投票主题:如何结束一段感情 查看投票的会员
总共有0人参与本次投票 发起于:2010-03-03 23:21

本页主题: 如何结束一段感情 打印 | 加为IE收藏 | 复制链接 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题

芝麻糊
优秀斑竹奖 终身成就奖
级别: 论坛版主

多谢发贴的人[3777]

如何结束一段感情

呢段时间,睇到好多人讲分手,讲别离 H=9\B}  
 WR"p2=  
我唔知道究竟两个人如果要分手,应该点处理先岩 T?FR@. Rm  
BLhuYuON  
做朋友咩,有冇可能啊?往日你我卿卿我我,相亲相爱,今日变成最熟悉既陌生人 KHXnB  
N DV_/BI  
反目成仇咩,如果两个人和平分手既,甘又冇必要搞到大家好似仇人甘啊 S>p>$m, Q  
rW3fd.;kss  
如果两个人系因第三者或者利益关系而分手既,我真系未试过,曾经因为第三者令到自己透唔到气,好辛苦,好压抑,越想放低,越系辛苦 ]qc2jut"  
b; 4;WtBO  
以上两种情况我都试过,前者令我无所适从,后者令我心理负上压力 `{I-E5 x  
.c.#V:XZ#U  
其实,分手应该系点?大家又系点分手架? /-ky 'S9  
bga2{<VF  
岩开始既别离,伤心难免,激愤难挡,但系过后呢?究竟系再见亦是朋友好过渡d啊,定系挥慧剑斩情丝,唔再俾距笃眼笃鼻令自己好过d呢?
[ 此贴被芝麻糊在2010-03-04 09:13重新编辑 ]
本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
顶端 Posted: 2010-03-03 23:21 | [楼 主]
道心仲魔
级别: 普通人

多谢发贴的人[106]

再见亦是朋友 唔覺得好假咩? 0q;] ;m  
c,fedH;  
除非當初大家未真心開始過,或者....有一方放唔底另一方`````
本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 放唔低对方?所以要继续?如果当一个女人唔再爱果个男人,无论个男人做d乜嘢,个女人都唔会返转头,而且会觉得个男人好讨厌,死缠烂打,当然呢种系单方面放唔低既情况
  • 顶端 Posted: 2010-03-03 23:24 | 1 楼
    级别: 新人

多谢发贴的人[0]

如果再见亦是朋友,那么就系话大家都未真心相爱过。都系分手噶借口!
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 唔爱就系唔爱,真心值几多钱一斤?又或者曾经爱过,但系此情不再令到大家都冇瘾
  • 顶端 Posted: 2010-03-03 23:46 | 2 楼
    Mc.大儍儍
    级别: 强的不是人

多谢发贴的人[15638]

爱到心破碎 T}TP.!0E  
    N-|Jj?c  
    也别去怪谁 zE/(F;> FV  
    J"MJVMo$T  
    只因为相遇太美
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 此乃冇可奈何既讲法,女人同男人唔同,女人要原因,要结果,就算分手,你都要俾个原因距,俾个结果距,话做返朋友就做返朋友啊?恐防冇女人肯,除非好似距地所讲既,距冇爱过你,你亦都冇爱过距

• 顶端 Posted: 2010-03-03 23:50 | 3 楼
    肥牛肉
    信望愛

多谢发贴的人[14159]

愛到分離仍是爱; WU\bJ}  
    三言兩語怎說清! ~B@o?8D]  
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 刀断水还流,江水清洗不去心中悲忧
  • I see,I go,I conquer.
    顶端 Posted: 2010-03-04 00:17 | 4 楼
    lookliub

多谢发贴的人[6]

讲乜分手。大家分开冷静下***。帽弯转咩。
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 如果个心已经唔系度既,留住个人又有乜用啊
  • 顶端 Posted: 2010-03-04 11:07 | 5 楼
    kitty888

多谢发贴的人[139]

