pro 2.0 - ~~轉載~~希望可以幫到有興趣錄歌嘅朋友~ [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

幸福瞬間 2007-05-03 11:16
Cool Edit Pro錄歌方法 PnKgUJoa0  
NdW2OUxw"  
Cool Edit Pro錄音基本篇 D^5bzZk N  
6HW8mXQh<h  
要一個寧靜的錄音環境,帶上耳筒機,最好仲有mic架然後錄上人聲清唱,再將人聲加以制作,例如加上混音,回音,再調較大細聲,再同音樂mix埋一齊... 4/Yk;X[jk  
開啟Cool Edit Pro,首先到多軌錄音模式在Track1按右鍵,選Insert->按Wave from File,開啟一首音樂! 5fdB<& 9  
XOe8(cXa9  
在Track2按下紅色的[R],這樣代表會再Track2錄音! C;6Nu W  
然後按左下角我用紅圈所圈出的紅點錄音制,咁就可以錄音啦! fQ,L~:Y =  
而平時我會將一首歌,分開幾段或幾十段去錄的!就好似圖中咁,我用到Track3去錄! I,@f*o  
咁錄法,一來,方便較大細聲,二來,咁樣錄,好似d歌星錄歌咁,都係分段錄! :6 *FnKD  
*)jhhw=34  
錄完後,我就會向我用藍圈圈的位置按右制,將人聲同音樂聲的大細聲調較到適合的大細! M;{btu^a  
c9eLNVM  
調較好後,就可以按左上角的Edit->Mix Down to File->All Waves kq SpZoV0'  
7jZ=+2  
最後到單軌編輯模式,按File->Save As->存檔類型選mp3->按Options-> zNs8yMnFr  
把mp3的音質較到128Kbps,44100Hz,Stereo->按OK->存檔!大功告成! sr&hQ  
f;nO$h[Qb  
製作純音樂篇 kT+Idu  
1.可以用Cool Edit Pro將MP3歌cut聲,但大部份的歌,cut完後,音質都會變差,但有些歌會cut得好好,例如,陳奕迅的Shall We Talk,單車,我試過都係cut得好好的,大家不妨試試!方法:選 Effects -> Amplitude -> Channel Mixer -> Vocal Cut,唔係首首mp3都可以完成cut去人聲,視乎mp3音樂的質數! K; +w'/{  
2.將VCD放入光碟機,再用Cool Edit Pro開啟VCD MPEGAV文件夾內的dat檔.如果出黎的音樂有人聲,只要調整聲音,即調整左右聲軌即可,這種方法還可以看到vcd內的字幕,對錄歌,十分方便! 6jKZ.S+ s)  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ GuV.7&!x  
{iI" Lt  
以上內容全屬轉載~~因為我冇咁多時間寫教程~ X7*i -v@  
但見到有好嘅都想同各位分享~更希望有更多人受惠~~ VqeK~,}  
如果各位都係對錄音同唱歌有興趣嘅可以試下用呢個軟件錄製~! J ^J$I!  
錄製完之後就可以發上藍調俱樂部度同各位一齊分享~~ U;7Cmti"  
:|\{mo1NB  
有興趣嘅朋友可以按呢個下載: ]R$ u3F  
I+?9}t  
http://66.49.171.211/upload/gdbt/cooleditpro2.0.rar

巴屎閉 2007-05-03 13:06
5识唱歌

ericlow 2007-05-03 13:33
受教了,不过我唱歌5掂。

幸福瞬間 2007-05-03 15:00
Quote:
引用第2楼ericlow2007-05-03 02:33 AM发表的: [Pu~kiN  
受教了,不过我唱歌5掂。
Vc! ;O9dP  
f3+@u2Pv  
唱歌只為舒法感情~~只要用心唱~~一定好聽~~

ericlow 2007-05-03 21:42
Quote:
引用第3楼幸福瞬間2007-05-03 15:00发表的: (o1 *7_]e  
-|MeC  
K.Tfu"6  
唱歌只為舒法感情~~只要用心唱~~一定好聽~~
t]~L o3  
要唱到好像你甘好听就好难啦。

幸福瞬間 2007-05-04 05:33
Quote:
引用第4楼ericlow2007-05-03 10:42 AM发表的: c|lo%[]R!  
0Ii* "?s  
要唱到好像你甘好听就好难啦。
Fg)Iw<7_2  
fQ5V RpWGn  
你down過嚟聽~~ OAMsqeWYA  
真係失禮曬呀~~~ :=BFx"Y  
其實論壇唱歌好聽嘅大有人在呀~~~ 只係個個都怕醜同低調啦~~ [V~(7U  
我身為版主嘅~~就唯有做先頭部隊出嚟獻醜囉~~

vincentco 2007-05-04 12:36
哎呀!来迟了支持靓靓........

幸福瞬間 2007-05-05 13:50
Quote:
引用第6楼vincentco2007-05-04 01:36 AM发表的: FUic7>  
哎呀!来迟了支持靓靓........
NGIbUH1[  
^s/Hb CA  
一D都唔遲~~多謝你入嚟~~~ +:3K?G -  
幾時可以聽到你嘅歌聲呢~~~~~~

~~小猪~~ 2007-05-21 16:05
好5错既一个软件呢啊!!!我都用紧!!!

长腿叔叔 2007-05-29 12:12
死咯,吾知系米又老左呢,点解看极都吾明的

安叔 2007-05-30 20:56
咁得意我又载来玩下先

pandachy 2007-06-16 16:16
Quote:
引用第9楼长腿叔叔2007-05-29 12:12发表的: G`H4#@]  
死咯,吾知系米又老左呢,点解看极都吾明的
dm8N;r/w  
t5: 1' N9P  
米话你啦~~~我甘厚生都唔明啦~~~~

pandachy 2007-06-30 13:44
下载唔到啊????

幸福瞬間 2007-07-02 12:57
Quote:
引用第12楼pandachy2007-06-30 02:44 AM发表的: Qy0Zj$,Z  
下载唔到啊????
^j~CYzmt  
fca Uj9qN  
我對你個網真係投曬降~~~我試咗~down到~~

jasonhand 2007-07-02 13:05
可以试下先

daniel975 2007-07-06 19:28
我都有啊~~~不过唔系几识用~~~多谢LZ分享啦~~~~~~~~

颠佬 2007-08-13 12:08
一直都用紧此录音软件~

joanlai 2009-05-10 13:44
用過這個軟件,但錄好聲音後不知道怎麼編輯

查看完整版本: [-- 【教學】錄歌教學 Cool Edit Pro 2.0 - ~~轉載~~希望可以幫到有興趣錄歌嘅朋友~ --] [-- top --]