无可奈何结束一段感情,人们常常痛心不已,在很长一段时间里,驻步不前,不停地追悔,不停地盼望期迹,不停地回忆...而这种种沉迷,往往不是因为那段感情本身真的值得花一生去追忆,而是:我们害怕忘记,忘记曾经爱过,忘记曾经的美好,忘记心动的感觉——人们,是多么害怕没了活着、爱过的足迹。 f3>6:(  
    R{KIkv  
    爱,能给我们信心,给我们相信美好的勇气,更能给予我们活着的动力。结束一段感情的时候,痛楚是人们所足以承受的,人天生有承受痛疼有能力,最不堪是的:找不到曾经爱过的证据。如果不曾爱过,所承受的苦楚又算什么?如果不曾爱过,思念又会显得多么卑微。于是,当失恋的痛楚不再撕心裂肺,人们就会通过回忆,不停地重温爱的感觉,所以,有时人们走不出失恋的阴影,不是这份感情本身真的足够值得留恋,而是人们害怕忘记爱过的感觉,害怕人生前路,再也没有爱,只能通过回忆温暖自己,也刺痛自己。 6 %k +0\d  
    !v4j`A;%  
    没有人是真的放不下、忘不了的,所谓的放不下,只不过是人们不肯跨步向前的借口,时时重温不忍舍弃,唯恐忘记。 1 u_2 4  
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:20 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 一睇就知系过来人啦
  • 顶端 Posted: 2010-03-04 11:14 | 6 楼
    道心仲魔

多谢发贴的人[106]

一刀了断别要再见 1mVVPt^6  
    别再记起 最深刻画面 弃掉照片 (p.3'j(  
    就算中箭 亦要记得成熟地表演 [aM'  
    一刀了断划上界线 5H :~6z  
    甚至要把最窝心缠绵 决断刺穿 G!VF*yW8  
    别要再种下缺氧伏线 SM /ykk  
    狠心删走 这一些昨天
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 谢谢参与
  • 顶端 Posted: 2010-03-04 21:57 | 7 楼
    tsm2000

多谢发贴的人[4]

缘份这种东西,看双方什样的爱,去到那里了。
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2010-03-04 22:19 | 8 楼
    xjb

多谢发贴的人[3730]

除非你两个都只系玩玩下,无投入真感情,甘就分手后都可以做番朋友! "o{)X@YN]  
    p>:ef <.i  
    若果两个人真系真心付出过,分手后一定系做仇人啦,边有可能做番朋友嘎!
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 又或者系爱得唔够,唔系唔爱,系唔够爱
  • 顶端 Posted: 2010-03-05 12:37 | 9 楼
    ManHand
    我是一个大苹果!
    级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[1751]

我同佢分咗手半年几了,啱分手个段时间,佢真係好伤心,又叫我同翻佢一齐,但我冇做到,因为当时我真係好想同佢分手,想自己一个过住自己向往既生活, 2T@L{ql  
    前3个月,佢差唔多同我无联系,但过咗3个月之后,佢都有揾我倾计~~倾倾心事,话佢已经有第二个男朋友了,,3个月,话长唔长,话短唔短,咁快就揾到新既男朋友?太快吧? k]Alp;hVd  
    Zgg'9E  
    到咗E+,六个月了,开始倾翻电话,仲话想同翻我一齐,又叫我出街,佢问我“你想唔想同翻我一齐阿?”我答:“你有男朋友了喔,仲换咗两个咁多tim~” :GQIlA8cF$  
    佢话:“你知我好钟意你噶, 虽然我係有男朋友,但我个心一直係你度噶”(係我度根本就唔会同第二个一齐啦) .5Knbc  
    )W`SC mr]  
    唉~做翻朋友,真係好难咯,因为都相爱过啦,点会好似普通朋友咁? Y8%0;!T  
    如果做翻情侣,我又唔钟意佢同过第二个男仔一齐, 2<'`^AO@  
    讲咗咁多废话,始终....结束一段感情,真係唔係咁简单....
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 再回头已是百年身,都唔系果回事啦
  • 欢迎加入蓝调粤语NO.1,QQ群号码:385221309
    顶端 Posted: 2010-03-05 15:28 | 10 楼
    山顶

多谢发贴的人[40]

如果真系中意过对方嘅,分咗手都系少见为妙!分手必然系决裂同,肯定伤害过对方!未分手前仲话尝试下挽回,分咗手就应该响对方嘅世界消失,因为点样双方心目中都有条刺!起码三五七年唔好见。连对方嘅最新情况都唔好知道,免得自己或者对方唔开心(咁快就揾到新菜,又话几咁爱我,D人咁假!)。唔一定要数臭对方,或者成日记住对方D好或唔好嘅野,因为已经过去,冇得返转头!想下自己接落来点生活得好D仲好!就好似唔见咗银包咁,只系响度后悔,一拳二拳打向心口系无用嘅,快快脆报警,报失银行卡,重办身份证,同想办法赚多D钱仲实际!同条女或仔分手都系一样!
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 最快既疗伤药就系最短既时间里面再搵一个
  • 顶端 Posted: 2010-03-05 23:16 | 11 楼
    芝麻糊
    优秀斑竹奖 终身成就奖

多谢发贴的人[3777]

总既黎讲,分手之后唔见好过见,费事笃眼笃鼻,所以呢,果个死佬啊,唔该五好再叫我请你食饭啦,你食自己啦
    本人管理范围:休闲讨论区~恋爱方程式
    顶端 Posted: 2010-03-06 00:01 | 12 楼
    Kelvin...^_^...
    最緊要開心
    级别: 论坛巡警

多谢发贴的人[4878]

各行各路,再见亦是朋友
    本帖最近评分记录:
  • 光榮家族
    顶端 Posted: 2010-03-06 00:43 | 13 楼
    Mc.大醜醜
    寂寞空虛。

多谢发贴的人[6997]

各行各路,再见亦是朋友,偶尔相约食饭,电话联系,QQ沟通 /b.$jnqL  
     ]}Pl%.  
    得闲就约出嚟友谊波。。。
    本帖最近评分记录:
  • 银纸:10 | 操作人: 芝麻糊 | 理由: 唔好得把口讲啊,你系咪真系做得到啊?

• .....................
    顶端 Posted: 2010-03-12 12:45 | 14 楼
    Mc.大醜醜
    寂寞空虛。

多谢发贴的人[6997]

Quote:
    芝麻糊 | 理由: 唔好得把口讲啊,你系咪真系做得到啊?[
    sltk@  
    huz86CO  
    n!a<:]b<  
    都話佐友誼波囖..主要D女無所謂,我都無所謂嘅...

.....................
    顶端 Posted: 2010-03-12 12:49 | 15 楼

多谢发贴的人[0]

对于我黎讲两种,一种就系完全没朋友做,呢种系因为自己太放唔底,皆因当初放既感情实在太深;另一种就系可以做朋友,呢种系因为放感情没咁深,大家以后仲可以出来食下翻,叙下!
    本帖最近评分记录:
  • 顶端 Posted: 2010-03-14 03:15 | 16 楼
    bennypower
    齐来力撑粤语

多谢发贴的人[6600]

係埋一齊可以有千萬個理由,但分手只有一個理由,彼此各一方已經唔再愛對方,勉強一齊冇意思。各行各路可以的話應該永不聯繫。我個人意向再見...不再是朋友
    本帖最近评分记录:
  • 本人管理範圍:戀愛方程式及BBS版務

毛主席语录第38章 第5节第27句:不以结婚为目的的谈恋爱都是耍流氓.

Fuck His Mom! Hit The Hard!
    顶端 Posted: 2010-03-16 01:31 | 17 楼
    qyjie33
    级别: 强人

多谢发贴的人[226]

1.各行各路,再见亦是朋友, 吃饭就没了,电话,同QQ都可倾下的
    顶端 Posted: 2010-03-17 01:55 | 18 楼
    帖子浏览记录 版块浏览记录
    蓝调粤语 » 恋爱方程式